Želite li svojoj curici ili dječaku probušiti uši, donosimo savjete kako i kada to najsigurnije učiniti

Iako roditelji sve rjeđe žele probušiti uši novorođenoj bebi, još uvijek se zna dogoditi da majke požele vrlo rano naušnice na bebinim ušima pa čak tu uslugu zatraže već u rodilištu. Sljedeće razdoblje, kad se djeci često buše uši, dolazi nakon par mjeseci kad je beba dobila puno poklona od rodbine i čestitara, gdje se nađe i nekoliko parova naušnica. Majci samo preostaje da odluči koje će naušnice staviti djetetu.


"Ako to već mora biti tako, preporučujemo da se u takvim slučajevima roditelji obrate medicinskoj sestri u svojoj pedijatrijskoj ambulanti koja će to učiniti hitro, spretno i sigurno. Važno je da se koža ušne resice kao i naušnice temeljito očiste i dezinficiraju kao da se radi o davanju injekcije", savjetuje Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti. To je važno, kako napominje, zbog moguće pojave infekcije u slučaju nedovoljno sterilnih uvjeta kod bušenja.



Sam zahvat bušenja provodi se debljom sterilnom iglom za injekcije i odmah se postavlja trajna naušnica. Tijekom nekoliko dana potrebno je svaki dan ušku istrljati alkoholom kako bi se rana očistila i na taj način spriječila infekcija.




Što biste još trebali znati i na što pripaziti?



  • Djetetovo uho raste do otprilike 4. godine života zbog čega se rupica za naušnicu, probušena u prvoj godini, može pomaknuti iz centra. Zato je možda bolje malo pričekati s ranim bušenjem ušiju.



  • Potrebno je da dijete prvo vrijeme nakon bušenja nosi medicinske naušnice koje bi trebale prevenirati infekcije i alergije, odnosno naušnice od plemenitih metala koji su niskoreaktivni i sami održavaju sterilnost rane



  • Alergijske reakcije na naušnice su ipak moguće. Pojavi li se na mjestu rupice crvenilo, oticanje ili gnojni iscjedak, ranu isperite alkoholom i pođite pedijatru.



  • Neka prve naušnice budu što manje i što jednostavnije kako biste spriječili da si dijete ručicom potegne naušnicu ili da mu se naušnica zapetlja o kosicu, robicu ili pak posteljinu u krevetiću.



Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock