Igračke za bebe

Igra je važan dio odrastanja. Od najranije dobi, igračke pomažu psihofizičkom i emocionalnom razvoju djeteta

Uz igračke prikladne za njihovu dob, bebe upoznaju svijet koji ih okružuje i svladavaju nove vještine. Gledaju, slušaju, dodiruju, “kušaju” i uživaju u svojem istraživanju. Najzanimljivije su im lagane i mekane igračke jarkih boja i one koje proizvode različite zvukove.

Zvečka

Zvečkica pruža beskrajne mogućnosti. U početku će je beba samo slušati i gledati pa obratite pažnju na to kako reagira na zvuk. Ubrzo će i okretati glavicu prema zvečki. Ako zvečku pričvrstite nadohvat bebi, ubrzo će shvatiti da može i sama proizvesti zvuk i to će je jako zabavljati. S otprilike pet mjeseci, beba će već i sama moći držati zvečku i prebacivati je iz ruke u ruku.

Naravno, budite oprezni i sigurni u kvalitetu zvečkice. Zvečka treba biti meka, a njezini sitni dijelovi dobro učvršćeni.

Mobilne igračke za krevetić

Najbolji efekt će postići “vrtuljci” s figuricama jasnih, svijetlih boja, koji sviraju nekoliko melodija - od umirujućih do veselih. Ležeći na leđima, beba će znatiželjno pratiti kretanje vrtuljka, slušati lijepe tonove i pozdravljati gugutanjem.

Čim dijete bude u mogućnosti dohvatiti mobilnu igračku, vrijeme je da vrtuljak stavite na veću udaljenost ili ga maknete iz krevetića.

Loptice

Nabavite loptice raznih veličina i tekstura. Bebe će zabavljati mekana, šarena loptica koju će gledati i vježbati hvat prstićima i ručicom. Oko djetetovog šestog mjeseca, loptica može biti nešto veća i gumena. Beba će je grickati i kotrljati pa je lopticu potrebno redovno dezinficirati.

Ogledala

Bebe obožavaju lica! Najdraža su im ona njihovih roditelja, ali i njihovo vlastito. Doduše, tek oko godine dana postaju svjesna vlastitog odraza u ogledalu. Do tada ih zabavljaju izrazi i pokreti koje “oponaša” ogledalo pa ga pokušavaju što više približiti i “okusiti”.

Igračke za kupanje

Jednostavne gumene igračke; brodići, patkice, ribice… postati će neizostavan dio kupanja. Dijete će pratiti igračkice dok plutaju, potapati će ih, pljuskati vodom. Za njima će posezati i kad nije u vodi jer ih može stiskati i grickati.

Plišane igračke

“Plišanci” su omiljene igračke uz koje se vežu nezaboravne uspomene. Njihova tekstura stimulira bebine osjete, bebe ih prigrle i uskoro u njima pronalaze “saveznika” pri uspavljivanju ili umirivanju.

Plišane igračke je potrebno redovito prati i obratiti pozornost da su svi dijelovi dobro učvršćeni. Isto tako, pedijatri preporučuju da se plišane i druge igračke maknu iz djetetovog krevetića nakon što dijete zaspi.

Slikovnice

U početku nabavite slikovnice od tkanine ili meke plastike, koje će beba moći grickati, bacati i okretati, a uskoro će moći i zadržati pažnju na jednoj ili dvije slike. Neka to budu slikovnice koje sadrže jasne i svijetle slike svakodnevnih, bebi već pomalo poznatih predmeta. Tako ćete od najranije dobi poticati djetetov interes i ljubav prema knjizi.

Tekst: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

jednostavne igračke

Djeci trebaju jednostavne igračke

Pomislila sam to jedan od prošlih vikenda kad…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…