Pazite! Bebe razumiju puno više no što vi mislite

Puze, brbljaju i viču – jednom riječju ne razumiju ništa što im govorimo. Ili? Krivo! Već najmanje bebe koje još ne znaju ništa izgovoriti, imaju predodžbu značenja određenih riječi ili grupa riječi. To su zaključili znanstvenici u jednoj studiji u SAD-u i time opovrgnuli mišljenje da male bebe ne mogu razumjeti smislenu povezanost izgovorenih riječi

Za svoje istraživanje znanstvenici Univerziteta Duke iz Sjeverne Karoline koristili su kameru koja je imala Eye-Tracking software, dakle koja je registrirala pokrete očiju beba. Eksperiment su proveli tako što su djeci pokazivali parove slika srodnih i nesrodnih motiva - primjerice “šaku” i “stopalo” ili “stopalo” i “mlijeko u tetrapaku”. Jedan odrasli koji nije vidio te motive, je pritom izgovorio jednu od tih riječi (srodnu ili nesrodnu). Kamera je tada bilježila na kojoj slici se djetetov pogled dulje zadržao.

Rezultat je bio iznenađujuć jer su već bebe između šest i devet mjeseci prepoznavale da su neke riječi sličnije od drugih. Tako se pogled djeteta dulje zadržao na onim motivima koji su izgovoreni, a bili su slični prvom motivu. Čak su zamijetili da već i bebe s nekoliko mjeseci znaju da su "auto" i "dječja kolica" srodnije riječi od primjerice "auta" i "soka".

Iste te bebe koje su sudjelovale u eksperimentu u laboratoriju kasnije su podvrgnute još jednom eksperimentu. Nakon odlaska iz laba snimani su razgovori koje su roditelji vodili u automobilu. Kad su ponovno testirali bebe da vide jesu li išta razumjele, pokazalo se da su bebe imale određeno saznanje iz razgovora, posebice ako su mogle povezati objekte sa konkretnim riječima. To ne znači da su razumjele rečenicu primjerice:“Sutra idemo na more!”, ali možda jesu rečenicu: “Mama će ti dati papati kašice kod kuće!”.

"Još je rano za donošenje konkretnih zaključaka o tome kako dojenčad uči jezik, te kako organizira naučeno znanje i govor", smatra prof. Bergelson i nastavlja:"Iako kod beba nema jasnih znakova usvajanja govora, on se definitivno razvija vrlo intenzivno ispod površine."

Tekst: I.Š. Ž
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

razvoj bebinog govora

RAZGOVARAJTE S BEBOM! Razvoj njihova mozak ovisi o tome!

Kada roditelji razgovaraju s dojenčadi, potiču njihov razvoj…

beba priča

Vodič svladavanje govora, iz mjeseca u mjesec: Od slogova do prvih fraza

U prve dvije godine života beba svlada osnove…

razvoj toddlera

Vaše dijete napreduje iz mjeseca u mjesec: Jeste li spremni za to?

Vaše je dijete prošlo svojih prvih godinu dana…

razvoj govora

Razvoj govora do 2. godine: Glas po glas, slog po slog, i došli smo do rečenice!

Slušaju, obrađuju informacije pa reproduciraju... Od plača, kao…

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...