rani razvoj djece

8 navika koje svaki roditelj treba poticati u prvim mjesecima bebina života

Možda vam se čini da vas beba ne razumije i da je još prerano za poticanje motoričkog razvoja ili komunikacije, ali od prvog dana, svaki vaš pokret i postupak, doprinijet će tome da to malo biće sutra bude sretan odrasli čovjek i, jako važno, ima odlične odnose sa svojim roditeljima

Uspostaviti ritam budnosti i spavanja (noć-dan): Osigurajte da se tijekom dana buka, svjetlost i glasovi razlikuju od mira, tišine i mraka noći.

Stvoriti osjećaj sigurnosti i povjerenja: Reagirajte na plač i ostale pozive bebe tako da smireno i nježno odgovorite na njezine potrebe. Naučite prepoznati bebine potrebe za interakcijom s Vama (pogled, smiješak, glasanje).

Poticati bebu vizualno: Kada beba napuni četiri tjedna, potrebna joj je vizualna stimulacija. To može biti predmet, slika ili igračka koja podsjeća na ljudski lik (poput lutke), a od šestog tjedna možete početi stavljati igračke uz krevetić tako da su bebi dostupne i može ih i vidjeti, a potom i početi manipulirati njima. Isprva je najbolje da su igračke crno bijele, a kasnije u jakim bojama i kontrastne. Bebe vole zaobljene oblike.

Poticati bebu socijalno i taktilno: Naviknite bebu da dodire, maženje, grljenje, nošenje u naručju. Možete je i nježno masirati ili vježbati s njom vježbe gipkosti tzv. "baby handling". Provodite puno vremena u kontaktu s bebom, nećete je razmaziti ako je nosite i držite.

Poticati motorički razvoj: Zainteresirajte bebu da poseže za predmetima tako da joj u vidokrug nudite zanimljive predmete; postavite je na trbuh kako bi se držala i oslanjala na ruke (samo kada je pod Vašim nadzorom-nikada je na trbuhu ne ostavljajte bez nadzora); okrenite je na bok tako da se sama okrene na leđa, a pri spavanju izbjegavajte potrbušni položaj.

Poticati komunikaciju: Govorite bebi mekano, kratkim rečenicama (majčinski jezik), naglašenom intonacijom, jasnim izgovorom i stankama između govornih cjelina, kako bi se naviknula na materinji jezik i naučila obraćati pozornost na govor. Ponavljajte bebino gugutanje i dodajte svoje, kako bi se uspostavio zajednički interes. Potičite naizmjeničnost interesa na način da reagirate na bebin govor odnosno gugutanje, a zatim pričekajte bebin ponovni odgovor.

Pratiti bebin tempo: Bebu trebate podržati kada guguće na način da joj uzvratite nježnim dodirom i govorom, ali, važno je i zapažati znakove bebe kada želi prekinuti igru i pratiti bebin tempo.

Pokazati razliku u emocionalnim izrazima: Mijenjajte ton glasa i izraz lica kako biste bebi pokazali cijeli ponašajni spektar, što će kasnije pomoći prepoznavanju što odobravate, a što ne.

Tekst: “U tvom naručju” – Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života , Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

beba se smije

Jezik malih beba: One znaju reći 'volim te'!

Dojenče, čim se rodi, počinje komunicirati sa svojom…

Pročitajte i:

razvojne faze

Kako se beba razvija u prvoj godini života i zato je važno ne preskakati faze razvoja

Poznavanje razvojnih faza djeteta nužno je radi pravovremenog prepoznavanja i praćenja ranih odstupanja od normalnog…

Slijedite ove savjete nakon carskog reza: Kako i zašto je važno masirati ožiljak?

Ivana Zaher, specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i certificirana reformer pilates instruktorica,…

carski rez

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu! Doznajte sve o njezi rane i zacjeljivanju ožiljka!

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu, stoga vam donosimo sve najvažnije stvari koje vas…

prvi zubi beba

'Svrbi, boli, smeta! Rastu nam prvi zubići, a mi ne znamo kako to izdržati...'

Vrijeme nicanja prvih zubića teško je za bebu, ali je naporno i za roditelje. Dijete…