je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći – Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate biti zabrinuti da će mu biti hladno. Svakako pritom redovito provjeravajte toplinu prstiju na ručicama, stopalima, uši i potiljak, a prije izlaska zaštitite kožu masnom kremom...

Slojevito odijevanje je najbolje, a kad je riječ o izlascima s djecom na velikim hladnoćama pogotovo. Zapamtite da je nekoliko slojeva odjeće uvijek toplije od najdeblje jakne – zrak u prazninama između tkanina djeluje kao izolator. Zato započnite s odjećom od pamuka ili vune / svile, preko tajica, štramplica i hlača (skijaških), debelih čarapa ili toplih cipela s krznom, do pulovera i jakni. U pravilu: uvijek stavite jedan sloj više na bebu ili dijete na temperaturama ispod nule nego što nosite sami. Obratite pažnju na materijale od mikrofibre i svile. Ako se nose izravno na koži, oni izoliraju bolje od pamuka jer pamuk upija vlagu, a zatim se hladi, a ne zagrijava.

je li djetetu hladno

Kako znati da je djetetu hladno ili pretoplo?

Jedan od znakova da bi djetetu moglo biti hladno je svijetla i blijeda koža bez rumenila. U tom slučaju odmah provjerite gore nabrojena mjesta i odmah pođite s djetetom na toplo. Blijeda koža je znak da nema cirkulacije i početak je hipotermije ili smrzavanja. U tom slučaju ne pokušavajte zagrijati djetetovu kožu trljanjem, jer to može dovesti do oštećenja kože. Isto tako, na hladna područja kože ne stavljajte deke ili plišance, već radite položite ruku ili prislonite na svoje tijelo ruku ili stopalo koje treba zagrijati. Na primjer, držite djetetove ruke ispod svog pazuha ili potkoljenice gdje je lijepo i toplo (svakako fizički kontakt) ili umočite ruke i noge u mlaku (ne vruću!) vodu. Ako koža izgleda žućkasto, ukočeno ili je jasno natečena ili ako nastaju mjehurići, započeo je proces smrzavanja i trebate odmah poći liječniku.

Ako je djetetu pretoplo to ćete vidjeti po djetetovom vratu jer će se znojiti. Ako se znoji, skinite sloj odjeće. Također uklonite barem jedan sloj odjeće kad uđete unutra s djetetom, na primjer u trgovinu ili kafić. Znoj će ga ohladiti pa kad poslije ponovno izađete van, bit će mu hadno.

Spriječite pojavu crvenila i ekcema masnom kremom

Postoje specijalne kreme za vjetar i vremenske prilike s pčelinjim voskom ili lanolinom za bebe i malu djecu. Količina vode u tim kremama vrlo je mala što je osobito dobro na hladnoći kad voda isparava s kože i tako je hladi i isušuje. Za sunčanih dana, posebice na planinama, također se preporučuju mineralne kreme za sunčanje za djecu s cinkovim oksidom ili titanovim dioksidom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…

prvo kupanje bebe

Prvo kupanje bebe čini se kao velik i kompliciran zadatak

Novopečenim roditeljima kupanje bebe izgleda kao zadatak koji zahtijeva razinu ozbiljnosti i pripreme poput one…