5 promjena na bebinoj koži koje bi vas mogle zabrinuti

Dojenačke akne su uobičajene, ali do kojeg mjeseca bebina života? Kad je ekcem opasan, a kako se tretira najčešća promjena - pelenski osip?

Dojenačke akne

Mogu se pojaviti na obrazima i nosu novorođene bebe i češće su kod dječaka. Crvene su ili bijele, a nastaju kao rezultat pojačanog rada lojnih žlijezda te zbog hormonskih promjena. Prije nego što se potpuno očiste oko šestog tjedna života, stanje se može malo pogoršati. Ako ni nakon tri mjeseca ne nestanu same od sebe, trebalo bi posjetiti liječnika.

Milije

Kod polovine novorođenčadi, dječaka i djevojčica podjednako, pojavljuju se na koži lica sitne bijele ili žućkaste točkice koje se zovu milije. To su ljuskice kože "zarobljene" ispod površine. Obično se očiste same i nestaju tijekom prva četiri tjedna života. Nije ih preporučljivo mazati ili trljati jer to može prouzročiti iritacije kože.

Pelenski osip

Riječ je o gljivičnoj infekciji kože koja se javlja u području prekrivenom pelenom. Većina dojenčadi dobije osip u dobi od osam do devet mjeseci i češće se javlja kod onih koji imaju gljivičnu infekciju usne šupljine - bijele naslage na jeziku i sluznici usta - te onih koji dobivaju antibiotik. Neka sredstva za pranje odjeće, tijesne pelene, nedovoljno često mijenjanje pelena te proljev mogu također biti uzrok pelenskog osipa. Stoga je važno što češće mijenjati pelene i voditi računa da djetetova koža bude suha. Ako je upala uzela maha, potrebno je da liječnik pogleda stanje i prema potrebi propiše kremu protiv gljivica ili bakterija.

Erythema (toxicum) neonatorum

Kod polovine potpuno zdrave novorođenčadi stare dva-tri dana javlja se bubuljičavi, crveni osip kože nazvan erythema neonatorum. Premda je čest, uzrok mu je nepoznat. To nije infekcija i nije potreban nikakav tretman. Osip obično nestaje nakon nekoliko dana. Najčešće se pojavljuje na središnjem dijelu tijela, posebno po prsima, ali se može pojaviti i na licu, gornjim dijelovima nogu ili ruku. Kod tamnije kože može biti ljubičaste ili tamnosmeđe boje. Obično se prvo javljaju pruge širine dva ili tri centimetra, s malim plikom u sredini. Broj plikova može se kretati od jednog-dva do nekoliko stotina. Osip najčešće nestaje prije nego što beba napuni dva tjedna, a ponekad traje do četiri tjedna. Ne utječe na opće zdravlje i raspoloženje djeteta.

Dječji ekcem

Dječji atopični dermatitis stanje je koje se može prepoznati po suhoj, ljuskavoj, crvenoj, ponekad vlažnoj koži koja svrbi. Javlja se u prvim godinama života djeteta i može trajati dulje. Obično se javlja na pregibima koljena i laktova. Kod blažih slučajeva zahvaćen je mali dio kože, a u težima osip prekriva velike površine tijela. Ako se dijete češe, počnu se stvarati velika vlažna područja koja se potom prekrivaju krastom.
Ako je ekcem vlažan, osobito ispod pelena, postoji opasnost od infekcije. Kod blažih oblika tog poremećaja liječenje nije potrebno, ali vazelin ili malo maslinova ulja mogu ublažiti simptome, dok je kod težih oblika potrebno otići liječniku. Pomoći ćete djetetu ako osigurate da odjeća koja je u dodiru s kožom bude od pamuka te ako umjesto sapuna upotrebljavate mast koja stvara emulziju kad se otopi u vodi za kupanje. Dok kod neke djece ekcem nestaje nakon nekoliko mjeseci, kod druge se simptomi pojačavaju i smanjuju, a mogu potrajati i do puberteta.

Tekst: Roditelji.hr
Fotogrfaija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Sve što vam treba za njegu kože na suncu miriše na limun i vaniliju!

Brend Ziaja ovog nas je ljeta odlučio počastiti…

beba u pelenama ima pelenski osip

Kako njegovati bebinu kožu: od pelenskog osipa do zaštite na suncu

Zašto je pelenski osip jedan od najčešćih problema…

Pročitajte i:

njega pupka kod bebe

Bebi je otpao pupak! Što sad?

Kada djetetov pupak otpadne, između petog i dvadesetog dana života, ostaje rana koju treba njegovati…

prva godina djetetova života

14 najčešćih pogrešaka roditelja u bebinoj prvoj godini

Nitko se nije učen rodio, kaže stara narodna poslovica, a kad se radi o novopečenim…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…