Postoji li tipično muško i tipično žensko kod beba?

Razlike među spolovima postoje već u prvoj godini života, no one ne odgovaraju klišeima koji prevladavaju

Curice su otpornije na infekcije

Ako ste majka jednog dječaka, možete odmah zaboraviti na to da će vaše dijete biti otpornije i izdržljivije. Baš naprotiv, prva zanimljivost vezana za spol jest ta da su dečkići osjetljiviji na infekcije, posebice kad je riječ o dišnim putovima, ušima, nosu. Zato će češće biti pogođeni upravo prehladama, uhoboljom ili imati začepljen nosić.

To je normalno i dio njihove konstitucije dok su bebe pa se ne treba zabrinjavati da vaš mali muškarac nije dovoljno otporan kako bi “trebalo biti”. To će postati tek kad se njegov imunitet izgradi do kraja 3. godine.

Dječaci također trebaju puno nježnosti

Kao roditelj vjerojatno o tome niste razmišljali, ali kako studije pokazuju, a vjerojatno i svaki roditelj može to i sam lako zaključiti, dečkići uživaju manje nježnosti od roditelja u usporedbi s djevojčicama. Ne znači da dječake manje volimo, nego ih u usporedbi s djevojčicama nikad nećemo više od djevojčica ljubiti, grliti, dodirivati i tepati im.

Međutim, upravo zbog nježnije konstrukcije imunološkog sustava i tjelesne osjetljivosti, nježnost i potpora u toj dobi dječacima su možda i više potrebni kako bi se brže oporavili. Zato osvijestite tu činjenicu, promijenite program koji je možda zacrtan u nama, svjesno grlite i ljubite dječaka i nemojte da vas u tome ograničavaju nikakvi klišei.

Djevojčice će vas dulje gledati u oči, a dječaci će biti fizički aktivniji

Zanimljivo je, iako možda nećete reći da bi to baš bilo tipično za djevojčice, one će vas češće i dulje gledati u oči od dječaka. Možda je jedan od razloga taj što se prostorna komponenta vida kod djevojčica brže razvija pa bolje vide detalje koji su im zanimljivi za proučavanje. S druge strane, dječaci su motorno aktivniji, brže reagiraju na podražaje, brže traže promjene i brže se naljute.

Oko prvog rođendana

Krajem prve godine djeca počnu jasno pokazivati koje igračke najviše vole i tada se ponovno vraćamo na kliše. Koliko god to zvučalo poznato i banalno, djevojčice će najčešće ipak preferirati mekane plišance, a dečkići najradije voziti autiće, kamione i bagere.

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...