hodalica

Hodalice? Najbolje je izbjegavati ih!

Koliko su ta pomagala doista korisna u razvoju djetetove motorike i mogu li štetiti djetetovu zdravlju? Ta pitanja su svakako opravdana pogotovo zato što posljednjih godina čujemo dosta negativnih posljedica uporabe hodalica.

Vjerojatno ćete u trgovini slatke dječje opreme naletjeti i na hodalicu ili baby jumper (hopsalica koja visi sa stropa) i pomisliti: "Ajme, super, ovo moram kupiti svom djetetu! Šareno je, zabavno i dijete može juriti po kući koliko hoće. A i ja ću malo rasteretiti svoju kralježnicu! Idealno rješenje!"

Ali nakon prvotnog oduševljenja, vjerojatno ćemo se zapitati: "Može li se dijete u hodalici ozlijediti? Koliko smije boraviti u njoj? Hoće li mu hodalica pomoći da prije prohoda ili će mu odmoći u tome?" Uistinu, ta pitanja su posve opravdana.

Prema mnogim istraživanjima, hodalica umjesto da ubrza razvoj djetetove motorike, puzanje i na kraju hodanje (što očekujemo od njih) ima upravo suprotan učinak. Djeca koja su koristila hodalicu propužu i prohodaju u prosjeku mjesec dana kasnije od svojih vršnjaka. Razlog tomu je vrlo logičan. Dijete se u hodalici opus­ti jer brzo osjeti da ga hodalica uvijek dočeka ka­ko god se ono odgurnulo ili u ko­ju god stranu se ba­cilo. Nakon toga, i kad nije u hodalici, nastavlja s nekontroliranim i naglim pokretima, posrće, nema osjećaj za ravnotežu, pada, ozljeđuje se te automatski teže i kasnije prohoda.

Sljedeći problem skriva se u načinu odgurivanja u hodalici. Dijete dodiruje pod samo prstićima i tako se odguruje. Kako su djetetova stopala još uvijek nerazvijena, a kosti u stopalu nisu završile svoje formiranje niti smještanje, stopala se postupno svijaju i deformiraju. Nije potrebno objašnjavati koliko je to zabrinjavajuće i loše za djetetvo zdravlje. Naravno, jasno je da su povrede češće što dijete više vremena provodi u hodalici. Hodalicu bi zato trebalo koristiti, samo i isključivo, kao povremeno rješenje.

Dodatni prilog tomu su moguće povrede kukova i kralježnice. Nagli i potpuno nekontrolirani pokreti nogu katkad prouzroče izbacivanje kuka iz čašice, a upitno je i djelovanje kretanja gore-dolje na djetetovu još uvijek nejaku kralježnicu (ovaj tip kretanja posebno je izražen kod baby jumpera).
U normalnim uvjetima razvoja (bez hodalice ili jumpera) dijete se nikad ne bi imalo prilike tako kretati. Osim toga, to nije prirodan tijek usvajana vještine hodanja. O negativnim posljedicama djelovanja baby jumpera na zdravlje kralježnice ne možemo još sa sigurnošću govoriti jer je riječ novijem izumu. No nakon svega vjerujemo da ćete dobro razmisliti hoćete li ga koristiti za svoje dijete? Posljedice se ne moraju odmah vidjeti, ali se, nažalost, mogu pojaviti mnogo godina kasnije.

Sigurnost kretanja

Hodalice su konstruirane tako da je ispadanje iz nje teoretski nemoguće. Međutim, široka baza hodalice koja je osovljena na 6-12 kotačića u praksi nije tako stabilna. Naiđe li kotačić na neku prepreku i hodalica zapne, jače dijete će sigurno gurati i trzati hodalicu. Učini li to dovoljno snažno i naglo, hodalica bi se mogla prevrnuti.

Važno je istaknuti da je dijete u hodalici vrlo mobilno i brzo. Često se događa da mališan pojuri i udari u namještaj, padne niz stube ili dosegne predmete koje van hodalice ne može dohvatiti. Tako se zbog padova niz stube ili iznenadnih sudara događaju povrede glave, nagnječenja i povrede prstića. Pristup stolu dopušta povlačenje stolnjaka i naravno rušenje svega što je na njemu. Odjednom je teritorij za istraživanje puno veći, a do sada neistraženi dio stana, štednjak i pećnica (koji su možda još uvijek vrući) sada su dostupniji.

U hodalici dijete lakše istražuje prostor oko sebe. Jednostavnije će otvarati ladice, vrata i tako češće nagniječiti i ozlijediti prstiće. Mogućnost ozljeđivanja je veća, a roditelji ne mogu sve spriječiti. U djetetovoj šetnji po kući hodalica omogućuje i lakši pristup utičnicama pa na vrijeme stavite zaštitu na utičnice. Obzirom na sve navedeno, vjerujemo da ćete dobro razmisliti o kupovini hodalice.

Ako imate hodalicu, kako spriječiti nezgode i koja djeca nikako ne bi smjela koristiti hodalicu?

  • Ako već imate hodalicu ili baby jumper, nikad ne ostavljajte dijete samo bez nadzora. Opasnost od ozljeda je stalno prisutna! Pokušajte što rjeđe koristiti ova pomagala kako biste poticali dijete na prirodan tijek usvajanja važnih radnji i pokreta koji prethode savladavanju vještine hodanja.
  • Ne posjedajte dijete u hodalicu kad je gladno niti neposredno nakon jela! Dijete bi moglo povratiti! Postoji opasnost da sa svakim sljedećim stavljanjem u hodalicu ili baby jumper dijete ponovno povrati jer je stvorilo refleksnu reakciju na konkretnu već doživljenu neugodnu situaciju.
  • Ako dijete ima poteškoća s rahitisom ili hipertonusom/hipotonusom mišića, tad je hodalice strogo zabranjeno koristiti.
  • Strogo je zabranjeno koristiti hodalice i baby jumper ako postoji rizik da će dijete imati spušteno stopalo.
  • Ne koristite hodalicu i baby jumper, a da se prethodno niste posavjetovali s djetetovim pedijatrom.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Inovacije za 'lakše' roditeljstvo - razmislite prije kupnje!

Danas je teško biti roditelj. Nema teta, stričeva,…

Ovo su dvije stvari kojima ne bi trebali učiti djecu

Puno toga učimo djecu, ali ovo su dvije…

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...