Otpao nam je pupak! Što sad?

Kada djetetov pupak otpadne, između petog i dvadesetog dana života, ostaje rana koju treba njegovati i previjati dok ne zacijeli

Otpadanje pupkića velik je događaj u obitelji. Ali, mame se nerijetko zapitaju što sada, posebice ako se oko ranice počnu događati neke neobične promjene. Ponekad se tijekom prvog mjeseca bebina života na pupčanoj jamici pojavi tamnocrveni kružić, tanak kao nit. To je trag zgrušane krvi koja se izbacuje iz sasušenih kapilara pupka. Taj je proces potpuno prirodan i nema razloga za brigu.

 

Ako se pupak obrađuje u nesterilnim uvjetima ili nestručno, moguće su komplikacije:

  • Vlaženje pupka ili blenoreja - laka površna infekcija koja se prepoznaje po nakupljanju bistrog ili sukrvavog sekreta u udubljenjima pupčane rane. Problem je u tome što vlaženje sprečava zacjeljivanje rane. Na blenoreju se može nadovezati pojava granuloma, a ako se zanemari, to može dovesti do prodora bakterija u krv i razvoja sepse. Primijetite li da je ranica vlažna, odmah otiđite liječniku.
  • Granulom - izrast na pupku veličine graška i nalik maloj gljivi, koji katkad visi na peteljci. Razvija se iz postojeće infekcije (blenoreje) i može se prepoznati po sekretu, dok se na dnu pupka vidi granulacijsko tkivo ružičaste boje. Ako je koža oko pupka otečena i crvena, to je razlog za hitan odlazak liječniku.
  • Omfalitis - ozbiljna upala kože i potkožja pupka koja se očituje kao crvenilo te otok pupka i kože oko njega. Iz pupka se pritom može cijediti gnoj ili sukrvica. Stanje je obično praćeno povišenom tjelesnom temperaturom te, ako se ne liječi, vrlo brzo može dovesti do širenja upale venama i nastanka sepse. Uzrok su obično bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, Escherichia coli ili Klebsiella pneumoniae. Bolest se liječi antibioticima i primjenom lokalnog antiseptika.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…