Kažu da je manje više, kad je njega male bebe u pitanju. Uz 7 savjeta za prvo kupanje donosimo i poklone za kupanje malo starijih beba!

Budući da se trendovi mijenjaju i majke žele svojoj djeci najbolje, donosimo odgovore na uvijek aktualna pitanja kad je kupanje beba u pitanju. Bolje rečeno donosimo 7 savjeta za prvo kupanje bebe:



1. Jesu li dodaci za kupanje potrebni bebama?


Najprije najvažnije: najbolje sredstvo za njegu bebe je topla voda. Zdrava bebina koža ne treba nikakve dodatke za kupanje jer sapuni i pjene za kupanje dodatno isušuju kožu. Ako djeca već imaju suhu kožu, moguće je vodi za kupanje dodati dvije do tri kapi ulja pšeničnih klica. Jednako su dobra i posebna ulja za kupanje. VAŽNO: pazite na sastav. Mnogi proizvodi sadrže formaldehid, sumnjive aromatične tvari, agresivne tenzide i emulgatore.



2. Je li površno pranje dovoljno?


Da, jer bebe nisu prljave. Dovoljno je da svoje dijete nježno izribate frotirskom krpicom za pranje tijela bez sapuna. Ako dijete ima suhu kožu, možete ga nakon kupanja namazati nekom neparfimiranom kremom za bebe.



3. Kako njegovati nadraženu bebinu guzu?


Najbolje bi bilo uopće ne dopustiti da se razvije pelenski osip, odnosno dermatitis izazvan pelenama. Često prematanje i temeljito čišćenje vodom pogoduju nadraženoj guzi. Najbolje je guzu ispirati pod mlazom vode. Ako ste na putu, praktične su vlažne maramice. Ako beba ima nadraženu guzu, trebali biste je češće puštati bez pelena, a nadražena mjesta njegovati nevenovom kremom. Pazite da se na rubu guze ne stvore mali crvenkasti čvorići. U tom slučaju može biti riječ o gljivičnoj infekciji kojoj jako pogoduje topla i vlažna okolina pelene. Potražite savjet liječnika.



4. Koliko dugo se beba smije kupati?


Budući da je bebina koža debljine jedne petine kože odrasle osobe, ona je jako osjetljiva. Stoga se vrijeme kupanja od deset do dvanaest minuta u prvoj godini života ne smije prekoračiti. Pritom voda ne smije biti toplija od 36 stupnjeva, a nije nužno kupati bebu češće od jednom do dvaput tjedno. Jer, to je vrijeme kada pupak treba zacijeliti. Prilikom kupanja beba bi mogla zaraditi infekciju. Mala djeca, starija od godinu dana, mogu u vodi ostati duže, a smiju čak i u klorirane bazene. No, ako djetetu zbog klora u vodi izbije iritacija ili ako ima posebno osjetljivu kožu – kao što je to slučaj sa neurodermitisom – sačekajte s bazenom dok dijete malo ne poraste.



5. Što se može napraviti protiv jakog prhutanja?


Debeli, ljepljivi sloj prhuta koji se kod mnogih beba stvori na koži glave mnogim majkama nije lijep. Ipak, razloga za brigu nema: perut ili tjemenica, kako se zove kod beba, posve je bezazlena i pojavljivat će se sve dok žlijezde lojnice pravilno rade. Ako ne želite pričekati, možete na zahvaćenu površinu kože nanijeti ulja za bebe ili maslinovo ulje, pričekati da djeluje jedan sat, a zatim češljem oprezno odstraniti slojeve. Nakon toga glavicu isperite mlakom vodom.






6. Kako njegovati kosu bebe?


Bebe zapravo ne trebaju šampon. Njihova tanka kosa može se jednostavno vodom oprati prilikom kupanja i ostaje čista i bez uporabe sredstava za pranje kose. Tek kada kosa djeteta postane gušća, blagi šampon ima smisla. Dječji šampon je blaži i ugodniji za bebinu kožu od sredstava za pranje kose za odrasle.



7. Koliko topla bi trebala biti kupka?


Tijelo vašeg djeteta tek od druge godine života regulira toplinu putem kože. Stoga je važno da je bebi prilikom kupanja toplo kako se ne bi pothladila. Optimalna temperatura okolnog prostora iznosi ugodnih 25 stupnjeva uz zatvoren prozor.


Neka djeca također uživaju kada ih se nakon kupanja suši fenom. To u svakom slučaju isušuje kožu i treba se primjenjivati samo povremeno. I oprez: na vrućem zraku djeca se opuštaju i ispražnjavaju mjehur. Kako - a to je problem posebno kod dječaka - mlaz urina ne bi pogodio fen, tijekom sušenja donji dio tijela bebe prekrijte pelenom ili nekom malom maramicom.







Osvojite poklon-paket proizvoda za kupanje!




Za malo starije klince koji se vole brčkati pripremili smo slatke poklon-pakete za njegu za vrijeme i poslije kupanja.






Želite li osvojiti poklon-paket, potrebno je odgovoriti na sljedeće pitanje:




Što se može napraviti kako bi se pomoglo bebi koja ima problem s tjemenicom?






Vaše odgovore s naznakom "Kupanje" šaljite na urednistvo@roditelji.hr



Nagrađujemo prvih 6 najbržih točnih odgovora.


Nagrađene ćemo objaviti 23. svibnja.





NAGRAĐENI SU:



1. Suzana Terlević, Sv. Lovreč


2. Katarina Lukač Lukšić, Dugo Selo


3. Ivana Štefanek, Sesvete


4. Kristina Matošić, Zadar


5. Maja Biondić, Veliki Zdenci


6. Petra Landripet, Donja lomnica



Poklon paket u kojem se nalaze Johnson's kupka, šampon i ulje za njegu beba stići će na kućne adrese nagrađenih.








Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock