prva knjiga

Djetetova prva knjiga

Otprilike u drugoj polovici prve godine života djecu počinju zanimati knjige. Naravno, riječ je o vrlo jednostavnim slikovnicama s velikim slikama i bez teksta. Kako tjedni i mjeseci prolaze „knjige“ koje će privlačiti dijete će biti sve složenije.

Prvo što će dijete napraviti s knjigom koju mu date, je isprobavanje njezine kvalitete u ustima. Zato mu za početak čitalačke karijere kupite literaturu namijenjenu upravo najmlađima - korice tih knjiga su plastične, krpene ili od čvršćeg kartona pa se neće odmah raspasti.

Neka u prvim knjigama bude što manje teksta, a što više sličica. Ilustracije moraju biti što jednostavnije (sjetite se kako nacrtana Miffy koju djeca naprosto obožavaju. Mališani vole jednostavne crteže jarkih boja. Evo prijedloga!

I sami možete napraviti vlastitu knjigu u koju ćete zalijepiti fotografije mame, tate, djeteta, omiljenih igračaka… Možete oblijepiti takvu knjigu plastičnom kuhinjskom folijom za održavanje svježine namirnica ili je izraditi s gotovim malim fotoalbumom. Iznenadit ćete se kad shvatite kakvu ulogu u razvoju govora i djetetova pamćenja može imati jedna takva "knjiga" izrađena u domaćoj produkciji.

Sad već nešto razumijemo
U sedmom ili osmom mjesecu života djeca počinju primjećivati tekst koji se nalazi ispod jednostavnih sličica, a li ne razumiju baš značenje tih riječi. Zato uče osluškivati riječi koje vi izgovarate. U tom je razdoblju najbolje dijete upoznati s melodičnim stihovima nego s pričama koje ne može razumjeti. U toj dobi dijete može i samo proučavati sličice kad roditelj nije uz njega.

Kratke priče su superzabavne
Kad navrše godinu dana, djeca obično vole slušati kraće priče. U toj dobi mogu biti koncentrirana otprilike tri do četiri minute. Kako biste te trenutke učinili zanimljivima i zabavnima, naučite dijete da aktivno sudjeluje dok mu nešto čitate. Primjerice, dok zajedno gledate ilustracije izravno mu se obraćajte: "Pogledaj kakve boje je dječakova kapica! Crvene! I ti imaš jednu takvu, sjećaš se!".
Zahtijevajte od djeteta da vam pokaže poznate predmete. S vremenom će ih naučiti pravilno nazivati, a u početku mu u tome morate naravno pomoći. Nakon toga će za vama početi ponavljati posljednje stihove omiljene pjesmice, zapamtiti poneku rečenicu iz bajke i uskoro će doći vrijeme kad će vam reći: "Molim te, pročitaj mi barem još jednu stranicu ove priče!

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

omiljene knjige glumaca

Koje su nam omiljene knjige iz djetinjstva?

Naši poznati zajedničkim su snagama poduprli 5. Festival…

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…