zasto bebe stucaju

Moraju li bebe toliko štucati i je li to normalno?

Novorođene bebe ne rade puno - jedu, plaču, spavaju, kakaju i štucaju. Iako se u većini radi o primarnim potrebama, štucanje se tu čini kao suvišno, beskorisno i za dijete sigurno pomalo neugodno. Ipak, nova istraživanja pokazuju kako štucanje nije ni besmislena kontrakcija niti razlog za brigu. Dapače, ono ima vitalnu ulogu u razvoju bebinog mozga...

Možda ste s vašim malenima već prošli to iskustvo brige zbog dosadnog štucanja i pitali se zašto baš toliko moraju štucati te je li to normalno? Istraživači s University Collage u Londonu pitali su se isto to pitanje pa su odlučili pomnije pratiti 13 novorođenčadi s ‘problemom’ upornog štucanja. Bebe su spojili na EEG aparat i postavili senzore pokreta na tijelo. Tako su otkrili da se svaki put kada se dijafragma stegne, što izazove pokret štucanja, u mozgu pokreću tri velika vala. Treći val nalikuje onom koji izaziva primjerice buka koju beba čuje pa su istraživači zaključili da ovaj signal omogućuje bebinom mozgu da poveže zvuk štucanja s osjećajem stezanja dijafragme.

Štucanje šalje osjetilne informacije u mozak, a bebe pomoću tog iskustva ‘uče’ o svom tijelu, osvještavaju disanje, kaže glavni istraživač dr. Sc. Lorenzo Fabrizi. Zanimljivo je da taj proces upoznavanja tijela i njegovih mogućnosti započinje već u trudnoći. Fetusi puno štucaju, a mame to lako mogu osjetiti preko trbuha, kaže Fabrizi. Senzacije koje dijete dobiva štucanjem slične su udaranju nogicama unutar majčina trbuha i vjerojatno imaju sličnu svrhu povezivanja mozga beba s tijelom odnosno upoznavanja njegovih granica.

zasto bebe stucaju

Kako beba raste i štucanje gubi svoj smisao i problem polako nestaje

Jednom kada mali mozak dobro ucrta kartu tijela, štucanje više nema svrhu. To je ujedno i razlog zašto se polako smanjuje njegova učestalost kako beba raste. Naravno, štucanje nikad ne nestane u potpunosti. Istraživači sumnjaju da je štucanje odraslih samo ostatak tog refleksa važnog za učenje iz naših ranih razvojnih faza.

Iako je štucanje beba potpuno normalno, mnogi roditelji nemaju mira kad dijete štuca. “Mislim da su roditelji zabrinuti jer štucanje nervira njih pa pretpostavljaju da nervira i bebu”, kaže Fabrizi objašnjavajući kako štucanje bebama nimalo ne smeta i nastavlja:”Neke bebe štucaju čak i dok spavaju.

I dok tako s nervozom gledate svoju bebu kako štuca, mi vam savjetujemo da cijelu situaciju gledajte s vedrije strane – pored svih briga koje kao roditelj malene tek rođene bebe imate, ovo istraživanje vas rješava bar jedne od njih.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

mama zabrinuta za razvoj bebe

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom nije jednak. Kako znati dobiva…

lucija zaninović

Lucija Zaninović rodila djevojčicu!

Sretna mama objavila je i prvu fotografiju djevojčice!