Zdrave male nožice

Kako brzo rastu dječja stopala? Što treba činiti za zdravlje stopala? Kada kupiti prve cipelice? Koliko cipelica je potrebno djetetu? Pročitajte odgovore na ta i druga pitanja.

Najbolje što možete učiniti za zdravlje stopala svojeg djeteta jest da mu dopustite da hoda bosih nogu. Time ne samo da se održavaju koštana struktura i mišići stopala, već tetive i ligamenti ostaju elastični, dijete se nesmetano može otisnuti stopalom od pete prema prstima i sprečava se nastanak spuštenih stopala.

Cipele su na dječjim nogama zapravo samo radi zaštite. One trebaju štititi stopala od hladnoće, vlage i ozljeda. Stopalu ne trebaju uporište i oslonac. Optimalna cipela prilagođuje se pokretima stopala, a ne obrnuto.

Zašto stopalima treba puno slobodnog prostora?

Ima li stopalo premalo mjesta u cipeli, nemoguće se njime pravilno otisnuti od pete prema prstima. Tijesne cipele dovode prste u neprirodan položaj, najčešće je nožni palac u nepravilnu položaju. Zbog toga su česti nezgodni pokreti koji naposljetku mogu rezultirati oštećenjima koljena i zgloba kuka. I pojava proširenih vena i oštećenja na kralježnici poljedica su zbijenih stopala. Stoga bi unutrašnji dio cipele trebao biti barem jedan centimetar duži od stopala, a potplati što je moguće fleksibilniji. Špičaste cipele s premalo prostora za mali prst apsolutni su tabu, prednji dio cipele treba biti širok i dovoljno povišen.

Od kada bi bebe trebale nositi cipele?

Ne žurite s prvim cipelama. Dječja stopala trebaju slobodu da bi se optimalno razvijala. Ne biste trebali biti slabi ni kada je riječ o slatkim cipelicama. Stopala vašega djeteta jako su dobro zaštićena i u čarapama. To vrijedi i onda kada djeca počinju samostalno stajati ili kada već čine svoje prve korake. Kvržice na čarapama koje sprečavaju da se dijete oklizne sasvim su dovoljan oslonac. Cipelice su prikladne tek onda kada dijete može hodati toliko dobro da i u šetnjama vani želi samostalno hodati.

Koliko cipela dijete treba?

Dovoljna su dva para dobrih cipela za svakodnevno hodanje. Tko je našao lijepe cipele koje djetetu uistinu dobro pristaju, može odmah kupiti i drugi par istih – da ih može mijenjati. Jer i najmanja se stopala znoje kada je toplo. Ako se cipele nikada ne mogu dovoljno prozračiti i osušiti, u njima se stvaraju idealni uvjeti za nastanak gljivičnih bolesti stopala.

Trebaju li djeca papuče?

Papuče su primjerene za glatke i hladne podove. Ako je moguće, vaše bi dijete ipak trebalo što češće hodati bosih stopala ili u čarapama s kvržicama protiv klizanja; to jača muskulaturu stopala.

Smiju li se cipele ”nasljeđivati”?

Stručnjaci baš i nisu oduševljeni time da se djeci oblače cipele starije braće i sestara, ali nemaju ništa protiv ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • cipele pristaju i duljinom i širinom. To znači da nisu ni preprostrane ni preuske
  • dobivene cipele su se tako kratko nosile da se još ne može osjetiti da su razgažene
  • na koži cipele još nema nabora koji bi mogli žuljati vaše dijete
  • potplat na cipeli na području pete još nije izlizan

Koliko brzo rastu djetetova stopala?

Dječja stopala rastu brzo i na mahove. U dobi između tri i šest godina dječja stopala narastu za dva do tri broja godišnje, a djeci školske dobi stopalo godišnje naraste za broj ili dva. Jedan broj dječje cipele iznosi 6,6 milimetara. Kod djece u dobi od jedne do tri godine provjeravajte svakih šest do osam tjedana je li im stopalo naraslo; ako su djeca u dobi od tri do šest godina dovoljno je provjeravati svakih četiri do šest mjeseci.

Kako pronaći idealnu cipelu?

Dječja stopala trebaju imati dovoljno slobode kretanja u cipeli. Dječja cipela koja dobro pristaje mora dakle odgovarati u dužini, širini i visini. Također bi trebala biti od mikroporoznog materijala te lagana i savitljiva. Dobra cipela ne mora nužno biti od skupe kože. Danas se na tržištu nude vrlo kvalitetne tenisice i cipele koje su od mikroporoznih materijala.

Oblikuju li cipele stopala?

Zdrava stopala ima 98 posto novorođenčadi i samo 40 posto odraslih ima zdrava stopala. Pritom veliku ulogu imaju geni. Ne mora biti da je to tako zbog cipela – uz pretpostavku da imaju dobar oblik.

Pročitajte i:

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog mlijeka te će se dijete tako izložiti…