Moderne majke biraju dojenje

Nekada je ženama dojenje bilo isključiv izbor, potom smo podlegli trendu dohrane, pa je 90-ih Hrvatska imala nisku stopu dojenja, dok danas žene opet postaju svjesne da je prirodna hrana najbolji i najzdraviji izbor za dijete. Koje su najčešće ‘zamke’ zbog kojih ova najbolja poveznica između majke i djeteta ne ide uvijek glatko?

Hrvatska je 90-ih godina imala vrlo nisku stopu dojenja i slijedila je trend smanjivanja broja dojene djece. Nakon što je (prije dva desetljeća) pristupila inicijativi, koju su pokrenule Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef, pod nazivom 'Rodilišta-prijatelji djece,'majke postaju sve svjesnije važnosti dojenja. Tomu u prilog govori prošlogodišnja Unicefova studija koja otkriva kako od 91 do 95 posto majki inicijalno doji već u rodilištu. Zanimljivo je i to da su obrazovane žene puno svjesnije zdravstvenih i psihičkih prednosti koje ono donosi i upravo zato češće biraju prirodan način hranjenja djeteta.

Hrvatska ostvaruje izvrsne rezultate

Treći dan nakon izlaska iz bolnice 85 posto majki i dalje doji svoju djecu, bez uvođenja adaptiranog mlijeka. Nakon dva do tri mjeseca 71 posto majki doji, a ta brojka naglo opada nakon četvrtog mjeseca djetetova života, tako da djecu sa šest mjeseci doji samo 16,9 posto majki. Ovi podaci svjedoče o velikom napretku po pitanju dojenja tijekom prvih mjeseci života. Za to je zaslužan hvalevrijedan projekt 'Rodilišta-prijatelji djece' o čijim je naporima i budućim ciljevima govorio koordinator aktivnosti Unicefa prof. dr. sc. Josip Grgurić, specijalist pedijatar i prof. pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

"Da bi rodilište dobilo naziv rodilište-prijatelj djece, ono mora imati plan zaštite i potpore dojenju i njegovi zdravstveni djelatnici, kao i trudnice, moraju se educirati o tome. Valja reći da su sva rodilišta prije dvadeset godina pristupila programu '10 koraka do uspješnog dojenja', koji je sastavni dio inicijative rodilište-prijatelj djece', a ove godine od 31 rodilišta u Hrvatskoj njih 30 ostvarilo je taj naziv te očekujemo da to postigne i preostalo rodilište. Tim rezultatom Hrvatska se svrstala među nekoliko zemalja u Europi koje su postigle taj humani cilj", kaže prof. Grgurić i navodi korake koji osiguravaju rani kontakt između majke i djeteta nakon porođaja.

Isključivo dojenje do 6. mjeseca

"Najkasnije pola sata nakon porođaja dijete se stavlja majci na prsa (koža-koža kontakt) i ostaje na njima najmanje sat vremena, a potom se majka i dijete stavljaju u zajedničku sobu (rooming in)", kaže naš sugovornik i dodaje kako je unatoč izvrsnim rezultatima ipak još uvijek malo majki koje doje dijete sve do šestog mjeseca života, iako to stručnjaci preporučuju. Razlog za to vidi u slabijoj edukaciji trudnica. "Stav žene o tome hoće li dojiti ili ne stvara se za vrijeme ili još prije trudnoće. No porazan je rezultat da je samo 20 posto trudnica uključeno u trudničke tečajeve na kojima se dobivaju ključne informacije o dojenju. Upravo bi zato edukacija trudnica trebala biti u fokusu budućih zdravstveno-edukacijskih programa. Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef, kao i mnoge stručne organizacije, preporučuju isključivo dojiti do šestog mjeseca te nastaviti s nadohranom do druge godine. A dojenje se može produljiti dokle god to dijete i majka žele", kaže prof. Grgurić.

Tekst: Sandra Horvat

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za…

domagoj duvnjak i supruga Lucija

Domagoj Duvnjak postao tata!

Kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak i njegova…

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

Zoran Mamić po treći puta postao tata

Zoran Mamić po treći puta postao tata!

Zoran iz prvog braka ima kći Ninu, koja mu je podarila i unučicu, te sina…

Upoznajte moju princezu Stellu!

Glumica i pjevačica Sementa Rajhard i njezin partner, poduzetnik Vanja Brundula, sredinom travnja postali su…