Ljubiti dijete u usta ili ne?

Ljubiti dijete u usta za jedne je predivan čin iskazivanja nježnosti i ljubavi, za druge neobčan, pa čak i odbojan. No što kaže znanost na takve poljupce između mame i djeteta? Doznajte u nastavku

Nježni poljupci su najljepši izraz ljubavi i privrženosti prema drugoj osobi i iako su poljupci u čelo, obraze ili ruke djeteta potpuno prihvaćeni, mnogi roditelji nikad ne ljube svoju djecu u usta i tu naviku smatraju čudnom i odbojnom. Nakon što je glumica Jessica Alba, mama dviju djevojčica, u razgovoru za časopis ‘Redbook’ izjavila da ne razumijee zašto je čudno da neki roditelji ljube svoju djecu u usta, a društveno je prihvatljivo dopuštati kućnim ljubimcima da ližu svoje vlasnike po licu, mame širom svijeta oštro su regairale protiv ovakvog stava.

Žene koje pate od parodontalnih bolesti i inače imaju rizik od prvijevremenog porođaja i rađanja djeteta manje porođajne težine. To, dakle, znači takve bolesti mogu imati negativan utjecaj na novorođenče, a lako se prenose i pljuvačkom.

Uz to, i znanost ima svoje mišljenje o takvim poljupcima između mame i djeteta. Tako Američka akademija za parodontologiju savetuje mamama da, ipak, izbjegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

Zato Akademija tvrdi da, čak i ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi jer se pljuvačka prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kijanjem i sl. Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može preneti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni.

Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, djeca su znanto osetljivija jer još uvijek nemaju razvijen imunosni sistem.

Izvor: Yumama.com
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…