Ako je vaša noćna ptičica živahna od sumraka do zore, vjerojatno ste prilično umorni ili, još vjerojatnije, potpuno iscrpljeni. Problem noćnog buđenja prilično je čest, ali nakon nekog vremena, srećom, spontano nestaje. Kako dijete raste, učestalost i trajanje razdoblja budnosti tijekom noći smanjuju se. Kao i odrasli, djeca nisu roboti nego ljudska bića, stoga se ne treba čuditi povremenim poremećajima i neredovitosti u rasporedu spavanja, no ako se beba budi i plače noću pet ili više puta i to traje dulje od tri mjeseca i to vam predstavlja problem, obratite se pedijatru za savjet.

Neispunjena potreba

Ako se budi noću i neutješno plače, vašoj je bebi možda potreban neki predmet ili tjelesni dodir da bi se ponovno uspavala. Mnogu djecu smiruju duda, bočica ili dojenje. Nekima godi ljuljanje, njihanje, šetnja, vožnja kolicima ili automobilom, milovanje po leđima, zagrljaji i maženje. Ta se potreba može mijenjati kako dijete raste. Ponudite svojem mališanu nešto od toga i otkrit ćete što ga najbrže i najlakše umiruje.

Neudobnost

Moguće je da vašoj bebi nešto smeta da zaspi – previsoka ili preniska temperatura u sobi, neudoban krevetić, predebeo ili pretanak pokrivač, izvor svjetla ili buka. Provjerite je li znojna ili joj je koža hladna; svjetlo može biti upaljeno, ali joj ne smije svijetliti izravno u oči. Buka u kući treba biti svedena na minimum (nemojte navečer uključivati perilicu rublja s bučnom sušilicom), a vanjske glasne zvukove pokušajte ublažiti debljim zastorima. Provjerite također nije li joj pelena prejako stegnuta ili joj možda smeta neki dio odjeće ili etiketa.

Uzbuđenje zbog novih spoznaja

Dok dijete uči kotrljati se, puzati, dizati u sjedeći položaj, hodati, govoriti i druge vještine, to može poremetiti njegovo spavanje noću, pa i odmor tijekom dana. To je posve razumljivo ako se prisjetite da je i s vama tako. Kada imate mnogo toga na umu tijekom dana, navečer teže zaspite. Čak i kad vam se čini da dijete ne uči nove vještine, mogli biste biti u krivu. Iz njegove perspektive svaki je dan prepun uzbudljivih otkrića i novih iskustava. Kod neke djece problemi sa spavanjem mogu biti povezani s promjenama kao što je preseljenje, rođenje brata ili sestre, promjena kreveta ili nešto slično. Kad se dijete nauči samo ponovno uspavati, noćna će buđenja za vas biti znatno manje stresna. To ne znači da će baš svaku noć prespavati “u komadu”, ali jedan noćni plač sasvim sigurno bit će vam lakše podnijeti nego pet.

Strah i ružni snovi

Ako se vaše malo zlato budi usred noći uplakano, oznojeno i preplašeno, možda je imalo ružan san ili proživljava nešto neugodno što je doživjelo tijekom dana. Pomazite ga i okrenite u drugi položaj u kojem će lakše zaspati. Ako to ne pomaže, uzmite ga iz krevetića u naručje i tiho mu pričajte ili pjevušite pjesmicu koju voli dok se ne smiri i ponovno zaspi.

Zubići

Izbijanje zubića traje gotovo dvije godine i za to vrijeme roditelji u većini slučajeva ne mogu biti sigurni plače li dijete zbog toga ili nečeg drugoga. Neke se bebe bude uz bolan jauk ili vrisak koji može uplašiti i zabrinuti roditelje. Najbolje što možete učiniti tijekom tog razdoblja jest da budete strpljivi i nastojite djetetu omogućiti što više zdravog, noćnog sna. Bilo bi dobro nabaviti gel koji smiruje upale, i to prije nego što zubići počnu izbijati. Vjerojatno vam neće biti lako namazati desni jer će se beba opirati tome da dirate bolno mjesto, ali budite uporni. Jednom joj rukom stisnite obraščiće tako da zine, a prstom druge ruke namažite crveni dio desni gelom. Ona će ga brzo progutati ali nema veze, gel će svejedno djelovati i rashladiti bolno mjesto.

Glad ili pretjerana sitost

U dobi od 10 dana, tri tjedna, šest tjedana, tri mjeseca i šest mjeseci većina beba prolazi kroz razdoblje intenzivnijeg rasta i naglog povećanja tjelesne mase. Tada joj se može pojačati osjećaj gladi, posebno noću, i može biti nemirnija nego inače. Ta razdoblja mogu trajati do 72 sata i potpuno su prirodna.

Da biste izbjegli noćna buđenja izazvana osjećajem gladi, nastojte završiti s hranjenjem prije nego što svoje maleno zlato stavite na spavanje. Ako zaspi tijekom dojenja, možete ga nježno probuditi prije nego što ga stavite na spavanje da biste dovršili hranjenje. Istina, lavove i djecu ne bi trebalo buditi iz sna, ali drastična vremena zahtijevaju drastične mjere. Ako je beba sita, veći su izgledi da neće prekidati svoj i vaš miran san. Ako se ipak nastavi buditi, vjerojatno traži utjehu. Zato je pomazite i tepajte joj umjesto da joj odmah ponudite mlijeko ili, ako ste preumorni, zamolite partnera da to učini.

