Pravilno postavljene autosjedalice mogu smanjiti rizik smrti za čak 71 posto kod dojenčadi i 54 posto kod male djece. Sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana na stražnjem sjedalu, a dijete do 5 godina starosti mora biti vezano u odgovarajućoj autosjedalici postavljenoj na stražnje sjedalo. Autosjedalice okrenute prema naprijed u uspravnom položaju namijenjene su djeci koja su prerasla “jaje”, ali još nisu dovoljno fizički razvijena za vezanje sigurnosnim pojasom.

shutterstock_1947684250.jpg
Shutterstock Dijete se u 'jajetu' mora voziti do prve godine života, odnosno dok ne dostigne kilažu od 10 kg

KADA JE DIJETE PRERASLO "JAJE"?

Autosjedalice grupe 0, takozvana jaja, moraju biti postavljene suprotno od smjera vožnje i dijete se u njima vozi dok ne navrši godinu dana, odnosno dok ne dostigne kilažu od 10 kg. Što nakon toga?

SJEDALICA GRUPE I

Pogodne za djecu težine od 9 do 18 kg, odnosno do navršene četvrte godine života. Velik broj proizvođača nudi opciju rotacije za 360 stupnjeva tako da dijete može ostati okrenuto suprotno od smjera vožnje, ali ga po potrebi možete okrenuti i u smjeru vožnje. 

SJEDALICE GRUPE II - III

Namijenjene su djeci od 15 do 36 kilograma. Iako se djeca već s 18 kilograma mogu vezati sigurnosnim pojasom, ali je potrebno nabaviti booster sjedalicu koja se sastoji samo od postolja. 

Ne žurite s promjenom položaja autosjedalice u smjeru vožnje. Vratni mišići i ligamenti djece koja se ne podižu samostalno na noge nisu dovoljno razvijeni da bi bez kobnih posljedica mogli podnijeti silu koja djeluje pri sudaru i povlači glavu prema naprijed snažnim trzajem.

Najčešće isprike za uvođenje autosjedalice u smjeru vožnje sljedeće:

- djetetu je dosadno

- gura nogicama naslon sjedala

- preveliko je za sjedalicu “jaje”

Sjedalica u smjeru vožnje može biti postavljena samo na stražnjem sjedalu automobila. Prema hrvatskom zakonu autosjedalica okrenuta naprijed ne smije se postavljati na prednje sjedalo u vozilu. Vi odlučite hoćete li je staviti na lijevu ili desnu stranu stražnjeg sjedala automobila. Ako stražnje sjedalo omogućuje postavljanje u sredini, slobodno to učinite jer je sredina najsigurnije mjesto za dijete. Sjedalo mora biti dovoljno duboko, barem 85 posto podnožja autosjedalice treba biti poduprto sjedištem vozila. Također moramo dno i naslon autosjedalice prisloniti uz sjedalo.

shutterstock_1027642645.jpg
Shutterstock Najbolje je što duže ostaviti sjedalicu u smjeru suprotnom od vožnje, jer time sprečavate povrede djetetova vrata

PRAVILA UPOTREBE AUTOSJEDALICE

1. Sjedalica mora biti pravilno pričvršćena za vozilo sigurnosnim pojasom ili sustavom isofix

Učvršćivanje sigurnosnim pojasom

  • Pratite upute proizvođača
  • Pojas se mora provući kroz sjedalicu po putanji naznačenoj u uputama
  • Putanja je označena crvenom bojom
  • Sjedalica se učvršćuje zatezanjem sigurnosnog pojasa vozila kroz putanju za pojas na sjedalici
  • Kod zatezanja pojasa preporučuje se utiskivanje sjedalice u sjedalo kako bi se maksimalno smanjila labavost pojasa
  • Pomičnost sjedalice u smjeru lijevo-desno i prema naprijed treba biti najviše 2 cm u dijelu kojim prolazi bedreni dio pojasa
  • Nakon pričvršćivanja sjedalice potrebno je snažno povući sigurnosni pojas kako bi se provjerila stabilnost i ukopčanost pojasa

Mnoge roditelje zabrinjava duljina nogu djeteta, odnosno smatraju da je preraslo autosjedalicu kada mu stopala počnu izvirivati iz autosjedalice te se stane odgurivati o sjedalo. Važno je znati da duljina nogu ne igra ulogu u sudaru jer je prirodni položaj nogu u opuštenom stanju upravo skvrčen i djeca ih, kad se ne igraju svojim nogicama, drže više ili manje savijenima u koljenu.

