‘Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!’

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no za njezine dude varalice, koje su trebale biti tek istraživački rad za fakultet, "zeleno svjetlo" dali su i brojni stručnjaci

Sve je krenulo zbog frustracije deformacijom zubića njezina sina Ivana, koju je primijetila već u ranoj fazi, kad je imao samo četiri zubića. U početku je to trebao biti istraživački rad za fakultet, no ubrzo su reakcije i roditelja i struke jasno dali do znanja da dude Pure by Jelena imaju puno veći potencijal. Studentica stomatologije i uskoro trostruka mama, 31-godišnja Jelena Maloča, dudu varalicu smatra prijateljem svake majke, jer pomaže djetetu umiriti se. No shvatila je da kaučuk, materijal od kojeg je izrađena većina duda varalica, nije dobar jer se vrlo brzo “rastegne kao žvaka", a i podloga je za razvoj bakterija.

Noću, dok su mi djeca spavala, razmišljala sam kako mora postojati bolje rješenje, nešto što će biti zdravo, ekološki prihvatljivo te vjerno emitirati bradavicu. Jako sam promišljala o obliku, veličini, materijalima…, konzultirala se s barem 50-ak stručnjaka da bi, konačno, našla vizual modela koji mi je odgovarao. Poslala sam upit u jednu tvornicu u Španjolskoj, koja radi s medicinskim silikonom, i tu je moja priča krenula", kaže Jelena napominjući kako ovo, nipošto, nije poduzetnička priča, jer je u sve krenula s jednim jedinim ciljem - pronaći dudu koja će biti bolje rješenje za njezine mališane od onih koje je tržište nudilo. Tek kad se upustila u "avanturu", shvatila je kompleksnost cijele procedura te koliko je važno isplanirati baš svaki detalj.

Jelena Maloča


“Htjela sam da sve bude vegansko, BPA-free, da nije testirano na životinjama; onda je trebalo definirati veličinu dude, a boja…, to je tek posebna priča. Institut Andrija Štampar za svaku nijansu dudice traži poseban certifikat, no isplatilo se, jer sam kreirala kompaktne i ergonomske dude, male veličine, koje ostavljaju dovoljno mjesta u ustima bebe da ne ometaju pravilan rast i razvoj čeljusti", priča Jelena za čije su dude varalice “zeleno svjetlo" dali brojni liječnici, među kojima i doc. dr.sc. Ivan Rašić, dr.med., spec. otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata. On je pojasnio zašto dude varalice, ipak, nisu neprijatelji dojenja.

“Duda varalica, koja se koristi za umirivanje djeteta, opće je prihvaćena u mnogim dijelovima svijeta. Dugo vremena smatralo se kako upotreba dude u dojenačkoj dobi ometa i skraćuje vrijeme dojenja, što po svim relevantnim studijama nije točno. Ono gdje su studije oprečne je utjecaj upotrebe dude na razvoj zuba, zubnog grebena i eventualnu pojavu malokluzije, poremećenog kontakta između gornjih i donjih zuba. U današnje vrijeme obilatog izbora, bitno je naglasiti da: dude varalice neće odmaknuti i odvojiti dijete od dojenja koje mu je neizrecivo bitno; dude varalice umirit će dijete (a i roditelja) te definitivno nisu ‘jako i jedino’ odgovorne za poremećaj zagriza u odrasloj dobi", kaže doc. dr. sc. Ivan Rašić.
Obične dude, koje su velike i u potpunosti zatvaraju usta bebe, zbog svoje veličine i oblika mogu dovesti do prevelikog pritiska na nepce. Zbog toga, ali i činjenice da bebe još uvijek imaju mekane kosti, kasnije može doći do razvoja malokluzija i lošeg zagriza (otvoreni zagriz, križni, obrnuti), no – pojašnjava Sara Čekalović Agović, dr.med.dent – korištenjem adekvatne dude koja je svojim oblikom i veličinom prilagođena usnoj šupljini, osigurava se normalan rast i razvoj čeljusti i zubnih lukova, te se prevenira potreba za ortodontskom terapijom u budućnosti.

Jelena je svoje silikonske dudice na svojem Instagram profilu predstavila 20. travnja, u vrijeme “lock downa”.

“Ja vam uvijek nešto smišljam, imam puno ideja, a ovog me je puta suprug malo pogurao. Treća trudnoća, kriza zbog koronavirusa nisu baš jamčile dobru startnu poziciju, no veseli me što je javnost moje dudice super prihvatila. Javila mi se i Izabel Kovačić, supruga nogometaša Matea Kovačića, koja sa sestrom proizvodi ekološki modni brend lunilou. Dogovorili smo neke zajedničke aktivnosti nakon ljeta, a oni će za moje dudice proizvoditi trakice, tako da se time ova eco-friendly priča lijepo zaokružila”, kaže Jelena kojoj, nakon 7-godišnje Pije i 1,8-godišnjeg Ivana, želimo brz i lagan porod te najsretniju dobrodošlicu za njezino treće dijete.

Tekst: D. P.
Fotografije: privatni arhiv

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Jelena Veljača

Jelena Veljača poručila hejterima: 'To je moje dijete, ne vaše'

Malena Lena ima četiri godine i još uvijek…

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz…

Zvijezde uzrujane zbog vijesti o trudnoći!

Glumica Jennifer Aniston valjda je rekorderka među slavnim…

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo…

Pročitajte i:

Jelena Perčin i Momčilo Otašević

Momčilo Otašević otkrio ime novorođenog sina

Domaćoj glumici, 39-godišnjoj Jeleni Perčin i devet godina mlađem suprugu Momčilu Otaševiću prije tri dana,…

Što učiniti kad vaša beba ne želi zaspati!

Rituali prije spavanja te neka pravila oko spavanja izuzetno su bitna da bi vaša beba…

Poseban dan u obitelji Marina Čilića

Jučerašnji dan, za domaćeg tenisača, 32-godišnjeg Marina Čilića i suprugu Kristinu, ostat će u najljepšem…