Svaka beba ima svoj stil puzanja

Puzanje je simpatično, katkad smiješno, ali na kraju i vrlo važno za djetetov razvoj jer će stvoriti preduvjete za učenje hodanja

Faza eksperimentiranja puzanjem počet će oko 6. ili 7. mjeseca, katkad i prije, kad vaš mališan već zna samostalno držati glavicu te je okreće kako bi promotrio što se oko njega zbiva. I mišići njegovih ruku, nogu i kralježnice također su već ojačali i mogu izdržati izdizanje i podupiranje težine tijela.

Sljedećih tjedana vaš će mališan učiti kako se iz poznatog sjedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da se može ljuljati naprijed-nazad kad je na koljenima i rukama. A otprilike oko 8. ili 9. mjeseca zamijetit će i da pomicanje koljena prema naprijed donosi mobilnost. Metodom pokušaja i pogrešaka polako će usvajati složenije pokrete te početi koordinirano se kretati. Riječ “koordinirano”, međutim, podrazumijevat će razne, katkad i smiješne, stilove puzanja.

Ja imam svoj stil

Mališani razvijaju svoje vlastite, posebne stilove puzanja. Neka djeca doslovno pužu na prsima, druga postrance vukući jednu nogu, treća se odguruju i poskakuju sjedeći na pelenama, a četvrta pužu unatraške, valjanjem ili na leđima. Djetetu koje puže unatraške možete lako pomoći tako da mu ruku stavite na stopala i tako spriječite kretanje unazad.

Ipak, ako vaše dijete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte s pedijatrom. Takve varijacije puzanja mogu biti znak da djetetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znakovi zanemare, dijete bi moglo imati više problema s prohodavanjem, a poslije u životu mogu se pokazati poteškoće u svladavanju manualnih vještina (pisanje) ili spretnosti tijela (motorika tijela).

Ne podcjenjujte izostanak puzanja

Nemojte podcjenjivati preskanje faze puzanja. Nepravilan redoslijed svladavanja vještina – primjerice, dijete je prvo stalo na noge, a tek zatim počelo puzati – znak su da biste se trebali posavjetovati s pedijatrom. To ne mora značiti da vaše dijete ima problem, ali ukazuje na povećan rizik da neka vrsta problema ipak jest prisutna.

Što je važno još znati o puzanju?

  • Dijete koje dugo puže neće imati problema s hodanjem jer je njegovo tijelo izvježbano višemjesečnim puzanjem. Takva djeca, kad se jednom počnu dizati, brže prohodavaju i manje padaju.
  • Samo 2% djece pokušava puzati na potpuno neobičan način, i to na leđima, odgurujući se preko glave prema naprijed ili izvijajući se poput zmijice.
  • Dok puže, dijete uči fokusirati predmete koje želi dohvatiti. Na taj način vježba osjetilo vida, finu motoriku te koordinaciju oka i ruke, što je važan preduvjet za kognitivni napredak i razvoj govora.
  • Sve dok dijete ne prohoda, ne morate misliti na kupnju cipelica. Vašem mališanu nisu potrebne, a dovoljno će biti obuti mu tople čarapice te kombinezon kako bi koljena lakše klizila po podu.
  • Djeca, prema mišljenju psihologa, moraju biti pokretljiva i iza sebe ostavljati nered, jer je to znak neopterećena duha i blagostanja. Prevelika pasivnost kod djeteta (majke takvog djeteta su često uvjerene da imaju idealno dijete) znak je problema u psihofizičkom razvoju pa se posavjetujte s pedijatrom.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...