Kako prepoznati hidrokelu kod dječaka?

Hidrokela predstavlja relativno benigno stanje koje ne ostavlja posljedice po zdravlje djeteta

Što je to hidrokela?

Hidrokela ili vodena kila jest vrećica ispunjena tekućinom koja okružuje testis, zbog čega se javlja otok mošnje odnosno skrotuma, kožne vrećice u kojoj je smješten testis. Obično je bezbolna i bezopasna, te ne zahtjeva nikakav tretman. Međutim ukoliko djetetu oteče mošnja potrebno ga je odvesti k pedijatru. Moguće je da se otok pojavi zbog postojanja prave preponske kile kod koje se zbog slabe točke na trbušnom zidu dio crijeva spušta u skrotum. Takva kila češće zahtijeva kiruršku intervenciju nego li hidrocela.

Kako nastaje hidrokela?

Postoje urođene hidrokele, s time da prijevremeno rođene bebe imaju veću šansu da se rode s hidrocelom. Kod muške novorođenčadi ona se razvija još za vrijeme trudnoće. Tokom embrionalnog razvoja muške bebe, testis se spušta iz trbuha u skrotum. Vrećica koja je pridružena svakom testisu u vezi je s trbušnom šupljinom te sadrži tekućinu koja okružuje testis. U većini slučajeva kad dođe do zavaranja vrećice nakon rođenja dolazi i do resorpcije ove tekućine. Ukoliko ne dođe do zatvaranja vrećice i zarobljavanja tekućine koja se više ne može vratiti u trbuh, formira se hidrokela. Uglavnom se zaostala tekućina resobrira te potpuno nestane tokom prve godine života djeteta. Kod starijih dječaka hidrokela se razvija kao rezultat povrede ili upale pasjemenika i tada govorimo o stečenoj hidroceli.

Kada je potrebna kirurška intervencija?

Ukoliko se sama ne povuče u prvih godinu dana do 18 mjeseci djetetova života ili pak ako se poveća te čini osjećaj nelagode dječaku, može se izvršiti kirurško odstranjenje hidrokele. Ona se obavlja tijekom kratkotrajne hospitalizacije, u općoj ili spinalnoj anasteziji. Nakon toga se preporuča nošenje hladnih obloga da bi se smanjio otok nakon intervencije.

Foto: Profimedia

 

 

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…