Dojenje uz lijekove

Dojilje često prekidaju dojenje, privremeno ili trajno, zbog terapije lijekovima, no gotovo uvijek bez stvarne potrebe

Idealno bi bilo u razdoblju dojenja ne uzimati nikakve lijekove, ali nekad je to neophodno. Tada riziku djelovanja lijeka na dijete treba suprotstaviti sljedeće: dokazane rizike uzimanja nadomjestaka za majčino mlijeko (od mogućih alergijskih reakcija do povećanog rizika za razvoj nekih bolesti), realnu mogućnost da dijete nakon privremenog prestanka dojenja ne želi prihvatiti dojku i opasnost da majka izdajanjem ne uspije zadržati potrebnu količinu mlijeka.

Samo liječnik može dojilji prepisati ili preporučiti lijek i dati informaciju o djelovanju određenog lijeka na nju i njeno dijete putem majčinog mlijeka. Nijedna informacija koju ćete ovdje naći ne smije se koristiti kao zamjena za savjet liječnika. Svrha je ovog teksta da, kad sljedeći put izađete iz liječničke ordinacije s prepisanim lijekom, nijedno pitanje ne ostane otvoreno: kako lijek djeluje na dijete, kako djeluje na dojenje, postoji li i neka druga terapija, je li prekid dojenja stvarno potreban, koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspješnog dojenja, koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lijekovi koji idu uz dojenje i svaki bi liječnik koji vjeruje u prednosti dojenja, a one su znane i neosporne, trebao često obnavljati svoja znanja o lijekovima i utjecaju na dojenu djecu i uložiti dodatne napore kako bi istražio i druge mogućnosti terapije za majke koje doje.

Što vi možete učiniti?

Obavezno recite liječniku da dojite i da želite nastaviti dojiti. Ponekad majke zaborave reći ili prešute liječniku informaciju da doje, čak i zbog neugode, npr. ako je dijete starije i liječnik je već prije savjetovao prekid dojenja. Nekad misle da bi ih liječnik sam pitao o dojenju da je to bitno. Uvijek je bitno! Čak i kod jednokratnog uzimanja lijeka, i kod lijeka koji se kupuje u slobodnoj prodaji, kod korištenja homeopatskih i biljnih pripravaka (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.), uvijek je bitna informacija da dojite, jer gotovo svi lijekovi, iako u iznimno malim količinama, ubrzo se nađu u majčinom mlijeku. Budite otvoreni i surađujte s liječnikom, dojenje je vaš izbor i vaše pravo i liječnik to mora uzeti u obzir kod odabira lijeka.

Prođite s liječnikom sljedeća pitanja:

Je li lijek nužan?

Može li se stanje spontano povući i bez korištenja lijeka? Važno je znati da za najveći broj kroničnih bolesti postoje lijekovi koje majka na savjet svog i djetetovog liječnika bez bojazni može koristiti dok doji.

Može li se uzimanje lijeka odgoditi?

Ponekad stanje majke dopušta odgađanje terapije do prestanka dojenja ili dok dijete malo ne naraste. Koliko je dijete staro? Što je dijete mlađe, slabija mu je sposobnost razgradnje lijeka: organizam donesenog novorođenčeta može razgraditi lijek brže od organizma prerano rođenog djeteta, ali sporije od starijeg dojenčeta. Koliko je dijete teško? Što je dijete teže, manji će učinak na njega imati lijek (doziranje lijekova za djecu najčešće se određuje po težini). Koliko često dijete doji? Dojenče koje je isključivo dojeno dobivat će više lijeka od djeteta koje se dohranjuje nadomjescima za majčino mlijeko ili starijeg djeteta koje uz dojenje jede i ostale obroke krute hrane.

Kako lijek iz majčinog mlijeka djeluje na dijete?

