Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio ove tople humanitarne priče i vratite osmijeh na lica našim najmlađima

Ova nas je godina suočila sa strahovima koji su na kušnju stavili ono što je srž humanosti i dobrote, ono što su temelji našeg postojanja - pomaganje drugima. Razumljivo je da suočeni s negativnim vijestima i zasipani stalnim porukama opreza, neizvjesnosti i straha što za naše zdravlje što za zdravlje naših bližnjih zanemarujemo taj altruistički element našeg života i činjenja dobroga za nekoga koga ne znamo, za stranca koji se našao u lošijim okolnostima nego što su naše. Upravo zato, u situaciji kao što je ova, kad nemamo dobrih vijesti i motivacije, moramo sami sebi stvoriti pozitivno i stimulirajuće okruženje. Mnogo smo puta čuli da se dobro dobrim vraća, no je li to uistinu tako odgovara poznata psihologinja Tina Brzić.

Kada činimo dobro djelo, uvelike dobro činimo i sebi osobno. Činjenje dobrih dijela dovodi do pozitivnih emocija u nama samima, ali i izgrađivanju pozitivne slike o sebi te povećava osjećaj zadovoljstva. Samo jedno malo dobro djelo dnevno itekako će poboljšati naše mentalno zdravlje i učiniti nas sretnijima", pojašnjava Tina, dodajući da je činiti dobro u novonastalim okolnostima siguran put prema pozitivnijim osjećajima i okruženju.

Činjenje dobrih djela dobro je za nas

Od vremena starih Grka do razdoblja ranog kršćanstva, preko hebrejskih i budističkih pojmova, taoizma i Konfucijevog zlatnog pravila o dobroti, naša je prošlost prožeta dokazima činjenja dobroga i pomaganja drugima. Cjelovitost života uključe i negativne osjećaje te svjesno ili nesvjesno činjenje onoga zbog čega se osjećamo loše. U tome leži ljepota dobročinstva, ono nam vraća ravnotežu potrebnu za ostvarenje harmonije koja nas vodi prema ispunjenju našeg punog potencijala. Čineći dobro postižemo osjećaj veće vlastite vrijednosti, a time i ljubavi prema sebi. Pojedinci koji imaju visoko samopoštovanje, navodi psihologinja Brzić, otvoreniji su i skloniji činiti dobra djela. Na kognitivnom dijelu, osoba koja čini dobro usmjerava svoju pažnju ka ugodnim i dobrim podražajima što dovodi do percepcije da živi u svijetu koji je ugodno i dobro mjesto. Stoga ako radimo drugima dobro, dobro oko sebe i primjećujemo. Osim na mentalno zdravlje, pomaganje drugima ima brojne koristi i na naše fizičko zdravlje.

Čineći dobro osjećamo se dobro, stvarajući dobre emocije naš organizam luči hormone sreće, mira i zadovoljstva. U tim trenucima naš organizam fokus stavlja na regeneraciju tijela i jačanje imunološkog sustava. Samim time organizam više nije u stanju stresa nego u stanju zadovoljstva koje traje neko vrijeme nakon toga što automatski znači da smo manje vremena u danu bili izloženi vlastitim štetnim hormonima stresa. Pomaganje drugima u njihovim izazovima i teškoćama povećava nam osjećaj zahvalnosti jer nam osvještava sve ono što imamo, a da često toga nismo svjesni jer iz svoje perspektive uzimamo to zdravo za gotovo. Upravo je zdravlje nešto čega nismo svjesni dok se ne razbolimo. A posebno ranjiva skupina su djeca, kojima je teško objasniti i razumjeti zašto moraju biti u bolnici.

Zaokružujemo za mališane šibenske bolnice i nedonoščad iz Petrove

Naši vjerni klijenti koji su se uključili u program marljivo zaokružuju za prve dvije bolnice koje će donaciju dobiti već u siječnju, a to su Odjel pedijatrije OB Šibensko-kninske županije i Zavod za neonatologiju KBC Zagreb (Petrova).

 “Opća bolnica Šibensko-kninske županije će prikupljena sredstva utrošiti za nabavku ultrazvuka za pedijatrijsku dijagnostiku za sve grane užih specijalizacija te ovim putem upućujem molbu svim klijentima OTP banke, korisnicima Mastercard kartica, da sudjeluju u humanitarnom programu kako bi našim najmlađim pacijentima pružili najbolju moguću zdravstvenu skrb", istaknula je ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije dr. med. Sanja Jakelić.

Doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode, rekla je da u Petrovoj bolnici na svijet godišnje dođe tristotinjak nedonoščadi, a od toga trećina onih najmanjih kod kojih očekuju brojne komplikacije uslijed nezrelosti i dugotrajni boravak na Odjelu za intenzivno liječenje.

“Za uspješno liječenje ove djece su - uz znanja i vještine - potrebni i napredni medicinski uređaji. Među nužnom opremom su monitori za praćenje vitalnih funkcija kojima pratimo životne funkcije djeteta bez nepotrebnog izlaganja manipulacijama pregleda ili vađenja krvi. Trenutno nam je najpotrebnije postojeće monitore povezati u sustav centralnog monitoringa te nabaviti dodatne napredne monitore za praćenje stanja cirkulacije i disanja djeteta."

Mali borci, već od prvog dana, vode bitku za život, u kojoj svatko od nas može dati malen, ali značajan doprinos. Što nas se više uključi u zaokruživanje to ćemo prikupiti značajnija sredstva i više doprinijeti boljim uvjetima liječenja naše djece. Uz pomoć svih nas, šanse su još veće. Zato, Zaokruži!

Fotografija: Unsplash

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Domaći glumac o prvim danima roditeljstva

Dječak Pino stigao je ovaj mjesec!

Pročitajte i:

bebica se kreće

Misterij oko 'baby handlinga': Hoće li bebi štetiti ako je baš svi u obitelji ne drže pravilno?

Napokon, nakon 9 mjeseci trudnoće, za vas najposebnije biće došlo je na svijet. Naravno, želite…

mama u depri

Teža strana majčinstva: što ako nastupi postporođajna depresija?

Nakon što prođe početno uzbuđenje novopečenog majčinstva, mnoge mame počinju doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih…

marko tolja i dijete

Dohrana bebe: Vaše najdraže ulazi u novu fazu života: vrijeme je za nove okuse!

Prvih je nekoliko mjeseci djetetova života, dok je bilo samo na mlijeku, iza vas. Vrijeme…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…