Treba li bebi meso u prehrani?

Oko ovog pitanja će se lomiti koplja između nutricionista i vegetarijanaca. Jedni će imati argumente "za", a drugi "protiv" mesa. Kad je riječ o prehrani djeteta do godine dana i tu je sukob mišljenja jednak

No, činjenica koja povezuje i vegatarijence i službene nutricioniste jest ta da čovjeku, a posebice djetetu koje intenzivno raste i razvija se, trebaju željezo i bjelančevine.

U mesu i jajima željezo je zastupljeno u takvom obliku da se može lako i učinkovito usvojiti u organizam, a da ne govorimo o bjelančevinama čiji su najbogatiji izvor. Zato će nutricionisti savjetovati da djetetu od primjerice 8 mjeseci tri puta tjedno stavite po 30 g mesa u kašicu. Najviše željeza sadrži meso govedine, janjetine i svinjetine, ali i piletina u tom smislu može biti korisna.

Evo jedan trik za mame koje nemaju puno vremena. Skuhajte veći komad mesa, usitnite ga u kašicu te pospremite u obliku kockica leda u zamrzivaču. Tako u svaku kašicu možete staviti po jednu kockicu mesa i time obogatiti djetetov obrok.

Za mame vegetarijanke

Ako ste mama vegetarijanka i ne želite djetetu davati meso, tada se obavezno pobrinite da dijete prehranom ipak dobije dovoljno željeza i bjelančevina. To će vam uspjeti ako u kašicu bogatu vitaminom C, a to su primjerice kašice od brokule, cvjetače ili komorača, dodate zobene ili prosene pahuljice koje sadrže željezo. Isto tako u kašicu od griza možete dodati tri žličice kašice od jabuke ili kruške i napraviti djetetu zdravu slatku kašicu.

Razlog zašto treba miješati žitarice i voće i povrće jest upravo taj što voće i povrće sadrže vitamin C koji pomaže tijelu da usvoji željezo iz žitarica.

Kasnije, iza godine dana kada dijete počne jesti svu hranu, žitarice možete kombinirati i s mahunarkama koje također sadrže puno bjelančevina i vitamina jer ćete time osigurati djetetu zdravu i hranjivu prehranu za pravilan rast i razvoj.

Pročitajte i:

Misija osvajanja stuba - to je tako uzbudljivo!

Imate li u kući ili zgradi stepenice, vidjet ćete kako je to nešto što jednogodišnjake…

Smije li beba kao dio dohrane jesti jagode?

Što o uvođenju alergena u dohranu govore nove europske smjerrnice i što učiniti ako se…

beba bez pelena

Moja beba gotovo nikada ne nosi pelene. Evo kako to funkcionira...

Pomisao da maloj bebi od devet ili čak manje mjeseci skinemo pelenu i pustimo je…

savršena mama četvero djece

VIDEO: Mama vs trojčeki + najstariji klinac

Svaka čast mami na snazi i živcima jer ovo mogu izdržati samo najjači i najhrabriji...