Bez jakne u autosjedalicu!

Debele jakne štite vašu djecu zimi od hladnoće – no, u autu vam se može dogoditi nesreća. Ovdje pročitajte što trebate uzeti u obzir kako biste zimi sigurno vozili.

S debelim prslukom i zimskom jaknom u dječjoj će autosjedalici ubrzo postati tijesno. Osim toga, pojasevi u tom slučaju nisu zategnuti i pripijeni uz tijelo. Remeni dodatno skliznu niz tople jakne i kapute te u ozbiljnim situacijama ne štite ramena i zdjelicu. Ako pojas oko struka sklizne s koščatog dijela zdjelice na mekani prostor trbuha, to može dovesti do ozljeda unutarnjih organa (prsnuća slezena) koje su opasne po život.

U zatvorenim autosjedalicama (tzv. "jaje") sa sistemom zakopčavanja na tregere i u svim ležećim autosjedalicama za bebe pojasevi većinom jedva dosežu preko debele zimske jakne. Pojasevi su previše labavi čak i ako se čvrsto nategnu.

Ovdje su dragcijeni savjeti kako zaštititi dijete i od hladnoće i nepotrebnih posljedica nesreće:

Za sve dječje sjedalice vrijedi:

Djeci prije vožnje skinite debele jakne i pulovere, a to je pravilo posebno važno tijekom dužih putovanja. Djetetu će s jaknom biti prevruće ako je uključeno grijanje. Obucite ga slojevito (više tankih slojeva odjeće): tanki, ali korisni džemper, a preko toga, na primjer, prevucite vestu i jaknu. Uostalom sve moderne dječje sjedalice u području glave - mnoge čak i u području leđa - imaju umetke koji amortiziraju udarce. Oni imaju toplinsku izolaciju. Kod većih hladnoća jaknu možete prebaciti preko gornjeg dijela tijela i nogu djeteta.

Sjedalice sa integriranim sustavom zakopčavanja na tregere

Je li dionica previše kratka ili je previše hladno da bi se skinula jakna? Sasvim otkopčajte patentni zatvarač ili barem koliko je to moguće. Jaknu koliko je to moguće, povucite prema van prije svega u području ramena. Zatim možete nesmetano povući pojaseve preko ramena i prsa. Ruke djeteta stavite u rukave, a prednje dijelove jakne skupa prebacite preko remena. Sada jakna više ne smeta prilikom zatvaranja pojasa koji prelazi preko zdjelice. Ako je djetetu i dalje hladno, prednjim dijelovima jakne prekrijte mu trbuh, ali ne zakopčavajte jaknu. Ako se kojim slučajem dogodi nesreća, spasiocima će biti teže osloboditi vaše dijete.

Ima li vaše dijete zaštitno odijelce? Ako ga raskopčate, trebali biste prekrižiti pojas oko ramena i gornjeg dijela tijela što je moguće niže, najbolje u visini trbuha i zdjelice, dakle, u blizini pojasa zdjelice.

Kod jastuka sjedala primjenjivati pojas s tri točke vezanja

Usko uz zdjelicu djeteta povucite dio pojasa s tri točke vezanja koji ide preko zdjelice. Trebali biste svući duge kapute i jakne. Ako dijete ima kratku jaknu i debeli džemper dovoljno je ako ih povučete prema gore kad postavljate pojas kako bi on mogao ići blizu zdjelice, odnosno početka bedara. Za pojas koji ide preko ramena vrijedi slično kao i kod pojasa na tregere. Otkopčajte jaknu i pojas što je moguće bliže i prevucite ga preko ramena i ključne kosti. I ne zaboravite povući pojas u smjeru role pojasa.

Pročitajte i:

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog mlijeka te će se dijete tako izložiti…