Ovo pitanje pored roditelja interesira i znanstvenike. Kada ustvari počinjemo pamtiti?

Odmah nakon rođenja bebe već prepoznaju glas majke, a nakon prvih dodira i maženja čak i njezin miris. Odlične sposobnosti pamćenja za tek rođene bebe! No, postavlja se pitanje zašto onda nemamo više sjećanja na djetinjstvo kad smo od prvih dana tako snažno upućeni na pamćenje detelja, mogli bismo reći savršeno ih pamtimo tako kako to više nikad u životu nećemo? Odgovor leži u instinktivnom kratkoročnom pamćenju i nerazvijenosti i nepovezanosti dijelova mozga. Sve dok se ne stvore poveznice između pojedinih dijelova mozga i dok dijete ne svlada govor, do tada nećemo ni dugoročno pamtiti.



Kako rastemo tako sve bolje pamtimo


Da je instinktivno pamćenje jako od prvih dana govori i činjenica da bebe mogu na neki način zamijetiti i emocije jer uče pamtiti osobe koje se brinu za njh i koje su im zbog toga životno važne. Kako bebe napreduju tako sve bolje i dulje pamte. Šestomjesečne bebe mogu zapamtiti neke situacije i zadržati ih u sjećanju 24 sata, a jednim eksperimentom je dokazano da jednogodišnjaci mogu na četiri mjeseca zapamtiti lutkarsku scenu.



Preduvjet za pamćenje je razvoj govora


Ipak da bismo dugoročno nešto zapamtili preduvjet je razvoj govora. Ako se djetetove jezične sposobnosti snažno razviju do druge godine, zajedno s govorom će se i u njegovom sjećanju zadržavati sve veći broj informacija, no dijete će istovremeno i nadalje mnogo od toga zaboraviti.


No, sada je vrijeme kad bi dijete moglo po prvi puta nešto trajno zapamtiti. Takva sjećanja na prve tri godine života, ako ih uopće ima, vrlo su oskudna i često se radi samo o sporadičnim slikama koje su nam zatim nadopunili roditelji i bližnji, pričajući nam više detalja o konkretnom događaju.


Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da sjećanja iz djetinjstva možemo imati tek u trenutku kad osvijestimo svoje „Ja“ i o sebi počnemo govoriti u „Ja“ formi. Tada se sjećanja počnu pospremati u autobiografskom sjećanju i tek od tamo se mogu ponovno prizvati u kasnijoj dobi.