Dojenje i koronavirus: udruga Roda objavila upute za dojilje

Koronavirus (COVID-19) se globalno proširio, i dok mediji svakodnevno, iz sata u sat izvještavaju o mjerama prevencije i stanju zaraze, informacije dostupne rodiljama i dojiljama o važnosti očuvanja dojenja u ovom trenutku i dalje su vrlo ograničene ili nepostojeće. Budući da javnozdravstvene institucije i stručna društva u Hrvatskoj nisu poslala preporuke i informacije za dojilje, udruga Roda, na temelju preporuka UNICEF-a i La Leche League International, poštujući sav trud međunarodnih zdravstvenih institucija i prateći najnovija saznanja vezano uz širenje virusa, preporučuje nastavak dojenja u slučaju sumnje ili zaraze korona virusom.

“Sa skoro 20 godina iskustva u zaštiti, savjetovanju i edukaciji o dojenju, Roda ostaje čvrsta u priznavanju dojenja kao važnog čimbenika građenja imunosnog sustava novorođenčeta i dojenčeta. Dojena djeca najčešće ostaju zdrava iako su im roditelji ili ostali članovi obitelji podlegli nekoj zaraznoj bolesti. Raste mreža istraživanja koja pokazuju dobrobiti za djecu koja dojenjem dobivaju mnoge i različite specifične zaštitne proteine, uključujući antitijela, koja dolaze iz humanog mlijeka - direktnim dojenjem”, kažu u Udruzi Roda.

One majke koje se zaraze vrlo kratko prije poroda i tada počnu s dojenjem, kao i one koje se zaraze tijekom razdoblja dojenja proizvest će specifičan sekretni Imunoglubulin A i mnoge druge ključne imunološke faktore koji će pomoći djetetu da bolje i učinkovitije odgovori na izlaganje virusima i na samu infekciju, pa tako i kod izlaganja koronavirusu.

Ako majka koja doji dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati i ne prekidati dojenje. Dijete je u tom trenutku već bilo izloženo virusu preko majke i/ili nekog od članova obitelji, te će mu najviše koristiti da nastavi kontinuirano i neometano dojiti.

,

Prekid i/ili ometanje dojenja može dovesti do sljedećih stanja:

  • značajne emocionalne traume za dojeno dijete,
  • pada u proizvodnji mlijeka,
  • kasnijeg odbijanja dojke zbog konfuzije koju uzrokuje uvođenje bočice,
  • pada u proizvodnji zaštitnih imunosnih faktora uzrokovanog manjkom dojenja tj. proizvodnje mlijeka nedostatnim izdajanjem koje ne odgovara potrebama djeteta,
  • zastoja mlijeka ili mastitisa kod majke, povezanog s naglim prestankom dojenja,
  • povećanog rizika od obolijevanja djeteta uzrokovanog manjkom imunosnih zaštitnih tijela koje nije primilo preko majčinoga mlijeka,
  • Zadnja točka je od strateškog značaja: kad je bilo koji član kućanstva izložen virusu, dijete se također izlaže virusu. Zato, bilo kakvo ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik obolijevanja djeteta.

Tekst: Udruga Roda
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog…

dojenje

Napreduje li dobro moja beba i je li joj dojenje dovoljno?

Dojite, sve se čini OK, ali vaša beba…

8 namirnica (imate ih doma!) koje će ojačati imunitet za borbu protiv koronavirusa

Tijekom sezone virusnih upala treba dodatno voditi računa…

Pročitajte i:

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…

Marijana Batinić

Marijana Batinić donijela važnu odluku prije poroda

Marijana je već iskusna mama, pa sada dobro zna koje "greške" više neće ponavljati