rani razvoj djece

8 navika koje svaki roditelj treba poticati u prvim mjesecima bebina života

Možda vam se čini da vas beba ne razumije i da je još prerano za poticanje motoričkog razvoja ili komunikacije, ali od prvog dana, svaki vaš pokret i postupak, doprinijet će tome da to malo biće sutra bude sretan odrasli čovjek i, jako važno, ima odlične odnose sa svojim roditeljima

Uspostaviti ritam budnosti i spavanja (noć-dan): Osigurajte da se tijekom dana buka, svjetlost i glasovi razlikuju od mira, tišine i mraka noći.

Stvoriti osjećaj sigurnosti i povjerenja: Reagirajte na plač i ostale pozive bebe tako da smireno i nježno odgovorite na njezine potrebe. Naučite prepoznati bebine potrebe za interakcijom s Vama (pogled, smiješak, glasanje).

Poticati bebu vizualno: Kada beba napuni četiri tjedna, potrebna joj je vizualna stimulacija. To može biti predmet, slika ili igračka koja podsjeća na ljudski lik (poput lutke), a od šestog tjedna možete početi stavljati igračke uz krevetić tako da su bebi dostupne i može ih i vidjeti, a potom i početi manipulirati njima. Isprva je najbolje da su igračke crno bijele, a kasnije u jakim bojama i kontrastne. Bebe vole zaobljene oblike.

Poticati bebu socijalno i taktilno: Naviknite bebu da dodire, maženje, grljenje, nošenje u naručju. Možete je i nježno masirati ili vježbati s njom vježbe gipkosti tzv. "baby handling". Provodite puno vremena u kontaktu s bebom, nećete je razmaziti ako je nosite i držite.

Poticati motorički razvoj: Zainteresirajte bebu da poseže za predmetima tako da joj u vidokrug nudite zanimljive predmete; postavite je na trbuh kako bi se držala i oslanjala na ruke (samo kada je pod Vašim nadzorom-nikada je na trbuhu ne ostavljajte bez nadzora); okrenite je na bok tako da se sama okrene na leđa, a pri spavanju izbjegavajte potrbušni položaj.

Poticati komunikaciju: Govorite bebi mekano, kratkim rečenicama (majčinski jezik), naglašenom intonacijom, jasnim izgovorom i stankama između govornih cjelina, kako bi se naviknula na materinji jezik i naučila obraćati pozornost na govor. Ponavljajte bebino gugutanje i dodajte svoje, kako bi se uspostavio zajednički interes. Potičite naizmjeničnost interesa na način da reagirate na bebin govor odnosno gugutanje, a zatim pričekajte bebin ponovni odgovor.

Pratiti bebin tempo: Bebu trebate podržati kada guguće na način da joj uzvratite nježnim dodirom i govorom, ali, važno je i zapažati znakove bebe kada želi prekinuti igru i pratiti bebin tempo.

Pokazati razliku u emocionalnim izrazima: Mijenjajte ton glasa i izraz lica kako biste bebi pokazali cijeli ponašajni spektar, što će kasnije pomoći prepoznavanju što odobravate, a što ne.

Tekst: “U tvom naručju” – Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života , Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

beba se smije

Jezik malih beba: One znaju reći 'volim te'!

Dojenče, čim se rodi, počinje komunicirati sa svojom…

Pročitajte i:

beba u maternici

Prilagodba novorođenčeta: Prvi tjedni malim su bebama kao neugodno buđenje! Stvorite okruženje iz maternice!

Pedijatar i autor bestselera 'The Happiest Baby on the Block', Harvey Karp, savjetuje roditeljima da…

mama uspavljuje bebu

Ako vaša beba ima problema sa spavanjem, možda ste i vi kumovali tome?

Nadali ste se da će vaša beba, nakon što prođe prva dva mjeseca života, početi…

dojenje i ugrizi

'Slatki' ugriz bebe: Zubići su mu tek počeli nicati, ali kad dijete kad vas dijete ugrize dog ga dojite, boli k'o vrag!

Kada beba dobije svoj prvi zubić, mama će se upitati 'Kako će se to odraziti…

bebe jako plaču

9 potpuno opravdanih razloga zašto bebe plaču!

Ponekad vaši uporni pokušaji da shvatite zašto beba plače mogu i vas rasplakati. Da bismo…