Rutina zlata vrijedi

Bebe vole znati što slijedi u određeno doba dana. Ipak, strogi režim može više štetiti nego koristiti. Potrebno je samo osluškivati bebine potrebe

Bebine dnevne potrebe ne bi trebale biti komplicirane. Hrana, dobar san, igra i bezuvjetna ljubav katkada su sve što je djetetu potrebno da bi bilo zadovoljno. No saznanje kada dijete treba što i u kojoj količini može biti pravi izazov. Da ne spominjemo i usklađivanje djetetovih potreba s roditeljskim ili starijeg djeteta i ostalih članova obitelji. Mnogi roditelji smatraju da uspostavljanje bebine rutine uvelike olakšava život. Jer predvidljivost situacija, kada imate dijete, katkada zlata vrijedi. Osim što vi znate što možete očekivati i u kojem trenutku od vašeg djeteta, i vaše dijete će naučiti da primjerice, nakon dnevnog spavanja “papa” bananu a zatim odlazi van u šetnju parkom.

Bebe vole predvidljivost

I vi, vjerojatno, slijedite neku rutinu svakoga jutra. Probudite se, otuširate, popijete kavu ili pročitate novine, pojedete pecivo na miru. No ako vam jutro ne počne onako kako je uobičajeno za vas, cijeli dan vam može izgledati kao da ste ustali na lijevu nogu. Slična situacija je i s djecom.

Stručnjaci tvrde kako bebe vole znati da će se određene stvari dogoditi u određeno doba dana. Također kažu kako dijete najbolje usvaja rutinu između trećeg i četvrtog mjeseca života. Mnoga dojenčad do trećeg mjeseca uspostavit će prilično redovit dnevni ritam.

Neka se djeca pak, ravnaju prema svojem jedinstvenom rasporedu, dok neka djeca ne uspostavljaju redoviti raspored tako lako, čak ni nakon dobi od tri mjeseca. No, kažu iskusni, rutina vam može olakšati život

1. Čuvajte se strogog režima

Za početak odahnite. Dijete do drugog mjeseca života teško ćete naviknuti na strogi raspored. Novorođenče će vjerojatno zaspati usred hranjenja, ili će više spavati po danu nego po noći. Razlog tomu je što se beba još uvijek privikava na svijet oko sebe izvan mamina trbuha. Također, prestroga rutina može biti opasna, posebice za novorođenčad koja raste iz dana u dan. Pokušaj da dijete hranite po ustaljenom rasporedu a ne kada je gladno može usporiti prirast težine i razvoja mozga. Oko trećeg ili četvrtog mjeseca bebin ritam će se vjerojatno uskladiti.

2. Osluškujte vaše dijete

Odlučili ste kako je večera u 18.30, no sada je tek 17 sati a vaše dijete je gladno. Nahranite ga. Također, ako vam se čini da je dijete sito, nemojte ga siliti da još pojede jednu žlicu. Također, stavite dijete na spavanje čim pokazuje prve znakove umora. Četveromjesečno dijete, primjerice, spava dva do tri puta dnevno dok 6-mjesečna djeca spavaju do dva puta na dan, ujutro i popodne.

3. Fleksibilnost

Ne postoji dokaz da je ručak u podne bolji od ručka u 13 sati. Ili da odlazak u krevet u 20 sati čini bolje djetetu te je ono odmornije od djeteta koji liježe u 21.30 h. Ako ste odlučili ići spavati malo kasnije jer ste u gostima ili ste se zadržali malo duže u šetnji, tako i učinite. Pobrinite se samo da liježete ostale dane u približno isto vrijeme te da slijedite rituale prije spavanja (npr. kupanje, previjanje, mlijeko, spavanje)

4. Razlika između noći i dana

Mnoge bebe zamijene noć za dan i obratno. Prvi korak do rutine jest “naučiti” bebu da razlikuje dan od noći. Tijekom dnevnog spavanja nemojte zamračivati sobu, isključivati telefon ili hodati na prstima. Za noćno spavanje, umirite zvukove, zamračite prostoriju i ne razigravajte dijete pričom ili igrom.

Prekidanje rutine
Budite spremni na promjene. Jer možda ste se baš naviknuli na jednu rutinu i bebin raspored a vaše dijete je spremno za “korak naprijed”. Primjerice, vaše 7 – mjesečno dijete odbija svoje redovno dnevno spavanje u 10 sati ujutro. I konstantno plače. Razmislite o situaciji. Kod manje djece (ispod 9 mjeseci) sve je stvar biologije. Ako se vašem djetetu počelo spavati za vrijeme kupanja ili je vrlo nervozno, možda je vrijeme da ga počnete uspavljivati ranije nego inače.Mnogi se stručnjaci slažu kako je u redu katkada pomiješati stvari. Nekolicina nepredviđenih situacija s vremena na vrijeme može djecu naučiti fleksibilnosti, toleranciji te dobroj prilagodbi. Ipak bitno je pridržavati se rutine koja vašem djetetu ima posebno značenje. Kako bi dobilo, svima nam potreban, osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…