TEST: Mamino lice govori sve

Edvard Tronick, dr. voditelj odsjeka Razvoj djeteta na Harvardu smatra kako su već bebe vrlo rano ekstremno osjetljive na emocije, emocionalne reakcije i socijalne interakcije koje mogu vidjeti u svijetu koji ih okružuje i zato trebaju od roditelja osim lijepih emocija dobiti i podršku kod izvlačenja iz loših emocija

"To smo počeli proučavati prije trideset i četiri godine kad ljudi mislili da bebe ne mogu ulaziti u socijalne interakcije.", kaže dr. Tronick. Eksperiment ‘Still face’ (Mirno lice) jasno pokazuje koliko su bebe osjetljive na emocije koje čitaju i verbalno neverbalno i jasno komuniciraju promatrajući ih.

Pogledajte video:

Majka u spomenutom testu u početku živo komunicira s jednogodišnjim djetetom, smije mu se i reagira na njegove pokušaje komunikacije. No, odjednom mijenja izraz lica u miran i pomalo odsutan i tužan te prestaje komunicirati s djetetom. Dijete prvo pokušava nasmijati mamu, pokazivati joj rukom što želi, trudi se svim snagama ponovno uspostaviti komunikaciju, uzvikuje, a zatim gubi kontrolu i počinje negodovati i na kraju plakati.

"Dijete u interakciji s majkom uči koordinirati svoje emocije i namjere odnosno ono što želi napraviti u komunikaciji sa svijetom. I onda majka odjednom više ne komunicira s djetetom. Beba vrlo brzo prepoznaje da nešto nije u redu i doživljava frustraciju i stres.", tumači dr. Tronick.

"Radi se o tri stvari koje dolaze u životu: dobrom, lošem i ružnom. Dobro predstavlja sve normalno i dobro što svakodnevno radimo u životu s djecom. Odjednom se dogodi nešto loše, no dijete to uspijeva prebroditi, u našem slučaju majka ponovno počne normalno komunicirati s djetetom i tako mu pomaže prebroditi to "loše" što se dogodilo. Ružno u svemu postaje ako djetetu ne date nikakvu mogućnost da se vrati u dobro, ne omogućite mu popravak situacije i ono ostane zarobljeno u ružnim emocijama.", zaključuje dr. Tronick.

 

 

Tekst: I.Š.
Foto i Video: Youtube.com

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...