beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije ni pitanje sposobnosti roditelja. Dijete će prohodati kad na to bude spremno! No ima i jedan ključni razvojni moment koji se mora dogoditi kako bi dijete prohodalo

Dijete najprije počinje dizati bradu, zatim slijedi kontrola ruku i gornjeg i donjeg dijela trupa, kontrola šaka i na posljetku kontrola nogu. Kad dijete počne opažati i istraživati odnose, može shvatiti što je hodanje, ali to ne znači da će i pokušati hodati. Dijete će početi hodati onda kad to bude odlučilo. A čak i kad odluči, možda neće uspjeti, jer tijelo još nije spremno. “Da bi prohodalo, dijete mora imati odgovarajući omjer koštane i mišićne mase, kao i odgovarajuću duljinu udova u usporedbi s trupom. Ako ti preduvjeti nisu zadovoljeni, dijete neće prohodati”, kažu autori priručnika “Čudesni tjedni”, svjetskog bestselera o razvoju djece.

Isto tako, napominju, ako je dijete zaokupljeno nečim drugim – primjerice, govorom, zvukovima ili glazbom – možda jednostavno nema dovoljno vremena da bi se upustilo u hodanje, jer – ne može sve odjednom.

Neka djeca već dosta rano, oko 26. tjedna, pokušavaju ustati. Hoće li uspjeti, ovisi o vještini održavanja ravnoteže. Ako vaše dijete nije stabilno na nogama ili se boji da će pasti, možete mu pomoći igrama ravnoteže koje će ga potaknuti na održavanje uspravnog stava. Ali, zapamtite, nikad ne stavljajte dijete da sjedi ili stoji dok za to nije spremno. Dijete koje se požuruje moglo bi se uplašiti, a to, pak, može usporiti razvoj.

Ako zamijetite da dijete doista uživa u hodanju, pomognite mu da hoda. Čvrsto ga držite jer su djeca u toj dobi još vrlo nestabilna, igrajte s djetetom igara koje potiču ravnotežu, a osobito prebacivanje težine s jedne noge na drugu. Također, zamijetite upotrebljava li dijete obje ruke. Ako da, potaknite ga da nastavi. neka uzme igračku u bilo koju ruku i udara njome o dlan ili mu dajte igračku u svaku ruku da udara jednom o drugu. Potičite ga da prebacuje igračke iz jedne ruke u drugu i pratite može li dvije igračka istodobno spustiti na pod i ponovno ih podići.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio…

Domaći glumac o prvim danima roditeljstva

Dječak Pino stigao je ovaj mjesec!

Pročitajte i:

Jelena Perčin i Momčilo Otašević

Momčilo Otašević otkrio ime novorođenog sina

Domaćoj glumici, 39-godišnjoj Jeleni Perčin i devet godina mlađem suprugu Momčilu Otaševiću prije tri dana,…

Što učiniti kad vaša beba ne želi zaspati!

Rituali prije spavanja te neka pravila oko spavanja izuzetno su bitna da bi vaša beba…

Poseban dan u obitelji Marina Čilića

Jučerašnji dan, za domaćeg tenisača, 32-godišnjeg Marina Čilića i suprugu Kristinu, ostat će u najljepšem…