Prve autosjedalice su one okrenute suprotno smjeru vožnje. Roditelji običavaju taj tip autosjedalica nazivati “jaje” zbog kupolasta, jajolika oblika.

Autosjedalice kao SF

Na starim fotografijama možemo vidjeti da su u vrijeme naših baka autosjedalice bile znanstvena fantastika. Naše su mame bile udobno smještene u drvenim kolijevkama obloženima sijenom, a vožnja na konjima bila je sigurna, ugodna i spora. Pamtim priče svoje bake koja je satima hodala s mojom mamom i nije imala mogućnost izbora opreme za bebu koju imamo danas, a to je bilo prije samo 50-ak godina.

Danas imamo male i velike dućane, internetsku kupnju, lakšu mogućnost odlaska u inozemstvo i bržu komunikaciju. A i snažne i brze automobile.

Detalji koji život znače

Na tržištu je golem broj autosjedalica i sigurni smo da mogućnost izbora zbunjuje pri kupnji. Zato ćemo vas usmjeriti na detalje na koje morate pripaziti da bismo vam olakšali i ubrzali kupnju i postavljanje autosjedalice.

Bilo bi najbolje da odgovarajuću autosjedalicu za svoj automobil odaberete u miru prije nego što se dijete rodi jer je potrebna za prvu djetetovu vožnju, odnosno odlazak iz rodilišta.

Postoje dva načina za pričvršćivanje autosjedalica za vozilo:

1) sigurnosnim pojasom,

2) sustavom ISOFIX.

I jedan i drugi način jednako su sigurni kada se pravilno upotrebljavaju, ali je mogućnost pogreške veća kod učvršćivanja autosjedalice pojasom automobila.

1) Sigurnosni pojas

• pratite upute proizvođača

• pojas se mora provući kroz sjedalicu po putanji naznačenoj u uputama

• putanja je označena plavom bojom

• pojas se uvršćuje zatezanjem bedrenog dijela do te mjere da ne dopušta pomicanje autosjedalice više od 2 cm

• pri zatezanju se preporučuje utiskivanje u sjedalo kako bi se maksimalno smanjila labavost pojasa

2) Sustav ISOFIX

• upotrebljava se prema uputama proizvođača

• svi indikatori trebaju biti u pravilnim pozicijama/bojama

Dobro je isprobati postavljanje autosjedalice u vlastitom automobilu prije kupnje. Time se uočavaju eventualne nekompatibilnosti vozila i pojedine autosjedalice ili pomaže kod dileme/trileme koju autosjedalicu nabaviti.

Smjer suprotan smjeru vožnje

Pri sudaru, pa čak i naglom kočenju, sile su toliko snažne da je i najmanje dijete nemoguće zadržati u naručju. Stoga je autosjedalica nužna od prve djetetove vožnje. Djetetova je glava mnogo teža u odnosu na tijelo, a vratni mišići i ligamenti nisu dovoljno razvijeni. Zato je postavljanje autosjedalice u smjeru suprotnom vožnji posebno važno za najmanju djecu. I jako je važno da dijete bude pravilno smješteno u autosjedalici. One su dizajnirane tako da pružaju oslonac duž cijele djetetove kralježnice i glavice te tako ravnomjerno raspoređuju sile koje nastaju kod sudara ili naglog kočenja. Time pružaju optimalnu sigurnost od prvog dana života, što znači da sa sigurnošću možete reći partneru da dođe u rodilište s autosjedalicom.

PRAVILNO POSTAVLJANJE AUTOSJEDALICE

NEPRAVILNO POSTAVLJANJE AUTOSJEDALICE

Svrha pojasa sjedalice

• zadržava dijete u sjedalici u slučaju sudara

• sprečava izbacivanje djeteta iz vozila

• smanjuje učinak sila na tijelo djeteta

Kad je moja majka prvi put vidjela autosjedalicu, pitala je: “Pa kako ćeš ga tu položiti?”

Lako, raširite svoj dlan na stražnjici djeteta, polako ga polegnite u autosjedalicu dok ne osjetite gdje je prijelom sjedalice i gdje mora biti guza bebe da bi cijela duljina leđa bila poduprta naslonom. Ako je potrebno, na početku je dopušteno između djetetovih prepona i pojasa namjestiti zarolanu pelenu, koja će popuniti višak prostora i zadržati dijete da ne klizi prema gore. Vidjet ćete prema rastu svojeg djeteta kada je potrebno pelenu maknuti. Kod nekih autosjedalica postoji umetak (mali jastuk) za glavu, koji se makne kad se obujam glave poveća te umetak počne smetati i može nažuljati leđa djeteta. Ako nemate takav jastučić, i tu smijete upotrijebiti zarolanu tetra pelenu i osigurati da djetetova glavica bude u ravnini s tijelom.

Ako zbog udubljenosti sjedala vozila ne uspijevate postići pravilan nagib, smijete u prazninu između sjedalice i sjedala umetnuti čvrsto zarolanu dekicu ili ručnik(e).

Nagib autosjedalice

• kut nagiba naslona ne smije biti manji od 45-60° u odnosu na tlo;

• preveliki nagib može dovesti do padanja glavice prema naprijed;

• premalen nagib može uzrokovati preveliko istezanje vrata ili iskliznuće djeteta ispod pojasa kod sudara ili naglog kočenja.

Autosjedalice koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje potrebno je upotrebljavati što duže. Takav smjer pruža mnogo bolji oslonac cijeloj kralježnici i glavi djeteta. Optimalni su uvjeti za prelazak na autosjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje sljedeći:

• dijete ima 10 kg,

• hoda,

• bliže mu se dvije godine.

Pravila za autosjedalice koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje

• Kod autosjedalica koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje pojas sjedalice MORA imati putanju prema dolje (u ravnini ili malo ispod djetetovih ramena).

• Ništa ne smije ometati vrpce pojasa (nikakvi dodaci, poput jastuka, pelena, odjeće).

• Vrpce moraju biti ravne i nigdje presavijene.

• Moraju biti dovoljno zategnute (između trake i ramene kosti može se provući najviše jedan prst).

Da je dijete preraslo autosjedalicu okrenutu suprotno smjeru vožnje reći će njegova težina, koja prelazi gornju granicu autosjedalice u kojoj se prevozi: 10, 13 ili čak 18 kg, ako je odabrana takva vrsta autosjedalice. Odnosno, ako glavica djeteta dosegne dva centimetra od vrha autosjedalice, osim ako upute ne kažu drukčije.

Vaša je odluka o boji i marki autosjedalice, no najvažnije je da odgovara vašem vozilu, bila rabljena ili nova, te da je spremna za pravilnu upotrebu.

Autokrevetić

Iako na tržištu postoje i autokrevetići koji imaju oznaku ECE R44, što znači da jesu namijenjeni prevoženju djece u automobilu, oni su mnogo nesigurnija opcija. U trenutku nastajanja zamišljeni su prije svega za djecu izrazito niske porođajne težine koja usto imaju i ostale zdravstvene probleme što uzrokuju probleme s disanjem. Tada liječnik kod otpuštanja iz bolnice preporučuje upotrebu autokrevetića. Za novorođenčad koja je zdrava, čak i ako je male porođajne težine, najsigurniji je način prevoženja u autosjedalici koja se upotrebljava pravilno.

Napisala: Suzana Zubčić uz mentoricu Ines Ostrihon

Foto: Anja Kolić i arhiv udruge RODA