beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije ni pitanje sposobnosti roditelja. Dijete će prohodati kad na to bude spremno! No ima i jedan ključni razvojni moment koji se mora dogoditi kako bi dijete prohodalo

Dijete najprije počinje dizati bradu, zatim slijedi kontrola ruku i gornjeg i donjeg dijela trupa, kontrola šaka i na posljetku kontrola nogu. Kad dijete počne opažati i istraživati odnose, može shvatiti što je hodanje, ali to ne znači da će i pokušati hodati. Dijete će početi hodati onda kad to bude odlučilo. A čak i kad odluči, možda neće uspjeti, jer tijelo još nije spremno. “Da bi prohodalo, dijete mora imati odgovarajući omjer koštane i mišićne mase, kao i odgovarajuću duljinu udova u usporedbi s trupom. Ako ti preduvjeti nisu zadovoljeni, dijete neće prohodati”, kažu autori priručnika “Čudesni tjedni”, svjetskog bestselera o razvoju djece.

Isto tako, napominju, ako je dijete zaokupljeno nečim drugim – primjerice, govorom, zvukovima ili glazbom – možda jednostavno nema dovoljno vremena da bi se upustilo u hodanje, jer – ne može sve odjednom.

Neka djeca već dosta rano, oko 26. tjedna, pokušavaju ustati. Hoće li uspjeti, ovisi o vještini održavanja ravnoteže. Ako vaše dijete nije stabilno na nogama ili se boji da će pasti, možete mu pomoći igrama ravnoteže koje će ga potaknuti na održavanje uspravnog stava. Ali, zapamtite, nikad ne stavljajte dijete da sjedi ili stoji dok za to nije spremno. Dijete koje se požuruje moglo bi se uplašiti, a to, pak, može usporiti razvoj.

Ako zamijetite da dijete doista uživa u hodanju, pomognite mu da hoda. Čvrsto ga držite jer su djeca u toj dobi još vrlo nestabilna, igrajte s djetetom igara koje potiču ravnotežu, a osobito prebacivanje težine s jedne noge na drugu. Također, zamijetite upotrebljava li dijete obje ruke. Ako da, potaknite ga da nastavi. neka uzme igračku u bilo koju ruku i udara njome o dlan ili mu dajte igračku u svaku ruku da udara jednom o drugu. Potičite ga da prebacuje igračke iz jedne ruke u drugu i pratite može li dvije igračka istodobno spustiti na pod i ponovno ih podići.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti…

mama zabrinuta za razvoj bebe

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene…

lucija zaninović

Lucija Zaninović rodila djevojčicu!

Sretna mama objavila je i prvu fotografiju djevojčice!

Pročitajte i:

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

Cameron Diaz progovorila o majčinstvu i kako je rođena njezina kći

Cameron Diaz napokon otkrila kako je rođena njezina kći

Otkako je u siječnju sa suprugom Benjijem Maddenom predstavila djevojčicu Raddix Maden, koja je na svijet…

majka koja j eipričala iskustvo iz bolnice tijekom liječenja bebe

Potresne priče majki koje nisu mogle biti s djecom u bolnici: 'Morala sam potpisati da 2-godišnju curicu mogu vezati!'

Udruga Roda na svojim je društvenim mrežama objavila iskustva roditelja djece koja su se tijekom…

Franka Batelić sa sinom Viktorom

Kako se nositi s problemom od kojeg 'pate' mnoge (nove) majke, pa i Franka?

Mnoge mame muče se s osjećajem krivnje kada razmišljaju o sebi i svojim potrebama u…