Jeste li sigurni da znate kako najbolje odjenuti bebu u ljetnim uvjetima?

Ljeto je tu, a s njim i krasno vrijeme, mnogo mogućnosti za neometane šetnje s bebom, uživanje u ugodnoj klimi te... sve moguće opasnosti kao stvorene da vam umanje užitak u prvim mjesecima života s djetetom. Vrućina, nagla zahladnjenja, nepredvidiv vjetar, zamke klimatiziranog prostora i naravno sunce, koje je istodobno i neosporna blagodat, ali i prijetnja u određene sate tijeko dana. Mnoge se neugodnosti mogu izbjeći odgovarajućim odijevanjem novorođenčeta i bebe u vrelim ljetnim danima.

Kad je novorođenče ili beba nahranjeno, suho, nema temperaturu i ne grči se zbog bolova u trbuščiću, a i dalje neutješno plače, velika je vjerojatnost da vam pokušava reći kako mu je vruće ili hladno. Bebu za ljeto nije jednostavno odjenuti jer, osim odgovarajuće temperature, u obzir valja uzeti i zaštitu od vjetra ili sunca.

Kod novorođenčadi treba voditi računa o tome da je njihova prirodna temperatura mrvicu viša od naše, pa ih treba odijevati malo toplije nego što odijevamo sebe. Zapravo je nekakvo nepisano pravilo sljedeće: jedan sloj odjeće više od nas. Kad su u pitanju malo starije bebe, najbolje se držati onoga da je djeci vruće jednako kao i nama, pa im je i svaki dodatni sloj odjeće jednako nepodnošljiv kao što bi bio i nama. Osim toga, odjenete li dijete previše, moglo bi od znoja dobiti osip, a pri duljem izlaganju takvim uvjetima i toplinski udar.

Materijal idealan za svako doba godine, a osobito ljeto, svakako je pamuk, koji osjetljiva dječja koža najbolje podnosi. Bodiji, hlačice, majice, haljinice - sve bi to trebalo biti od prirodnog pamuka tankog tkanja i ne preusko krojeno jer ćete svoje dijete, a i sebe, tako najprije poštedjeti muka neugodnog crvenila i osipa. Bodići su pritom najzahvalniji dio bebine garderobe jer dijete može za velikih vrućina biti samo u njima, a roditelji se ne moraju brinuti hoće li se pelena "oteti kontroli" ili leđa nakon malo meškoljenja ostati gola.

Valja stalno imati na umu upozorenje i liječnika i meteorologa kako boravak na suncu između 10 sati ujutro i 17 sati poslije podne nipošto zbog zračenja nije preporučljiv ni odraslima, a djeci još manje. Stoga je bolje, kad je to moguće, ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, kad ni vanjske temperature nisu tako visoke, a rizik izlaganju štetnim Sunčevim zrakama bitno je smanjen. Opasnost od Sunčevih zraka za novorođenčad i bebe još je veća jer djecu do šest mjeseci starosti (neki kažu i do godine dana) nije preporučljivo mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Njihova je koža još uvijek preosjetljiva i nije formirala dovoljno prirodne obrane, a svako sredstvo za zaštitu od sunca sadržava (relativno) agresivne kemikalije koje prodiru u tijelo.

Tako se vraćamo na tanki pamuk: kad ste vani, djetetu trebaju dugi rukavi, duge nogavice, a bilo bi dobro i da su odjevni predmeti svjetlijih boja jer one bolje odbijaju Sunčeve zrake i čine boravak na zraku ugodnijim. Šeširić je također obvezan: kapica će samo djelomice pomoći, dok će šeširić širokog oboda koji pokriva sa svih strana, uključujući i vrlo osjetljivu kožu vrata, mnogo bolje zaštititi bebu od sunca. Toga bi se trebalo pridržavati i za oblačnih dana jer štetna zračenja u ljetnim mjesecima prodiru i kroz naoblaku u ono vrijeme od 10 do 17 sati, pa izlaganje gole dječje kože ni tada nije poželjno.

Slojevi, slojevi

Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo. Niste se ni snašli, a već se spustio pljusak i temperatura pala za 15 stupnjeva. Čak i ako nisu posrijedi tako drastični vremenski uvjeti, uvijek je dobro u pripremi imati dodatne odjevne predmete kad izlazite s novorođenčetom ili bebom iz kuće. Periferna cirkulacija u tako male djece zbog nekretanja još uvijek ne funkcionira u potpunosti, stoga je dobro sa sobom ponijeti čarapice i rukavice. Starija beba može cijelo ljeto provesti samo u peleni i bodiću, ako to temperature dopuštaju, no ipak je potrebno češće provjeriti temperaturu ruku i nogu. Ako su hladne, bebi trebaju čarapice i rukavice, možda i kakva lagana, pamučna vestica ili jakna.

Nagle promjene vremena nisu jedina vanjska temperaturna okolnost o kojoj valja povesti računa. Veliki su izgledi da ćete, dok ste s bebom izvan kuće, ušetati u klimatiziran prostor. Mnogi pretjeruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature s asfalta i klimatizirane unutrašnjosti zna biti i 20 stupnjeva. Čak i kad nije tako i kad se temperatura unutrašnjosti održava na zdravih 6-7 stupnjeva razlike prema vanjskoj, taj je prijelaz ipak pomalo šokantan. Stoga sa sobom nosite pamučnu dekicu u koju ćete umotati dijete. Dekicu je, naravno, dobro imati i zbog naglog podizanja vjetra, a dobro je sa sobom osim šeširića nositi i kapicu, koja će u slučaju naglog pada temperature ili vjetra bolje prianjati uz djetetovu glavicu i štititi uši.

