Kako biti novopečena majka i znati iskoristiti kratki power nap?

Kad se beba rodi, cijela obitelj je začarana njezinom pojavom i tim prekrasnim događajem. Odjednom sve staje i svi 'dišu' kako mala beba diše. Kako dani prolaze tako se polako obitelj vraća u normalu jedino majka potpuno posvećena bebi ostaje u njezinom ritmu. A to je prvih mjeseci često bez reda, danju i noću, zbog čega se kod majke nagomilava umor, posebice ako ne koristi vrijeme kad beba spava da i sama napuni baterije

Neispavanost i mala beba idu ruku pod ruku i nije to ništa neobično da su majke iscrpljene i pospane, no dođe trenutak kad vas umor doslovno sruši s nogu i više ne možete dalje iako beba jednako traži jesti, suhe pelene, nošenje… Da ne biste došli u tu situaciju hvatajte svaku minutu sna. Kako? Ovako!

Koliko dugo trebam spavati?
Lisa Artis, savjetnica za spavanje kaže: “Dvadeset minuta je dovoljno da se isključi živčani sustav i napuni cijelo tijelo.” Prema stručnjakinji, kratak san će poboljšati budnost i pamćenje i ublažiti stres i umor. Ako niste dobro spavali u noći, kratki san će imati djelovanje kao dvije šalice jake kave, ali učinci će biti dugotrajniji. Zato smatra da trebate namjestiti alarm na točno 20 minuta, tada se dignuti jer ako produžite na 30 minuta to će vas već dublje uspavati i omamiti.

Kada je najbolje vrijeme da nova mama dremne?
Najbolje vrijeme je obično nakon ručka. Spavanje nakon ručka i odraslima, ne samo mamama i tatama, prirodno godi jer tijelo tada probavlja hranu i usporava. Ako vama ili bebi ne odgovara spavanje poslije ručka, promislite o svom ritmu i pronađite tih 20 minuta u drugo doba dana.

Trebam li spavati dok moja beba spava?
Tako je najlakše. Spavajte kad dijete spava. I odolite želji da u vrijeme dok beba spava obavite baš sve poslove po kući. Odvojite vrijeme za kratki power nap i obavite samo najnužnije. Naspavani ćete lakše dalje i sutra funkcionirati.

Trebam li spavati više od jednom dnevno?
Stručnjakinja Artis preporučuje samo jedno takvo spavanje tijekom dana.

Koji su najbolji trikovi koji će mi pomoći da zaspem?
Savjeti su ustvari jednostavni: neka vam bude toplo pa pri ruci uvijek imajte dekicu i zamračite prostoriju. Brže ćete zaspati i neće vam biti hladno.

Trebam li pokušati s trikom ‘kola’ ili ‘kava’?
Postoje savjeti mama na mrežama da prije kratkog sna popijete kolu ili šalicu kave i namjestite sat na 20 minuta. No, kofein bi vam mogao omesti i taj kratak san tako da to izbjegavajte.

Stalno dremuckanje nije dugoročno rješenje za nedostatak sna
Ako ste kronično neispavani i tijekom noći ne možete zaspati ili loše spavate, kratko dremanje može pogoršati stvar. Kratko spavanje će pomoći mamama koje imaju kratkotrajan nedostatak sna. Ako to zlorabite, mogli biste previše poremetiti vaše obrasce spavanja.

Na kraju. Pratite sebe i dijete i prilagođavajte se. Imajte u vidu da će to sve proći i da bebe počinju dulje spavati oko 9. mjeseca, što će, našu sreću, doći.

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Utjecaj nedovoljnog sna na plodnost i bebin razvoj u trbuhu

Osam sati sna u potpuno zamračenoj prostoriji najbolji…

Pročitajte i:

kkao umiriti novorođenče

I novorođenče se dosađuje! Četiri načina kako ga zabaviti i umiriti plač

S obzirom na to da se novorođenče iznenada susreće s velikim promjenama u načinu života,…

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…