Prošle je godine 210 dječjih igračaka označeno kao opasno i većina ih potječe iz Kine

Uzroci zbog kojih je neka igračka označena kao opasna razni su, a odnose se na kemijski sastav, mogućnost ozljeda, opeklina, gušenja, davljenja i slično. Evo na što trebate paziti:




  • Otrovne kemikalije koje se ne bi smjele pojavljivati u dječjim igračkama jesu: brom, živa, olovo, antimon, arsen, kadmij, krom, kobalt, nikal, kositar jer su alergeni, kancerogeni ili mogu biti štetni za zdravlje (ovisno o koncentraciji i razini izloženosti). Svi sastojci od kojih su izrađene igračke trebali bi biti navedeni na etiketi.




  • Izbjegavajte PVC jer se izrađuje od ostataka plastike i sadržava opasne sastojke koji na ljude djeluju kao azbest. Igračke napravljene od PVC-a u Europi su zabranjene, ali i dalje se masovno proizvode u Kini. Kada kupujete igračku, tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili ne. Ne kupujte bižuteriju za djecu jer su u tom nakitu često i velike količine PVC-a.




  • Iako roditelji vjeruju drvenim igračkama, opasne tvari mogu se naći i u njima i to: PAU, nonilfenol, nikal, formaldehid, organski spojevi s kositrom.




  • Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.




  • Kada kupujete igračku, tražite certifikat na kojem stoji zemlja podrijetla te oznaka “tested” da je proizvod odobrila agencija za provjeru kvalitete.




  • Provjerite sigurne igračke na listama specijaliziranih internetskih stranica za testiranje igračaka (npr. www.healthystuff.org).



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock