Neregulirana stolica

Potpuno je normalno da dojenče u ranoj dobi nema ustaljeni ritam stolice. Njezin probavni sustav se razvija i daje različite “rezultate” u peleni

Dojena djeca

Majčino mlijeko, kao dio svog bogatog sastava, sadrži i enzime koji olakšavaju probavljivost mlijeka pa dojeno dijete može imati stolicu nakon svakog podoja, koja je najčešće žute boje. Kod dojene djece, vrlo je česta i pojava izostanka stolice, a normalnim se smatra izostanak stolice čak i do 10 dana. S druge strane, u toj dobi tekuće stolice nisu proljevi, to su normalne stolice za dijete koje jede samo tekuću hranu. Uvođenjem dohrane u djetetovu prehranu, stolica postaje sve gušća i mijenja boju, u skladu s hranom koju je dijete pojelo i popilo.

Djeca hranjena dojenačkim mliječnim pripravkom

Uobičajeno je da novorođenče hranjeno mliječnim pripravkom ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, no ne treba se zabrinuti ako je to i rjeđe, npr. jednom u tri dana. Beba može imati više stolica na dan ili samo dva do tri puta na tjedan. Važno je da su boja i konzistencija stolice uredni. Kod dojenčadi hranjene mliječnim pripravkom, stolica je obično tamnije žute do smeđe boje, kremaste do malo tvrđe strukture i intenzivnijeg mirisa nego kod dojenih beba. Boja se obično mijenja s prelaskom na prijelazno mlijeko koje sadrži veću količinu željeza (tamnija stolica).

Kako olakšati djetetu

Dijete ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavljao hranu, pa mu treba vremena da sazrije i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Ako je dijete hranjeno dojenačkim mliječnim pripravkom, u ranoj dojenačkoj dobi nije preporučljivo mijenjati mliječne pripravke. O svakoj se promjeni posavjetujte s pedijatrom.

, Image: 115771461, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in the following territories: Argentina, Brazil, Chile, Costa Rica, Ecuador, Japan, Mexico, Peru, Spain, Uruguay and Venezuela., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Nekim bebama kod zatvora (i kolika), pomaže lagana masaža trbuščića (kružni pokreti od pupka, u smjeru kazaljke na satu, opuštaju crijeva) i lagano gibanje nožica kao da voze bicikl (olakšava izlazak plinova iz crijeva). Pokušajte dijete poleći i masirati mu stopala ili ga staviti na svoja koljena i lagano mu masirati leđa. Tjelesni pokreti pospješuju dotok krvi u probavni sustav djeteta i tako potiču probavu.

Djeci nakon 6. mjeseca starosti, a koja su krenula s dohranom, možete ponuditi kašicu od šljiva koja omekšava stolicu i olakšava pražnjenje crijeva, odnosno što više voća, kompota od suhih šljiva, te hranu bogatu vlaknima. Dok traje opstipacija, djetetu nudite što manje banana, mrkve i riže.

Važno je i da dijete pije dovoljno tekućine. Ako dijete ne unosi dovoljno tekućine, tijelo reagira tako da apsorbira više tekućine iz hrane i iz crijevnog sadržaja, što može rezultirati tvrdim i suhim stolicama.

Ukoliko vas zabrinjava konzistencija ili boja stolice vašeg djeteta, pražnjenje crijeva je otežano i bolno ili su stolice “eksplozivne”, svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom.

Tekst: preuzet s www.bebimil.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ovu hranu svakako izbjegavajte davati u ranoj dječjoj dobi

Prvi puta nahraniti dijete "pravom" hranom uzbudljiv je…

VIDEO: Djevojčica s lavovskim apetitom

Ovaj video u slobodnom prijevodu nosi naslov 'baby…

Pravi uzrok zatvora kod djece

Slavni njemački liječnik i psihoterapeut dr. Ruediger Dahlke…

Mogući uzroci želučanih problema kod beba

Ako je vaša beba uznemirena i plačljiva, moguće…

Pročitajte i:

Šokantni novi podaci o zaposlenim roditeljima: neke se stvari teško mijenjaju!

Za mnoge roditelje mogućnost isključenja s posla jednostavno ne postoji. Četvrtina (25%) zaposlenih roditelja kaže…

Spavanje bebe na trbuhu - da ili ne?

Zbog kampanje američke Akademije pedijatrije "Back to Sleep" koja je preporučila bebama spavanje na leđima…

Ovo radite svaki dan, a može poboljšati govor i socijalizaciju djeteta

Roditelji, ali i znanstvenici odavno znaju kako bebe uče govoriti oponašajući riječi koje čuju. Ali…

Dojenje i koronavirus: udruga Roda objavila upute za dojilje

Koronavirus (COVID-19) se globalno proširio, i dok mediji svakodnevno, iz sata u sat izvještavaju o…