Blagodati dodira “koža na kožu”: Zašto je prvi sat nakon poroda tako važan?

Svaka sekunda u naručju majke važna je za bebe, a osobitu važnost treba pridati prvom satu nakon poroda kada je najčešće beba odvojena od mame zbog čišćenja, vaganja, mjerenja i provjera je li sve s mamom i bebom u redu. Mnogi stručnjaci smatraju kako ništa od navedenog nije neodgodivo, pa bi u prvom satu nakon poroda beba bez iznimke trebala biti privijena uz tijelo majke

Svaka sekunda u naručju majke važna je za bebe, a osobitu važnost treba pridati prvom satu nakon poroda kada je najčešće beba odvojena od mame zbog čišćenja, vaganja, mjerenja i provjera je li sve s mamom i bebom u redu. Mnogi stručnjaci smatraju kako ništa od navedenog nije neodgodivo, pa bi u prvom satu nakon poroda beba bez iznimke trebala biti privijena uz tijelo majke.

Što je neometan prvi sat bebe i majke?

Bebe bi trebalo odmah nakon poroda staviti majci u naručje i pokriti ih laganom dekom. Ovo usporava proizvodnju adrenalina koji često može ometati proizvodnju oksitocina i prolaktina, hormona vrlo važnih za povezanost bebe s majkom i uspješno dojenje.

Potrebe majke nakon poroda vrlo su jednostavne, ona treba mir, tišinu i toplinu.

Glavni razlozi zašto bi svaka majka i beba trebali imati neometan prvi sat nakon poroda:

Rani početak dojenja

Osim važnosti ranog hranjenja za stvaranje privrženosti, beba u naručju majke može pomoći da tijelo roditelj brže izbaci posteljicu, te se ujedno smanjuje rizik od obilnog postporođajnog krvarenja. Bebe koje nisu bile izložene lijekovima tijekom poroda instinktivno žele doći do majčine bradavice i početi dojiti, što je i znanstveno dokazano još 1980. godine.

Reguliranje temperature tijela

Bebe koje su privijene uz majke kožom na kožu netom nakon poroda mogu mnogo bolje samostalno regulirati temperaturu tijela i uspješno disati. Novorođenčad ima često problema s održavanjem tjelesne temperature jer nemaju izolacijski sloj masnoće pod kožom koji olakšava regulaciju temperature tijela. Ako beba nije dobro zgrijana, ona mora koristiti više energije i kisika kako bi održala temperaturu stabilnom, a neometani prvi sat života kada majka grije bebu svojim tijekom smanjuje rizik od hipoglikemije.

Portrait of a mother holding her newborn baby in hospital, Image: 138475356, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Odgođeno rezanje pupkovine

Odgođeno rezanje pupkovine dok krv još intenzivnom pulsira omogućuje bebi dotok kisika preko posteljice i olakšava postupno prilagođavanje na disanje kroz pluća. Osim toga, smanjuje se rizik od anemije kod bebe i prekomjernog gubljenja krvi kod rodilje.

Zbližavanje

Dodir koža na kožu neposredno nakon poroda omogućavaju mami i bebi da se upoznaju. Mame u ovom slučaju imaju veću vjerojatnost da se osjećaju sigurno i udobno u ispunjavanju potreba bebe. Oksitocin je zaslužan za majčinsko zaštitničko ponašanje, a njegovo lučenje potiče se upravo dodirom koža na kožu i dojenjem.

Osjećaj sigurnosti

Bebe koje se nakon poroda odvajaju od majke mnogo više plaču i tako glasno protestiraju, dok one koje ostanu uz majku imaju priliku prepoznati majčin miris, dodir i glas.

Jačanje bebinog imuniteta

Kada se bebe rađaju one izlaze iz gotovo sterilnih uvjeta u maternici i dolaze u svijet koji je za njihov malen organizam prava prijetnja. No, ako je beba u prvim satima nakon poroda izložena majčinim bakterijama dojenje i dodirom kožom na kožu njezin imunološki sustav uči kako se boriti protiv bakterija i štititi od bolesti u budućnosti.

Tekst: preuzet s www.index.hr/mame

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je…

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da…

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…