Ako vaša beba plače te usput stenje i napreže se, provjerite da niste možda previše stegnuli pelenu ili neki drugi odjevni predmet. Ako je sve u redu, ponudite joj malo vode i pokušajte je ponovno uspavati. Ako ni to ne pomaže te beba i dalje stenje i napinje se, vjerojatno je previše pojela. Uzmite je na grudi, povijte joj nožice koliko dopusti i lagano joj masirajte leđa u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako joj više godi kad je privijete uza se i masirate joj trbuščić, onda to činite u smjeru kazaljke na satu. Pritom joj možete pjevušiti ili pričati nešto, bez obzira na to što ne “isključuje sirenu”. Ubrzo će utonuti u san.

Zdravstveni problemi

Bebin san može biti poremećen zbog povišene tjelesne temperature, začepljena nosa, kašlja ili nekog drugog zdravstvenog problema. U tom slučaju, naravno, jedino što možete učiniti jest tješiti dijete i nastojati ga što prije izliječiti. Katkad je uzrok noćnim buđenjima pritisak u ušima koji može dovesti i do upale uha. Teško ga je otkriti, a djetetu može stvarati priličnu neugodu i ozbiljno poremetiti san. Ako sumnjate na određeni zdravstveni problem, razgovarajte s pedijatrom i otklonite sve uzroke koji bi mogli remetiti miran san vaše bebe.

Kako se postaviti prema problemu i izbjeći pogreške?

Od dosade se spava

Potrudite se da vašoj bebi bude dosadno kad je stavljate na spavanje. Ne dajte joj da pomisli kako je noć vrijeme za igru i zabavu. Prije uspavljivanja prigušite svjetla ili ih potpuno ugasite tamo gdje možete, a čavrljanje i igru svedite na minimum. Nježne su uspavanke, naravno, dobrodošle. Ako bebina pelena nije jako prljava ili mokra i ako nema kožu sklonu osipima, nemojte joj mijenjati pelenu prije spavanja jer bi je takva aktivnost mogla razbuditi.

Koliko suza možete podnijeti

Uvijek imate najmanje dva izbora. Možete ne reagirati na djetetovo plakanje, dajući mu vremena da odustane i ponovno zaspi. Ako ne zaspi ili vas srce previše boli da biste ga slušali kako plače, pokušajte mu djelomice ugoditi. Priđite mu, nježno mu pričajte, ali ga nemojte hraniti. Pokušajte ga smiriti bez dizanja iz krevetića. Zatim izađite iz prostorije i pustite ga da plače nekoliko minuta. Ako to ne upali, ponovite ritual. Svaki put produljujte vrijeme odsutnosti. Nemojte da vas peče savjest zbog toga, prisjetite se da tako pomažete svojem djetetu da se nauči samo umiriti i zaspati. Za tu vještinu oboje ćete poslije biti vrlo zahvalni. Ako ne želite poticati djetetovu samostalnost u tako ranoj dobi, i to je sasvim u redu. Nekim je roditeljima uspavljivanje djeteta zadovoljstvo i ugodno vrijeme provedeno s njim. Činjenica je da sva djeca s vremenom nauče spavati sama, obično između prve i treće godine. Tješite se da će i to, kao i sve ostalo, proći.

Roditeljske pogreške

Kod djece koja se noću često bude obično se javljaju i problemi oko odlaska na spavanje. Premda dijete može samo zaspati, roditelji znaju sami sebi otežati tako što ga nose, ljuljaju ili uspavljuju na neki drugi način. To je u redu ako imaju vremena i volje za to svaki dan. No problem nastaje kad pokušaju prestati s time. Dijete se budi, ne želi ostati u krevetu i traži da se nastavi s metodama uspavljivanja na koje je naviklo. Odlazak na spavanje doživljava kao odvajanje od roditelja, zbog čega se može osjećati nesretno ili uplašeno, a takozvana separacijska tjeskoba može se pojaviti čak i kod roditelja, kojima treba prisutnost djeteta da bi “preboljeli” vlastitu tjeskobu ili krivnju zbog odvajanja. Takve je osjećaje korisno osvijestiti i svesti na najmanju moguću mjeru.

Stručnjaci smatraju da u otkrivanju uzroka poremećaja spavanja kod djece treba obratiti pozornost i na osobine roditelja. Naime, svađe i sukobi među roditeljima te njihova osobnost također imaju velik utjecaj na dijete i njegov osjećaj sigurnosti. Pokazalo se da majke djece koja se noću često bude imaju više emocionalnih poremećaja od majki djece koja se ne bude – nervoznije su, često gube samokontrolu, imaju loš odnos s partnerom, sklonije su depresiji i imaju više traumatskih iskustava. Razmislite o tome.

Dnevnik spavanja

Ako sumnjate da vaše dijete ima poremećaj spavanja, možete nekoliko dana voditi dnevnik u koji ćete unositi podatke o tome kada dijete ide na spavanje, koliko mu vremena treba da zaspi, koliko dugo spava do prvog buđenja, plače li i slično. Ti podaci mogu pomoći pedijatru da stekne potpuniju sliku o tome jesu li noćna buđenja normalna ili postoji neki poremećaj. Ono što sasvim sigurno pomaže djetetu da mirno zaspi jest ustaljena rutina. To znači da ga stavljate u krevet u isto vrijeme, uz priču i poljubac, bez nošenja i ljuljanja. Ako nakon priče dijete nije zaspalo, možete ostati s njim, ali bez razgovora kako se ne bi razbudilo. Potom možete napustiti sobu ali svakako ostavite otvorena vrata. Ako dijete neutješno plače, nastojte ga smiriti i utješiti, ali neka to ne traje predugo.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia