beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito se može reći da postoji određeni tempo i razdoblje do kojeg bi se to kod svih trebalo dogoditi

Kada tromjesečno dojenče leži na leđima, kod njega se može primijetiti nesimetrično držanje glave i ekstremiteta. Uzrok tome je djelovanje asimetričnoga toničkog refleksa vrata na ekstremitete: na onoj strani na koju je okrenuto lice ekstremiteti su izravnani, a na drugoj strani su skvrčeni. U četvrtome mjesecu taj se refleks gubi, a dijete se počinje držati simetrično. U tom razdoblju polako se stvaraju preduvjeti za usvajanje vještine sjedenja.

Pokus posjedanja koji izvode pedijatri
Dijete leži na leđima. Uhvatimo ga za podlaktice i lagano privlačimo k sebi.
U dojenačkom dobu djetetu u tom položaju glavica pada prema nazad. U tromjesečnog djeteta u tom testu glavica samo kratko vrijeme može biti u vertikali. Kod dojenčeta krajem petog mjeseca dijete surađuje snažnom fleksijom glave, tako da mu brada gotovo dodiruje prsa. Dijete pritom snažno prigiba podlaktice, koljena i kukove i dovodi se u sjedeći položaj.

Kako znati kada je dijete spremno za sjedenje?
Ako dijete u prvom tromjesečju nasilno stavimo u sjedeći položaj, ono će imati totalno zgrbljenu kralježnicu. Kod djeteta u 4. mjesecu života zgrbljenost će biti samo djelomična i to u lumbalnom dijelu kralježnice. U tom razdoblju dijete može biti u polusjedećem položaju, primjerice vama na krilu.

Dijete između 6. i 8. mjeseca života sjedi samostalno, čak se može i upirati vlastitom rukom o koljeno. Pri tome nema grbe na kralježnici. Dakle, dijete se može početi posjedati tek onda kad ono svlada kontrolu glavice i vrata.

Tekst: Roditelji.hr

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio…

Domaći glumac o prvim danima roditeljstva

Dječak Pino stigao je ovaj mjesec!

Pročitajte i:

Jelena Perčin i Momčilo Otašević

Momčilo Otašević otkrio ime novorođenog sina

Domaćoj glumici, 39-godišnjoj Jeleni Perčin i devet godina mlađem suprugu Momčilu Otaševiću prije tri dana,…

Što učiniti kad vaša beba ne želi zaspati!

Rituali prije spavanja te neka pravila oko spavanja izuzetno su bitna da bi vaša beba…

Poseban dan u obitelji Marina Čilića

Jučerašnji dan, za domaćeg tenisača, 32-godišnjeg Marina Čilića i suprugu Kristinu, ostat će u najljepšem…