Prazne mošnjice ili nespušteni sjemenici

Ovaj se problem vidi, ali može se i osjetiti ako se mošnjice opipaju. Kod nekih novorođenih dječaka mošnjice su ili potpuno ili do pola prazne.

Ključan dio razvoja sjemenika kod dječaka odvija se još tijekom trudnoće. U 7. mjesecu trudnoće kod većine dječaka sjemenici se iz njihove trbušne šupljine spuštaju u mošnjice. Međutim, kod nekih dječaka taj proces malo zastane pa se sjemenici spuste tek nakon rođenja. Ne dogodi li se to niti nekoliko mjeseci nakon rođenja, moguće su dvije situacije. Katkad je razlog praznih mošnjica taj što su jedan ili oba sjemenika pomični što znači da se mogu vraćati natrag u trbušnu šupljinu. Obično se vraćanje sjemenika događa kad je tijelo na hladnom, a kad je toplo sjemenici se sami spuštaju u mošnjice. Međutim, kod 3 do 4% dječaka sjemenici se uopće ne spuste i zaostaju u trbuhu. Nespuštene kao i pomične sjemenike ne smije se zanemariti jer se radi o potencijalnom zdravstvenom problemu.

Što učiniti u slučaju nespuštenih sjemenika?

Prema mišljenju liječnika, najbolje je malo pričekati. U dvije trećine dječaka sjemenici se spontano sami spuste u mošnjice u prvih 9 mjeseci života. Ne dogodi li se to do prve godine života, potrebno je nešto poduzeti. Naime, sjemenici su s razlogom smješteni izvan tijela u mošnjama. Izvan tijela je temperatura nešto niža što odgovara zdravlju tkiva sjemenika. Da bi tkivo sjemenika bilo jednog dana funkcionalno odnosno sjemenici stvarali zdrave i plodne spermije od presudne je važnosti da se sjemenici na vrijeme spuste u hladnije okružje odnosno u mošnjice.

Pomoć potražite kod liječnika

Sjemenici su “obješeni” na tanke peteljke koje su učvršćene u trbušnoj šupljini. Katkad su te peteljke prekratke. Pedijatar će, vjerojatno, za početak savjetovati da se sjemenici u toploj kupki rukom dohvate i njihovu peteljku nježno nateže prema dnu mošnji. Ako te manipulacije ne pokažu rezultate, tada će dijete od pedijatra-endokrinologa dobiti hormonsku terapiju. Ona može biti u obliku injekcija ili spreja u nos. Ako ni ova terapija ne riješi problem, sjemenike će trebati operativnim putem trajno smjestiti i fiksirati u mošnjice.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…