hodanje

Predfaze hodanja. Dijete samo što nije prohodalo!

Između osmog i desetog mjeseca djeca su toliko željna novih znanja i vještina da se mnoga počinju pridržavati za namještaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. Tada ne treba tjerati dijete da hoda bez pridržavanja jer je čvrst oslonac dio ove faze.

No, svakako je moguće poticati djetetovu znatiželju ako mu stavite omiljenu igračku u naslonjač koji je jedan metar udaljen od djeteta ili ga pozivate k sebi i pritom izvodite zanimljive zvukove. U ovoj fazi pripazite na djetetovu sigurnost. U vašem domu ima mnogo oštrih bridova stolova, ormara i ostalog namještaja na koje bi se dijete na nesigurnim nogama moglo ozlijediti. Budite blizu djeteta i sklonite sav pomičan namještaj, teške stvari na stolnjacima, same stolnjake ili zastore uz koje bi se dijete moglo uspinjati…

PREDFAZE HODANJA

1. Ustati i zadržati se na nogama
Hodanje počinje prstima. Oni su nužni za pridizanje uz rub kauča i općenito, uza sve odgovarajuće visine. Kad svlada hvatanje, vaše dijete prvo ispravi jednu, a zatim povuče drugu nogu. Nakon toga treba još samo uspostaviti ravnotežu i održati se! Vaša pohvala ohrabruje dijete nakon koje ono okreće glavicu u vašem smjeru, možda čak pušta jednu ruku. Pri okretanju dijete prebacuje težinu s jedne polovice tijela na drugu. Točno to je ono što mora svladati da bi učinilo prve slobodne korake.

2. Sigurno postrance
Bebe u prosjeku imaju 12 ili 13 mjeseci u trenutku kada se usude napraviti prve oprezne korake u stranu. Pritom se moraju držati, ali nožice ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići. Prvo se vuku postrance po podu, no pokreti uskoro dobivaju više zamaha: vaš mališan vidljivo diže jednu nožicu i stavlja je pokraj druge. Za dijete je očito riječ o napornu poslu i nije stoga nikakvo čudo ako još katkad padne. Često si tada priušti povratak u doba puzanja. No, pokušat će ponovno i ponovno i ponovno − sve dok to ne svlada!

3. Slobodno stajanje
Ustati iz sjedećeg položaja bez držanja djeca mogu s otprilike 14 mjeseci. Možda ste mališanu pružili ruku da mu ne bude teško odvojiti se od poda i sada on stoji uspravno, iako još uvijek nesigurno.

4. Nogom pred nogu
Prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu, uzimati zamah − za sve su to potrebne vještina i vježba. Vaš mališan svaki dan napravi korak više.

5. Zakoračiti bez padanja
Dijete hoda kao navijeno. Guza još povremeno posluži kao kočnica, a s prosječno 16 mjeseci više mu nije potrebno to pomoćno sredstvo. Dijete tako može rasporediti korake da pred ciljem uspori.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je…

prva godina djetetova života

14 najčešćih pogrešaka roditelja u bebinoj prvoj godini

Nitko se nije učen rodio, kaže stara narodna…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12…

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...