Mogući uzroci želučanih problema kod beba

Ako je vaša beba uznemirena i plačljiva, moguće je da je boli želudc. Evo što sve može utjecati na pojavu ovog problema...

Obratite pažnju da li ubrzo nakon jela vaša beba izgleda kao da joj je nelagodno ili ako ima neki od sljedećih simptoma: povraćanje, proljev ili temperaturu. Ako je potrebno, posavjetujte se s liječnikom.

Grčevi u želucu

Što su zapravo grčevi u želucu? Termin koji opisuje nekontrolirani plač kod potpuno zdrave bebe. Ako vaša beba nema ni pet mjeseci i nekontrolirano plače već tri sata i tako nekoliko dana u zadnja tri tjedna, a ne postoji medicinsko objašnjenje zašto se tako ponaša – znajte da su u pitanju grčevi. Nažalost, lijek za grčeve ne postoji. Dobra vijest je da se grčevi postupno smanjuju između trećeg i četvrtog mjeseca i da oko petog potpuno prestaju.

Bolni plinovi

Ovo je uobičajena pojava kod beba u prva tri mjeseca, jer njihovi unutrašnji organi još uvijek nisu potpuno oblikovani. Također, nerijetko je da beba ima bolne plinove između šestog i dvanaestog mjeseca, jer u tom razdoblju isprobava različite vrste hrane.

Opstipacija

Najčešći problem kod beba kada tek počnu jesti čvrstu hranu je opstipacija. Ako vaša beba nema redovnu stolicu ili se muči i boli je dok kaka, vjerojatno je da se radi upravo o tome. Ako ste već počeli hraniti bebu čvrstom hranom, onda ne bi bilo loše da joj dajete hranu koja omekšava stolicu: zobene žitarice, šljive, grah, marelice i kruške. Potom možete postupno prijeći na namirnice zahvaljujući kojima je stolica čvršća: bananu, jabuku, mrkvu, rižu i bundevu. Povećan unos tekućine je također od pomoći, kao i vježbice. Postavite bebu da legne na leđa a potom pokrećite njene nogice kao pri vožnji bicikla.

Refluks

Mnoge bebe pljuckaju i sline, a i povraćaju s vremena na vrijeme, nakon jela. Radi li ovo vaša beba previše često, možda je u pitanju gastroezofagealni refluks. Do refluksa dolazi kada veza između ezofagusa i želuca ne funkcionira kako treba. Većina beba preraste refluks u prvoj godini starosti. U ovom slučaju neophodno je da se posavjetujete s liječnikom, kako bi vodio računa o bebi i pomogao da se smanje simptomi.

Želučana gripa

Ima li vaša beba proljev ili povraća, moguće je da boluje od gastroenteritisa, poznatijeg kao želučana gripa. Ako uz vać navedena dva simptoma beba gubi apetit ili ima temperaturu, to može dovesti do dehidracije. Važno je, u ovom slučaju, da joj dajete puno tekućine.

Ostale infekcije

Gripa ili prehlada također mogu izazvati želučane probleme kod beba. Do ovih problema dolazi kada sluz niz grlo sklizne u želudac i iritira ga. Može doći do povraćanja kako bi se šlajm izbacio.

Infekcije urinarnog trakta, pa čak i infekcije uha mogu ponekad izazvati želučane probleme, ali i povraćanje i vrtoglavicu.

Alergija na hranu

Alergija na hranu može izazvati povraćanje, proljev i bolove u želucu. Opazite li krv u bebinoj stolici ili osip koji izaziva svrab, posavjetujte se s liječnikom. Ako je beba alergična na neku hranu, organizam reagira na takve namirnice i brani se. Zato simptomi mogu biti jako ozbiljni. Ako prepoznate ove simptome, provjerite je li vaša beba alergična.

Intestinalna blokada

Ako vaša beba ima jake bolove, grčeve, koji popuštaju na minutu, pa se ponovo jave, i ako povraća i plače, obavezno nazovite liječnika. Ovi simptomi ukazuju na probleme sa želucem (piloričnu stenozu), te je posjeta liječniku obavezna.

Trovanje

Ako je vaša beba pojela ili progutala nešto otrovno, to može izazvati povraćanje i proljev. Odmah se savjetujte s liječnikom.

Mučnina tijekom vožnje

Do mučnine tijekom vožnje dolazi kada ne poklapa ono što beba vidi i osjeća. Radite česte pauze, ali ne zaboravite bebi dati nešto da pojede kako se ne bi vozila praznog želuca. Nemojte joj davati lijekove protiv mučnine, a da se nista oko toga posavjetovali s liječnikom.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom…

Pročitajte i:

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…