Za prve hrabre korake vašeg mališana potrebno je kupiti odgovarajuće cipelice. No, osim udobnosti i kvalitete, prva dječja obuća mora zadovoljiti brojne uvjete

Dogodio se i taj dan. Konačno! Vaše dijete napravilo je svoje prve nespretne korake. Zacijelo je prva vaša pomisao bila kako je vrijeme za kupnju cipelica. No ne onih pravih, nego cipelica za prohodavanje.


Mnogi, pak, roditelji žele da njihovo dijete svoje prve korake napravi bosonogo. I to je posve u redu. Dok ne počne stajati te samostalno i sigurno raditi prve korake, bez obzira na to koliko ima mjeseci, najbolje je da u kući ipak bude u čarapama ili bosonogo. Tako će biti i zadovoljnije jer ga neće ništa sputavati niti žuljati. Za izlazak može imati nehodajuće cipele koje štite od hladnoće.



Na taj način možete pomoći malim hodačima koji tek moraju naučiti kako njihova stopala funkcioniraju bez cipelica. Bit svega jest da cipele ne postoje zato da se u njima uči hodati. Obuća nam služi da se u njoj hoda u različitim vremenskim uvjetima i po različitim podlogama. Imajte na umu da je djetetovo stopalo osjetljivo i podložno deformitetima ako je izloženo nepravilnom položaju ili pritisku.



Veličina


Obuća mora biti primjerene veličine, inače će dijete odbijati obuti se ili ćete primijetiti crvenilo na koži stopala nakon izuvanja što je znak da mu veličina cipela ne odgovara. Udaljenost prstića do prednjeg dijela cipele ne smije biti manja od 0,5 cm ni veća od 1,5 cm.



Cipele također ne smiju biti ni prevelike jer će uzrokovati nestabilnost pri hodanju. Mnogi roditelji pri kupnji cipela pritiskom na vrh djetetova nožnog palca provjeravaju je li ostalo dovoljno prostora do vrha cipelice. Takav način nije pouzdan pokazatelj odgovarajuće veličine. Naime, djeca refleksno povlače prstić, a roditelji nerijetko pogrešno zaključe da im cipelica odgovara.




Vezice ili čičak


Za malu djecu koja još ne znaju sama obuvati i izuvati cipele bolje je odabrati cipele na vezicu. One čvrsto drže cipelu pa je mala mogućnost da sklizne sa stopala te omogućuje stabilnost skočnog zgloba, što je bitno ako se hoda po neravnom terenu ili ako se trči. Cipelice na čičak praktične su kada je riječ o obuvanju, no loša je strana to što se čičak s vremenom više ne lijepi tako dobro pa ćete obuću češće morati zamijeniti novom. Obuća s patentnim zatvaračem, najnepogodnija je za obuvanje, izuvanje i za hodanje jer previše steže ili uopće ne steže pa stopalo “šeta” u cipeli.






Savjeti za kupnju cipela


• Krenite u kupnju u poslijepodnevnim satima, kada je dijete naspavano, zato što se stopala tijekom cijeloga dana, uslijed hodanja i opterećenja težinom tijela, produže za nekoliko milimetara


• Odaberite cipele od prirodnih materijala, iznutra i izvana kako bi stopalo moglo disati i da se pojačano ne znoji


• Pripazite na tvrdoću potplata. On ne bi smio biti previše tvrd kako ne bi ograničavao savijanje stopala pri hodu, ali ni mekan jer djetetu neće davati prijeko potrebnu stabilnost. Potplat bi trebao biti lagano povišen, najviše 5 mm, te po mogućnosti s ripnama koje će spriječiti proklizavanje


• Obratite pozornost na dio cipele koji drži skočni zglob. Trebao bi biti čvrst dok je za prednji dio, prema prstima, najbolje da bude mekan i dovoljno širok kako prsti ne bi bili zbijeni


• Kako biste si olakšali kupnju, najbolje je da dijete stoji te nožicu postavi na šablonu (koju izrađuje svaka trgovina s cipelama) kako biste odabrali pravu dužinu cipele


Cipela mora biti veća oko 6 mm od stopala koje je u njoj



Anatomski uložak


Jesu li djetetu potrebni anatomski ulošci u cipelama? Na to ste pitanje sigurno dobili oprečne odgovore.



Dok jedni tvrde kako su anatomski ulošci obvezatni, drugi govore kako su oni nepotrebni ako je noga zdrava. Ako dijete nosi cipele s uloškom, a noga raste, kost se svija po obliku uloška i stvara se trajna deformacija kosti.



Iz tih bi razloga trebali kupovati cipele bez uloška, ali sa stabilnim potplatom. Dok jedni zagovaraju tvrdi potplat, koji dopušta pogreške prvih nepravilnih koraka, drugi drže stranu mekim potplatima koji su u prirodnijem položaju te djetetu omogućuju bolje prepoznavanje neravnina i bolji osjećaj ravnoteže. U praksi su se ipak najbolje pokazali polutvrdi potplati, i to s tvrdim dijelom na peti i savitljivim prednjim dijelom. Katkad je pak najbolje rješenje da ono što ne biste nosili vi, ne dajete ni svojemu djetetu da nosi.



Tekst: Iva Stilinović Grahovac


Foto: Thinkstock