Uglavnom zbog ograničene količine novca, ali i zbog toga što se teško sjetiti svake sitnice koja bi vam mogla zatrebati vjerojatno nećete unaprijed uspjeti kupiti baš sve što vam je potrebno za dolazak bebe. U svakom slučaju, prije nego što krenete u kupnju oprema za bebu, provjerite može li vam netko od prijatelja posuditi, darovati ili jeftinije prodati nešto opreme i odjeće za bebu. S obzirom na brzinu rasta mališana, dio te rabljene odjeće izgledat će vam kao je nov jer je beba nije stigla predugo nositi. Za sve ostalo sastavite detaljan popis u skladu s ovim koji vam predlažemo.

Stvari s popisa koji je pred vama sasvim su dovoljne za početak. Uz pomoć prijateljica koje su nedavno postale mame možete ga dopuniti ili skratiti. Njihovo će vam iskustvo biti dragocjeno u procjeni što je prijeko potrebno, a što ne.

Ne žurite s kupnjom takozvanih krupnih, posebno najskupljih stvari, kao što su krevetić, stolić za previjanje, kolica... Vjerojatno imate prijateljicu, rođakinju, susjedu koja bi vam ih rado posudila. Neka vas ne grize savjest što svom djetetu niste kupili baš sve novo, jer neke od ovih stvari ostaju kvalitetne i nakon nekoliko naraštaja. Uostalom, imat ćete mnogo prilika u životu da mu kupite nove stvari.

Veličina odjeće

Veličina kojom se označava odjeća za bebe odnosi se na dužinu. Većina novorođenčadi duga je oko 50 centimetara kada se rodi, ali vam savjetujemo da ipak kupite nešto veću robicu (barem za jedan broj) jer bebe vrlo brzo rastu. Sve stvari neka budu dugih rukava. Ako kupujete odijelca bez rukava, možete ih kombinirati s bodijima dugih rukava. Pokušajte odoljeti lijepim, ali nepraktičnim modelima koji se navlače preko glave, zakopčavaju na leđima (bebe najviše vremena provode upravo ležeći na leđima), koji su od umjetnih materijala... Također, ne kupujte sve u istoj veličini, jer u tom slučaju beba neke stvari neće nijednom odjenuti.

Praktični modeli

Imajte u vidu da ćete bebu morati presvlačiti nekoliko puta tijekom dana i noći. Da biste je što manje “prevrtali”, izaberite modele odijelca koji se raskopčavaju s prednje strane ili cijelom duljinom nogavica. Tako bebu nećete morati skidati prilikom svakog mijenjanja pelena. Za lakše presvlačenje pogodna su odijelca koji su za broj ili dva veća. U prvim mjesecima dajte prednost praktičnosti, a ne estetici. Kada beba poraste i ojača, a vi postanete vještiji u odijevanju i svlačenju, bit će i vama i njoj lakše, pa ćete moći odabrati i manje praktičnu odjeću.

Ne zaboravite da bebe često bljuckaju, pa će i to biti razlog za presvlačenje, što znači da morate imati dovoljno odijelaca i bodija. Obično su bodiji za prve mjesece takvi da se kopčaju sa strane pa ih je lako navući, a usto se kopčaju i dolje pa se ne izvlače i ne raskrivaju bebama trbuh.

Kapice, čarapice...

S obzirom na to da je kod malih beba glava neproporcionalno veća od tijela i da preko nje održava toplinu, trebat ćete kapicu nakon kupanja i u šetnji. Ako je u sobi u kojoj beba spava toplo, nema potrebe da joj stavljate kapicu kada je u krevetiću.

Neka odijelca imaju našivene čarapice (sve je iz jednog dijela), ali teško održavaju toplinu, pa je potrebno bebi odjenuti i čarapice (pamučne). Ako je odijelce bez tog dodatka, pogodne su malo deblje čarapice − primjerice od frotira.

Pripazite!

Sve što ste kupili za bebu, obvezno nakon kupnje operite. Preporučuje se dvostruko ispiranje, a omekšivače ne stavljajte prvih nekoliko mjeseci, zbog moguće pojave alergije.

Tekst: Anđelka Kotević, Dragana Aleksić

Foto: Thinkstock