Kolica moraju biti prostrana za dijete, ali i kompaktna za roditelja, stabilna i sigurna. Mnogo je zahtjeva. Čemu posvetiti pažnju prilikom odabira dječjih kolica?

Dobrodošli u čaroban i ogroman svijet modela, funkcionalnosti i odluka. Kupiti kolica, mada se na prvi pogled tako ne čini, zaista jest ozbiljan zadatak i nemojte ga olako shvatiti jer kolica će vam biti veliki pomoćnik ili veliko smetalo, ovisno o tome koja kolica odaberete. Na što sve trebate pripaziti prilikom kupnje kolica?



OSNOVNE KARATERISTIKE



Funkcionalnost


Prvi preduvjet u kupnji dječjih kolica je prilagodba funkcionalnosti kolica vašem stilu života. Promislite tko će najčešće šetati s djetetom - mama, tata, bake ili djedovi, hoćete li se češće kretati kroz gradsku vrevu, rekreirati sa svojim djetetom u parku ili pak kretati kroz zahtjevnije ruralne terene. Za svaku od ovih stilova vožnje trebat će vam drugačiji model kolica. Mamas & Papas Urbo ili dizajnerski dotjerana Mylo kolica za užurbanu gradsku svakodnevicu ili laganu šetnju gradskim trgovima i parkovima ili pak Sola i Sport 03 kolica sa velikim kotačima za nešto zahtjevnije terene samo su neka od rješenja koja nudi Mamas & Papas, britanski broj 1 za dječja kolica. Često putujete autom, tada obratite pozornost na dimenzije, težinu i mehanizam sklapanja. Mislite li raditi duge šetnje i inače ste izrazito aktivni tip, bit će vam važno da su kolica izdržljiva, kvalitetna i da vam mogu dugo poslužiti.






Težina


Ovisno o modelu kolica neka kolica mogu težiti i do 15 kilograma. Kad u njih sjedne dijete njihova težina dodatno raste. Teža kolica su obično i stabilnija, no teže ih je gurati i nositi. Lakša kolica se lakše guraju i nose, ali mogu biti i manje stabilna. Povedite stoga svoje dijete u kupnju dječjih kolica, posjednite ga u kolica, provozajte ih u trgovini. Naime, simuliranjem prave vožnje s opterećenjem lakše ćete procijeniti odgovara li vama i vašem djetetu ta težina i stabilnost.



Kotači


Tu ćete se naći pred dvojbom. Da li odabrati kolica na četiri ili tri kotača? Proizvođači garantiraju sigurnost oba modela, ali kupci još uvijek više prednosti daju kolicima na četiri kotača zbog prvenstveno optički ravnomjernije raspodjele težine. Kod kotača pripazite i na dobru amortizaciju kotača, posebice kod sportskih modela kolica odnosno ako unaprijed znate da ćete se češće kretati nešto zahtjevnijim terenima. Ako ćete kolica koristiti najčešće za šetnje po ravnom terenu, tada vam amortizacija neće biti toliko bitna. Isprobajte u trgovini kretanje kolica te postavite pokoju manju prepreku kako biste vidjeli kako se ponašaju pri njihovu savladavanju.



Sklapanje


Sklapanje je važan kriterij pri odabiru dječjih kolica. Kod mehanizama sklapanja i rasklapanja treba voditi računa o dvije karakteristike – jednostavnosti i pouzdanosti. Naime, dok jednom rukom držite dijete bit će vam zaista od pomoći mehanizam sklapanja u samo jednom potezu jednom rukom kao što je to primjerice slučaj s Mamas & Papas Mylo kolicima.


Također, blokirni mehanizmi koji sprečavaju neželjeno sklapanje i rasklapanje kolica moraju biti ispravni stoga prilikom kupnje detaljno provjerite načine sklapanja svojih dječjih kolica.





Kočnica


Sigurnosna kočnica na najmanje dva kotača je obavezna jer se kolica samo tako mogu fiksirati i biti maksimalno sigurna i na nizbrdici. Pripazite da je kočnica pouzdana, čvrsta i lako se koristi. Pouzdani kočioni sistem bit će vam bitan i na ravnom terenu kako biste spriječili samostalno kretanje kolica u neželjenom smjeru.



Ručke


Jeste li vi možda niži, a vaš suprug viši? Proizvođači su prilikom kreiranja dječjih kolica mislili i na one koji guraju kolica. Kolica čije se ručke mogu podešavati po visini pružaju veliko olakšanje za kralježnicu svakog vozača dječjih kolica.



Sigurnosni pojas


Kolica moraju imati pojaseve za vezanje kako dijete ne bi ispalo iz kolica.Vezanje u tri točke je poprilično sigurno, no kod kolica na tri kotača ili ako se vozite po neravnom terenu čak je bolje odabrati kolica sa vezanjem pojasa u pet točaka (preko oba ramena, struka i između nogu). Mamas & Papas je posebno mislio na sigurnosnu komponentu kolica tako da su sva kolica opremljena sigurnosnim pojasevima u pet točaka.




Dodatna oprema


Ovisno o vrsti dječjih kolica koje ste odabrali postoji mogućnost da svoja dječja kolica dodatno opremite s: autosjedalicom, košarom za dijete do 6 mjeseci, navlakom za noge koja će vašeg mališana štiti od hladnoće, navlakom za kišu ili pak možda torbom koju možete objesiti na ručke kolica.




Kolica vam se moraju sviđati


Ako ste jedna od majki koja veliku pozornost pored kvalitete korištenih materijala, sigurnosti, udobnosti proizvoda, ekološke osviještenosti proizvođača, poklanja i stilskoj komponenti odnosno dizajnu proizvoda tada svratite na kidiOZ webshop (www.kidioz.hr) - mjesto kupnje vrhunskih dječjih brandova kao što su to


Mamas & Papas, Brevi, Graco i Teutonia.



VELIKA AKCIJA DO KRAJA SVIBNJA - Svaki kupac Mamas & Papas te Teutonia kolica na dar dobiva B-light kišobran kolica posve besplatno!







Mamas & Papas kolica odličan su izbor za roditelje koji su postali roditelji po prvi put. Nakon 30 godina na tržištu ovaj brand engleske kvalitete i talijanskog dizajna istaknuo se kvalitetom korištenih materijala i visokim standardima sigurnosti, udobnosti i funkcionalnosti što su prepoznale i mnoge svjetske zvijezde kao što su to Gwen Stefani, Alicia Keys, John Travolta.