Kad beba urani na svijet

Prerano rođena djeca danas imaju velike šanse za oporavkom zahvaljujući napretku medicine i sve boljim uvjetima u rodilištima.

Dobri izgledi

Beba se smatra nedonoščetom ako je došla na svijet prije 37. tjedna trudnoće. Intenzivna medicinska skrb u pravilu je potrebna samo djeci koja su na porodu težila manje od 1500 grama. Od sredine devedesetih također je porastao broj vrlo male nedonoščadi. Glavni uzrok takvog razvoja je sve veća starosna dob prvorotkinja. Prije 30 godina za veliku većinu nedonoščadi jedva da bilo nade za preživljavanje. S napretkom medicine to se na svu sreću promijenilo. Danas će preživjeti 90 posto nedonoščadi i to većinom bez težih posljedica. Ovo ponajprije vrijedi za djecu koja su se rodila nakon 26 tjedna trudnoće. Za ekstremu nedonoščad, koja s manje od 500 grama dolaze na svijet u 25. tjednu trudnoće postotak preživljavanja je nešto niži i iznosi 75 posto.

Nježnost i briga

Studije pokazuju da se nedonošče najbolje razvija kada njegova okolina obraća pažnju na njegove potrebe i kada se skrbi o njemu po načelu "manje je više". To znači da će se medicinske sestre brinuti o bebi na najobzirniji mogući način. Nedonoščad se više ne stavlja pod neonsku svjetlost. Crvenim maramama koje se polažu preko inkubatora prigušuje se svjetlo. Nekada su djeca ležala u inkubatoru gola bez ičega oko sebe, a danas se plišanim životinjicama i gnjezdašcem nastoji potaknuti osjećaj sigurnosti. Smanjen je čak i stupanj buke. Medicinski uređaji danas su značajno tiši, a mnogi se alarmi očitavaju samo optički. U mnogim zapadnim zemljama bolnički odjeli su se otvorili roditeljima jer tjelesni dodiri i duhovno povezivanje značajno poboljšavaju razvoj djece. Ondje se beba polaže na prsa majke ili oca, čak i ako je još na aparatima za umjetno disanje. Mjerenja su pokazala da djeca uz takvu bliskost i blizinu roditelja primjetno dublje i mirnije dišu.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…