Mirne ljetne noći

Za ljetnih noći, ako je vaš životni prostor ugrijan na oko 24-25 stupnjeva, novorođenče ili beba može spavati u pamučnoj pidžami bez vreće. Ako vam se, pak, temperatura u sobi penje iznad 26-27 stupnjeva, dijete može spavati samo u bodiću. Ako primijetite da vaša nešto starija bebica ne voli pokrivanje i da skida sa sebe odjeću, moguće da joj paše manje toga na njoj i da joj je vruće. Spava li mirno samo u kratkoj majici s pelenom, možete biti mirni jer joj je tako očito sasvim ugodno.

Ako je vaš dom klimatiziran, vodite računa da dijete ne bude izloženo izravnom puhanju, osobito ne dok spava ili ako je tek okupano. Djetetovu odjeću za spavanje u klimatiziranom prostoru također treba prilagoditi: ako je temperatura u sobi oko 22 stupnja, novorođenče ili beba treba spavati u pidžamici i vreći.

Kad smo već kod klimatizacije, treba reći i ovo: ako iz rashlađenog prostora izlazite na vrućinu, bilo bi dobro da to ne činite naglo; najbolje je određeno vrijeme prije izlaska isključiti klimu i omogućiti djetetu da se prilagodi vanjskoj temperaturi. Izbjegavajte šetnje s malim bebama kad je vani 30+ ako planirate ući u neki od klimatiziranih trgovina jer je to jako velika razlika u odnosu na vanjsku temperaturu.

U svakom slučaju, želite li znati kako vaše novorođenče podnosi temperaturu okoline, bilo danju ili noću, najbolje je periodično provjeravati njegovo tijelo. Hladne ruke i noge - odjenite ga u još jedan sloj odjeće. Oznojena leđa - odjeven je pretoplo, a uz skidanje sloja odjeće možete i sebi i svojoj bebi priuštiti malo rashlađivanja vodom.
Sitnice koje rashlađivanje znače

Evo još nekoliko trikova uz čiju pomoć možete svom novorođenčetu ili bebi pomoći za ljetnih vrućina:

– pamučne pelene ljeti je bolje upotrebljavati od sintetičkih; kao i kad je pamučna odjeća u pitanju, one propuštaju zrak i ne zatvaraju djetetovu kožu, pa ćete tako lakše izbjeći stvaranje osipa;

– uklonite dodatne slojeve podstave na kolicima ili nosiljkama jer se one na vrućini dodatno ugriju; ljeti je osobito dobro u kolica ili nosiljku staviti pamučnu plahticu;

– vodite računa da bebi ljeti kao i vama treba više tekućine. Ako isključivo dojite, djetetu do šest mjeseci ne treba dodatna tekućina, nego češća i kraća dojenja. Ako pak ne dojite, dajte djetetu povremeno prokuhane i rashlađene vode;

– losioni, ulja, kreme i puder u kombinaciji s velikom vrućinom lako mogu izazvati osip i crvenilo, pa ih, osim navečer nakon kupanja, izbjegavajte ili smanjite primjenu;

– oči novorođenčeta i bebe vrlo su osjetljive, no ne podliježite kupnji slatkih, šarenih naočala s bilo kojeg štanda; velika je vjerojatnost da su od jeftine plastike koja djetetu može samo štetiti, pa se ipak prije konzultirajte s liječnikom i držite se naočala provjerenih robnih marki;

– kao što smo rekli, upotreba krema sa zaštitnim faktorom na djetetu do šest mjeseci starosti nije preporučljiva. Međutim, kad sunce ne peče, slobodno nakratko s djetetom bućnite u vodu. MOže biti čak i odjeveno i sa šeširićem ako se plašite da je sunce još jako. I brzo se vratite u sjenu. Ako je vaša beba starija od šest mjeseci, sredstva sa zaštitnim faktorom možete upotrebljavati obilatije i češće - kremu ili losion valja nanositi svaka dva sata, čim se dijete smoči ili oznoji, a nanosite ih i ispod odjeće.


Oprezno s prekrivanjem kolica u šetnji!

Jedna od velikih pogrešaka na koje često nailazimo je da roditelji u želji da zaštite bebu od sunca kolica prekrivaju s tetra pelenama, ručnicima, dekicama i ostavljaju tek mali dio otvoren za zrak… Time smanjujete dotok kisika do bebe, a povećavate toplinu u kolicima jer nema dovoljnog prozračivanja. Od sunca je sasvim dovoljno pokrivalo od kolica ili pomični suncobran koji ćete podešavati ovisno o tome kako se krećete vi i gdje pada sjena. Uvijek se pokušajte staviti u perspektivu bebe kad je stavljate u određene uvjete ako niste sigurni radite li dobro.

 

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Sami na plaži s dvogodišnjim djetetom

Dijete od dvije godine puno je energije i…

Pregrijavanje i dehidracija mogu uzrokovati prijevremene trudove

Postoji puno dobih strana ljeta za trudnice, a…

Što obavezno ponijeti na prvo ljetovanje s djetetom?

Priprema za ljetovanje s djecom ne mora biti…

Savjeti za boravak na otvorenom s djecom

S dolaskom lijepog i toplog vremena, sportske i…

Pročitajte i:

njega pupka kod bebe

Bebi je otpao pupak! Što sad?

Kada djetetov pupak otpadne, između petog i dvadesetog dana života, ostaje rana koju treba njegovati…

prva godina djetetova života

14 najčešćih pogrešaka roditelja u bebinoj prvoj godini

Nitko se nije učen rodio, kaže stara narodna poslovica, a kad se radi o novopečenim…

5 promjena na bebinoj koži koje bi vas mogle zabrinuti

Dojenačke akne su uobičajene, ali do kojeg mjeseca bebina života? Kad je ekcem opasan, a…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…