Hajde dijete u svoj krevet!

Dijete je naučilo spavati s vama u krevetu i nikako ne želi spavati samo? Što napraviti?

Mnogo je razloga zašto naši mališani iz svojeg krevetića noću dolaze nama u krevet. Može se raditi o posve banalnim razlozima kao što je neudobnost krevetića, propuh, škripanje ormara pa do ozbiljnijih razloga kao što je želja djeteta da nadoknadi vrijeme s roditeljem koje mu tijekom dana nedostaje.

Jednostavne ćete razloge lakše prepoznati i dijete zatim ohrabriti, ali ozbiljniji razlog možda nećete tako lako prepoznati. U tome možda može pomoći sljedeće pitanje. Spava li dijete samostalno preko dana? Ako je odgovor ne, tada dijete zasigurno koristi svaku minutu da bude uz vas. Zapitajte se zašto vas dijete stalno želi uz sebe i izazivate li takvo ponašanje, primjerice, prevelikim tutorstvom nad djetetom ili, pak, davanjem premalo pažnje.

Ako su problemi, međutim, samo noćni, odnosno dijete dolazi k vama samo noću, dok danju kod kuće ili u vrtiću bez problema samo spava, tada ćete jedno vrijeme morati žrtvovati svoj san kako biste naučili dijete da spava samostalno u svom krevetiću.

Uspijeva li dijete zaspati u svojem krevetiću, to je već dobar znak. To što dolazi k vama može biti iz navike, a možda zbog noćnih strahova pa traži zaštitu. Kako god bilo, naoružajte se strpljenjem i ne forsirajte. Pritisak s vaše strane može izazvati dodatni strah i poljuljati djetetovo povjerenje u vas.

Što vam može pomoći?

Plišana igračka

Kako bi dijete lakše zaspalo, odaberite zajedno igračku za spavanje. Njezina će blizina umiriti većinu djece. Najbolje je igračku prvo početi stavljati između vas i djeteta u krevet (kad dijete još spava s vama) da dijete upozna fizičku odvojenost od roditelja i asocira igračku s bliskošću s roditeljem. Tako će u svom krevetiću imati igračku koja će ga tješiti, ali i asocirati na roditelja.

Rituali za laku noć

Ne zaboravite ni na rituale prije odlaska na spavanje. Dječja psiha, unatoč fleksibilnosti, ipak treba stabilnost i ponavljanja koja sugeriraju da je u kući sve u redu i da je sigurno. Topla kada, pranje zubića, priča za laku noć, šalica toplog mlijeka, maženje… i dijete je spremno za spavanje.

Razum prije svega

Ako nikako ne uspijevate dijete spremiti natrag u krevet jer plače te zatim ne može dugo zaspati, nemojte inzistirati. Nijedno pravilo nije vrijedno vaših ili djetetovih živaca. Ponovno pokušajte istu metodu za nekoliko mjeseci.

Mala škola samostalnog spavanja

1. Kad dijete dođe prvi put u noći k vama i govori kako ne želi spavati u svojem krevetiću, poslušajte ga s ljubavlju, utješite ga, pomazite se, dajte djetetu poljubac, no zatim ga odvedite natrag u krevet.

2. Ako je došlo drugi put, poljubite ga i bez razgovora odvedite u krevet.

3. Treći put ga jednostavno odvedite u krevet.

Pročitajte i:

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se svako malo budi i zahtjeva dojenje, uspavljivanja…

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom te…

je li djetetu hladno

Izlazasci na hladnoći - Važno je slojevito odjenuti dijete i spriječiti pojavu ekcemana koži lica!

Sve dok vaše dijete izgleda sretno i zadovoljno igrajući se vani na hladnoći, ne morate…

odijevanje beba zimi

KVIZ: Je li mojoj bebi dovoljno toplo?

Odijevanje beba tijekom zimskih mjeseci tema je važna svakoj mami. Ispitajte svoje znanje odnosno odmah…