Za sigurnost djece u prometu - od rođenja do djetetove 12. godine - ključna je ispravno postavljena autosjedalica

Sigurni smo da većina roditelja, baka i djedova misli kako tema o autosjedalicama nije bitna, kako sve znaju. Većina će vas odmahnuti rukom misleći: “Pa što tu treba znati i učiti? Kupiš autosjedalicu, postaviš je prateći upute i to je to.” Međutim, na temelju znanja i iskustva u postavljanju autosjedalica, objasnit ćemo vam kako one nisu samo komad plastike presvučene platnom i opremljene remenom nego predmet ključan za sigurnost vaše djece.


Tijekom dugogodišnjeg volontiranja u programu “Sigurno u autosjedalici” udruge Roda, susrele smo se s jako puno pitanja koja otkrivaju neznanje o autosjedalicama. Stoga smo vam odlučile u suradnji s časopisom Moje dijete na jednostavan način približiti problematiku autosjedalica i pokušati vas naučiti sve što trebate znati u osnovnim crtama. Sljedeće tekstove o pravilnom korištenju autosjedalica potražite u novom srpanjskom časopisu Moje dijete te na portalu Roditelji.hr.



Nekoć i sad


Vrlo često ulazimo u rasprave s generacijama naših mama i baka o tome kako je bilo nekoć i kako je danas. Tu se uvijek izvuče i argument kako smo mi, koje danas imamo svoju djecu, putovale i do mora bez autosjedalice i nije nam bilo ništa. No danas je promet gušći, automobili brži i sve ih je više, a, budimo realni, samim time imamo i više lošijih vozača bez iskustva i vozačke kulture. Osim toga, tužnija je strana priče ta da djeca koja su smrtno nastradala dok smo mi bile malene ne mogu danas o tome govoriti, a podaci o (ne)vezanju nisu se bilježili.


Važeći zakon koji propisuje uporabu autosjedalica jest Zakon o sigurnosti prometa na cestama i stupio je na snagu 2008. godine. Njime je određena kazna od 500,00 kn za nepoštovanje odredbi koje propisuje. Zakon nalaže da svi putnici u vozilu moraju biti vezani, pa tako i djeca. Ona do pet godina u autosjedalice primjerene njihovoj dobi, a djeca od pet do 12 godina moraju biti vezana uz uporabu pomoćnog postolja. Djeca do 12 godina moraju biti smještena na stražnja sjedala u njima prilagođene sjedalice; iznimka su djeca do dvije godine, koja smiju biti smještena na prednje sjedalo isključivo u autosjedalicama koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje. Pritom prednji zračni jastuk, ako postoji, mora biti isključen.


Kada sam suvozačica na stražnjem sjedalu, vežem se, a većina mojih poznanika na to reagira ovako: “Ti se vežeš iza?!” Dragi moji, promet je i iza i ispred, i ako, ne daj Bože, dođe do sudara, automobilu nije važno gdje vi sjedite!



Savjeti za ugodnu vožnju


Pokazalo se također da mnogi roditelji stavljaju u automobil djecu u skafanderu ili debelim jaknama, a to je pogrešno. Oni su, naime, napravljeni od debelog i skliskog materijala, što pojasu ne omogućava prijanjanje kako bi trebalo.


Naš je prijedlog je da prije odlaska u vrtić, grad ili u goste ipak skinete djetetu jaknicu i prekrijete ga dekicom koju treba uvijek imati u vozilu ili jaknicom koju ste skinuli. Automobili se jako brzo ugriju i tada djetetu postane vruće i neudobno u jakni pa se i češće buni. Osim toga, izbjegavanjem debelih komada odjeće stvarate uvjete za pravilnu uporabu pojasa autosjedalice.


Još je jedan dobar savjet da ne pušite u autu, nego da se u njemu ponašate kao u dječjoj sobi. Slobodno osigurajte neku lijepu igračku rezerviranu samo za putovanja. Jedino vodite računa da je to mekana, lagana igračka koja ne može ozlijediti dijete ili vas u slučaju sudara ili naglog kočenja. Ako još niste zalijepili naljepnicu “Beba u autu” na stražnji dio auta, učinite to sada jer je dobro da svi vozači znaju kako je u vašem automobilu malo biće koje uživa u laganoj i sigurnoj vožnji. Družimo se ponovo u idućem broju gdje ćemo pisati o autosjedalicama okrenutima unatrag.



Budite primjer djeci


Vi ste svojoj djeci najbolji primjer, pa se pobrinite da se vežete prije nego što upalite auto, a nikako tek u vožnji. Igrom naučite svoju djecu da je vezanje dobro pravilo. Provjerite suputnike redom: tata vezan, mama vezana, a ti, sine ili kćeri? Učinite da se i oni osjećaju važnima. Kako vi naučite njih, oni će jednog dana svoju djecu. Malo po malo svi ćemo vezanje usvojiti kao pravilo, a ne kao reakciju na policajca u blizini i mogućnost gubitka novčića.



Napisala: Suzana Zubčić uz mentoricu Ines Ostrihon, savjetnice o autosjedalicama udruge RODA