Rabljene autosjedalice

Na što sve treba pripaziti u slučaju da ste odlučili koristiti poklonjenu rabljenu autosjedalicu ili ste je naumili kupiti?

Roditelji se često odluče koristiti rabljenom autosjedalicom koju su dobili ili kupili od rodbine, prijatelja, preko oglasa i slično. Upamtite, nova autosjedalica je najsigurnija. No, ako razmišljate o kupnji rabljene autosjedalice, vodite računa o sljedećem:

1. Autosjedalice koje su bile u sudaru ne bi se smjele upotrebljavati. Provjerite kod prijašnjih vlasnika da sjedalica nije bila u sudaru niti da je pala na tvrdu površinu (bez obzira na to je li u njoj bilo dijete ili nije).

U suprotnom, postoji mogućnost da je autosjedalica oštećena, čak i ako šteta nije vidljiva. Dovoljno je da plastika autosjedalice sasvim malo napukne pa da to uzrokuje njezino raspuknuće pri sudaru.

2. Uvijek provjerite da se datum proizvodnje, potvrda o ispunjenim standardima, naziv modela i proizvođača autosjedalice nalaze na njoj te kod proizvođača provjerite je li možda taj model povučen s tržišta zbog sigurnosnih nedostataka.

3. Tražite od prijašnjeg vlasnika kompletne upute proizvođača autosjedalice. Bez njih ne možete biti sigurni da ste je pravilno postavili i vezali svoje dijete te je li autosjedalica primjerena dobi vašega djeteta. Nepridržavanje uputa proizvođača može smanjiti djelotvornost sjedalice i dovesti vaše dijete u opasnost. Ne pouzdajte se u usmene upute prijašnjeg vlasnika!

4. Provjerite opće stanje autosjedalice. Vidite ima li napuknuća u plastici, je li pojas u dobrom stanju ili je izlizan, poderan, zarezan? Provjerite upute proizvođača autosjedalice kako biste se uvjerili da imate sve potrebne dijelove, uključujući i kopču za fiksiranje pojasa automobila. Ako neki dijelovi nedostaju, stupite u kontakt s proizvođačem kako biste ih nadomjestili prije uporabe autosjedalice.

5. Preporučuje se da se autosjedalice starije od šest (najviše osam) godina ne upotrebljavaju. Obično u tom razdoblju oslabi plastika od koje je autosjedalica izrađena, a mogu i oslabjeti sigurnosni mehanizmi, što može smanjiti njezinu učinkovitost pri sudaru. Također, sjedalice koje su starije od osam godina ne zadovoljavaju trenutačni standard sigurnosti.

Savjet Suzane Zubčić, Rodine savjetnice za autosjedalice:

Pratite što piše u uputama na autosjedalici. Ako je u uputama navedena neka godina, onda to treba slijediti. Ako nije, onda je najčešće pravilo do 6 godina starosti. Primjerice ‘jaja’ starija od 5 godina ne bi trebalo uzimati jer ćete to ‘jaje’ i sami koristiti oko godinu dana. Isto tako ne bi trebalo uzimati ostale sjedalice starije od 6 godina jer ćete je i vi koristiti oko 2 godine.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

prva godina djetetova života

14 najčešćih pogrešaka roditelja u bebinoj prvoj godini

Nitko se nije učen rodio, kaže stara narodna poslovica, a kad se radi o novopečenim…

5 promjena na bebinoj koži koje bi vas mogle zabrinuti

Dojenačke akne su uobičajene, ali do kojeg mjeseca bebina života? Kad je ekcem opasan, a…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…