Prepisuje li se inače taj lijek i djeci? Obično je lijek koji se prepisuje i bebama dobar izbor i za majku koja doji. Koliko brzo se lijek razgrađuje? Može li dijete iz organizma izbaciti lijek? Neki lijekovi se talože u organizmu djeteta i mogu dostići toksične razine. Među lijekovima iste skupine ne apsorbiraju se svi u jednakim količinama u majčino mlijeko, tražite od liječnika najsigurniji lijek za vaše dijete.

Kakvo je opće stanje djeteta, je li dijete doneseno, ima li ikakvih zdravstvenih problema, koristi li dijete neke lijekove?

U tom bi slučaju u odabir lijeka trebalo uključiti i liječnika koji prati dijete.

Kada uzimati lijek, prije ili nakon dojenja?

Kako se lijekovi izlučuju u majčino mlijeko ubrzo nakon uzimanja, jako je bitno što je moguće više povećati vremenski razmak između uzimanja lijeka i sljedećeg podoja. Dogovorite s liječnikom raspored terapije koji je usklađen s dojenjem kako bi najmanje štetno djelovao na dijete.

Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja lijeka?

U majčino mlijeko ne izlučuje se jednako lijek uzet inhaliranjem, oralno, intravenozno ili intramuskularno. Provjerite s liječnikom koji je način uzimanja lijeka u vašem slučaju najpogodniji i za vaše dijete.

Kako lijek koji majka uzima djeluje na dojenje?

Neki lijekovi smanjuju proizvodnju mlijeka ili utječu na hormone koji otpuštaju mlijeko, blokirajući ih, što može otežati ili onemogućiti dojenje ukoliko majka nije unaprijed upoznata s tim nuspojavama i prirodnim načinima povećanja količine mlijeka.

Gornja pitanja pomoći će liječniku u određivanju najbolje terapije za vas i najsigurnije za vaše dijete. Zato je izuzetno važno da sve odgovore koje tražite saznate u ordinaciji vašeg liječnika. Ukoliko vam liječnik bez objašnjenja prepiše lijek zbog kojeg je potrebno prekinuti s dojenjem, obratite se za mišljenje drugom liječniku i liječniku vašeg djeteta. Zapamtite da su prednosti dojenja za dijete i majku tako velike da s dojenjem treba prekinuti samo ako postoje dokazi da će lijek kojeg uzimate štetiti djetetu.

Kad majčino stanje zahtijeva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, probajte je unaprijed planirati kako bi izdajanjem i adekvatnim pohranjivanjem mlijeka osigurali vašoj bebi potrebne količine mlijeka. Izdojeno mlijeko djetetu dajte žličicom ili šalicom kako upotreba bočica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mlijeka održavajte redovitim izdajanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo vaše dijete.

Mlijeko izdojeno za trajanja terapije bacajte. U slučaju potrebe liječenja kemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izliječiti, a lijekovi koje treba uzimati mogu štetno djelovati na dijete. Zapamtite, bilo bi idealno koristiti što je moguće manje lijekova dok dojite. Poseban oprez potreban je kod kombinacije lijekova. Nikako ne smijete samovoljno određivati dozu lijeka koju vam je propisao liječnik. Nijedan lijek, čak ni biljni i homeopatski pripravak, ne biste smjeli uzeti bez savjeta s vašim ili djetetovim liječnikom.

Pripremila: Ivana Z., Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje

Tekst: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas…

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog…

dojenje

Napreduje li dobro moja beba i je li joj dojenje dovoljno?

Dojite, sve se čini OK, ali vaša beba…

odvikavanje od dojenja

Odvikavanje djeteta od dojenja

Za dijete je odvajanje od majčinih prsa ozbiljan…

Pročitajte i:

Iva Todorić

Stigla prinova u obitelj Todorić! Vijest otkrila ponosna teta

Obitelj Todorić proširila se za još jednu djevojčicu!

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon turbulentnog ljubavnog razdoblja, bit će slatki novi…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da ja to ne mogu", rekla je glazbenica…