Učvršćivanje sustavom isofix

- upotrebljava se po uputama proizvođača autosjedalice i proizvođača vozila

- bitno je da su svi pokazatelji učvršćenosti autosjedalice u pravilnom položaju ili u pravilnoj boji

2. Dijete mora biti pravilno vezano u sjedalici

U autosjedalicama grupe I, koje su za djecu od 9 do 18 kg, djeca se osiguravaju pojasom u pet točaka uporišta ili uz pomoć štitnika. Pojas u pet točaka drži dijete na pet mjesta – jedno između nogu, dvije preko butina te dvije preko ramena. Vrpca pojasa između nogu sprečava iskliznuće djeteta izvan pojasa u sudaru. Štitnik naliježe preko donjeg dijela djetetova trupa. Štitnik i autosjedalica pričvršćuju se sigurnosnim pojasom vozila istodobno.

shutterstock_173523599.jpg
Shutterstock Skinite jaknu prije nego li stavite dijete u autosjedalicu, a ako je potrebno pokrijte ga dekom

PRVI VEZIVANJU JE NAJVAŽNIJE SLIJEDEĆE:

  • ništa ne smije ometati vrpce pojasa (nikakvi dodaci poput jastuka, pelena, odjeće). Postoji pravilo koje vrijedi za sve tipove autosjedalica: debele jakne ili skafanderi načinjeni su od skliskog i debelog materijala, što pojasu ne omogućava prianjanje kako bi trebalo. Zato djetetu skinite debelu jaknu ili skafander, zategnite pojaseve, a zatim ga prekrijte jaknom ili dekicom, koju je uvijek dobro imati u autu
  • vrpce moraju biti ravne i nigdje presavijene
  • vrpce pojasa moraju biti dovoljno zategnute (između vrpce i prsnog koša može se provući samo jedan prst)
  • pojas autosjedalice treba se redovito provjeravati i zatezati te usklađivati s odjećom i rastom djeteta
  • razlika između “jajeta” i autosjedalice okrenute u smjeru vožnje jest u položaju pojasa autosjedalice. Pojas kod sjedalice “jaje” mora izlaziti iz utora u ravnini ili malo ispod djetetovih ramena, dok kod sjedalica u smjeru vožnje vrpce pojasa autosjedalice trebaju biti provučene kroz utore u ravnini ili malo IZNAD djetetovih ramena

Odmah učite svoje dijete pravilno sjediti, neka mu se stražnjica nalazi u prijelomu sjedalice tako da su cijela leđa naslonjena na naslon. Time se izbjegava iskrivljenost. Ako dijete spava, u redu je da se glava nagne u stranu ili prema naprijed.

Bitno je da ništa ne pakirate pokraj djece. Sve su stvari “projektili”, svaki nepričvršćeni predmet u vozilu u trenutku sudara ili naglog kočenja putuje prema točki udarca i s ubrzanjem dobiva čak deset puta više od svoje stvarne težine. Takav leteći predmet može udariti putnika i zadati mu ozbiljne ozljede. Stoga je važno da se svi tvrdi predmeti prevoze u prtljažniku.

Svakako treba poštovati predviđen rok upotrebe autosjedalice koji je naznačio proizvođač. Nakon tog roka potrebno je autosjedalicu odnijeti u reciklažno dvorište i osigurati da se nakon roka više ne upotrebljava.

Svaka autosjedalica na europskom tržištu, a time i na hrvatskome, mora zadovoljavati standard UN ECE.R044 i za to nosi naljepnicu, oznaku atesta.

Tekst napisala: Suzana Zubčić uz mentoricu Ines Ostrihon