Franka Batelić sa sinom Viktorom

Kako se nositi s problemom od kojeg ‘pate’ mnoge (nove) majke, pa i Franka?

Mnoge mame muče se s osjećajem krivnje kada razmišljaju o sebi i svojim potrebama u odnosu na dijete, no sva znanstvena istraživanja pokazuju da je napraviti odmak od dojenja, pelena i kašica, ne samo nužno, nego može i poboljšati obiteljske odnose

“Kada dođe baka iz Zagreba i uspiješ popiti kavu na suncu. U tišini…”, tako je na Instagramu napisala pjevačica Franka Batelić koja, unatoč tome što uživa u majčinstvu i 6-mjesečnom sinu Viktoru, treba – baš kao i svaka mama – mir i trenutak za sebe. “Terapija tišinom” – tako bi se mogla nazvati metoda relaksacije za kojom bi, da ju netko osmisli, mame definitivno poludjele, a da je odmak od pelena, bočica, dojenja, kašica i ostalih poslova oko malog djeteta itekako potreban majkama, potvrđuju brojna istraživanja. Mame, znastveno je dokazano da niste loše mame zato što ste ponekad sebične.

Mnoge se mame muče s osjećajem krivnje kada razmišljaju o sebi i svojim potrebama u odnosu na dijete. Ponekad dobivaju takve poruke od svoje okoline, pa majke zaključe da treba zanemariti sebe i svoje potrebe kada stigne dijete. U prvih šest mjeseci beba se percipira kao produžetak mame. Taj se period naziva prirodnom simbiozom između majke i bebe te se smatra zdravim i nužnim. Majka u prvih šest mjeseci treba odmah odgovoriti na bebine potrebe jer time pruža djetetu poruku da je sigurno, da je u redu što je tu i što ima potrebe. Pritom majke često moraju zanemarivati vlastite potrebe. Da bi lakše izdržale to početno razdoblje razvoja odnosa s bebom, iznimno im je važna podrška supruga.

Kako beba raste, prestane ovisiti isključivo o majčinu mlijeku, pa prohoda, krene u vrtić, počne govoriti i općenito postane samostalnija – tako počne trebati mamu na drukčiji način. Jednako tako, dijete tada može početi učiti odgađati vlastite potrebe, a majka može početi zadovoljavati svoje, rekla je za Roditelje.hr psihologica Tatjana Gjurković, dipl. psiholog.
Problem nastaje ako majka, čak i kada dijete postaje samostalnije, i dalje ima snažan osjećaj krivnje što u nekim trenucima ne provodi vrijeme sa svojim djetetom. Izložene mnogim informacijama o tome koliko je važno vrijeme provedeno s djetetom, koje su osnažene modelima ponašanja njihovih roditelja, neke majke proždire osjećaj krivnje već pri samoj pomisli da se odvoje od djeteta. Ako se i uspiju odvojiti od djeteta, dogovoriti se za kavu s prijateljicama jednom tjedno, otići kod frizera ili na masažu, neke se majke jako teško opuštaju i uživaju u svojim trenucima.
Osjećaj krivnje javlja se kad osoba naruši ili prekrši svoje moralne norme i pravila ponašanja, odnosno kad procijeni da ono što je učinila može izazvati neugodne osjećaje u drugoj osobi. Kada majka učini za sebe nešto što ne uključuje dijete, ona može vjerovati da je djetetu jako ružno i loše jer nije s njom. Ako k tomu na djetetu uoči ponašanje koje smatra neočekivanim, uzrok može pripisati sebi i svojem izbivanju. Naravno, djetetu uopće ne mora biti loše zbog toga, no to je u ovakvoj situaciji manje važno. Važni su misaoni i potom emocionalni procesi koji se odvijaju u majčinoj glavi dok nije s djetetom. Majka čak može biti svjesna da joj treba odmor, da je na rubu živaca, da je takav odnos prema njoj imala njezina majka i da se u takvu odnosu ona kao dijete nije osjećala dobro, da bi trebala psihoterapiju, no unatoč tome pronaći će razloge zašto da to ne učini, zašto da se ne pobrine za sebe.

Važno je imati na umu kako dužnost majki nije samo u brizi za dijete nego i u brizi za sebe, jer će jedino na taj način biti sposobne ispuniti svoju roditeljsku ulogu na poželjan način. Brinuti se o sebi i pokloniti si određeno vrijeme nije uvijek lako, ali uz dobru organizaciju to bi trebalo biti izvedivo. Kada je dijete s ocem ili s nekom drugom osobom od povjerenja, veća je vjerojatnost da će se majka moći opustiti i fokusirati misli na nešto što nije vezano isključivo uz dijete. Kada dijete krene u vrtić, pojavit će se još slobodnog vremena i tada je jako važno da ga majka rasporedi tako da uz svakodnevne poslove nađe i komadić vremena koji će biti samo njezin. U tim trenucima majka bi trebala činiti ono što zaista voli, bilo da je riječ o čitanju, šetnji ili čemu drugome.

Tekst: D. P.
Fotografija: Instagram

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Emotivno pismo mame koja je skoro izgubila dijete: 'Dugo sam krivila sebe...'

Misija četverostruke mame Desiree Fortin je kroz svoje…

Izabel Kovačić prvi puta progovorila o sinu: 'Oko Ivana se vrti cijeli moj svijet!'

Lijepa poduzetnica i supruga nogometaša Matea Kovačića prije…

iznenadna dojenačka smrt

Iznenadna dojenačka smrt! Što roditelji mogu učiniti?

Čak 64% smrti beba mlađih od dva mjeseca…

Pročitajte i:

Marin Čilić

Marin Čilić pokazao sinčića na 'svom terenu'

Hoće li maleni Baldo krenuti tatinim stopama?

dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u…

higijena nosa

Kako pravilno očistiti nosić malenom djetetu?

Kada higijenu nosa obavljati u ležećem položaju, a kako nakapati nos kad postoji problem sa…

masaža bebe

Kineziologica u prekrasnom videu pokazala tehniku masaže beba

Mag. kineziologije i kineziterapeut Lana Novota u videu 'Čarolija dodira' pokazuje kako opustiti bebu i…