Kako potaknuti govor uz igru

U djetetovoj prvoj godini najjače se razvijaju motorika i govor, a upravo razvoj govora možete potaknuti zahvaljujući nekoliko pametnih strategija. Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga.

Dragi mame i tate! Sigurni smo da uživate u svakom trenutku s vašim djetetom, svaki njegov pokret, pogled ili riječ vama je novi razlog za veselje… Kako i ne bi kad su djeca vaše najveće bogatstvo. Mali znatiželjci pomno promatraju svaki vaš pokret i upijaju "poput spužvica" svaku izgovorenu riječ, a najviše pamte kroz igru. Donosimo vam sedam načina kako kroz zabavu poticati mališana na učenje, te dvije igre za poticanje govora i pamćenja.

Oči, nos, uši, usta…

Uvijek iznova govorite djetetu kako se zovu pojedini dijelovi njegova tijela. Pitajte ga:"Gdje je nos? Gdje su uši?" Obratite pozornost na to da imenujete svaki dio tijela, pa i spolne organe. Mnoga djeca upravo za te dijelove tijela ne znaju odgovarajuću riječ. Sigurno ste čuli rečenicu:"Sad ću te oprati tamo dolje!"

Da i ne

Pokažite djetetu fotografiju na kojoj je, naprimjer, lopta. Pitajte ga:"Je li to auto?" Dijete će vam, isprva odmahivanjem glavom a poslije i riječima odgovoriti:"Ne". Naizmjenično potvrdno kimanje i riječ "da", odnosno kimanje i riječ "ne" vesele djecu, a razumijavenja govora postaje sve bolje.

Donesi, molim te…

Dajte djetetu jednostavne zadatke:"Donesi, molim te, loptu!", "Odnesi posudu u kuhinju!" Dijete će ponosno obaviti zadaće.

Glasno, tiho

Igrajte se jačinom svojeg glasa - jednom malo glasnije, zatim malo tiše. To će se djetetu svidjeti i uskoro će vas početi oponašati.

Veza na daljinu

S djetetom možete razgovarati i na većoj udaljenosti: obraćajte mu se iz kupaonice dok se ono igra u dnevnom boravku. Vaš će glas zvučati nešto drugačije, a dijete će ga s posebnom pozornošću slušati.

Govoriti i promatrati se

Uzmite kartonski tuljac ili posudu i vičite ili šapčite u njih. U početku izgovarajte djetetovo ime. Zatim otvor tuljca stavite pred njegova usta. Uskoro će vas dijete pokušati oponašati. Mijenjanje glasa uistinu je zabavno.

Radost uz knjige

Zajedničko listanje slikovnica i imenovanje predmeta i bića s ilustracija proširuju djetetov riječnik. Prve slikovnice neka imaju po jednu, jasno prepoznatljivu ilustraciju na slici, na primjer, loptu ili mačku.

U drugoj polovici prve godine vaš mališan je spreman isprobavati igre za poticanje govora i pamćenje. Nudimo vam dvije zabavne igre:

Čarobne riječi: izvoli i hvala

Potrebno vam je: starija igračka - nova igračka je previše zanimljiva da bi je se dijete tako lako odreklo.

Ovo je novo: nešto nekome dati i učim izgovarati. Istodobno, dijete uz igru uči pojmove "Izvoli", "Daj mi…", "Hvala".

Dajte mu igračku i pritom recite:"Izvoli!"

Nakon nekog vremena ispružite ruku i zamolite dijete da vam vrati igračku. Kad je dobijete recite:"Hvala!"

Što radi vaša beba? S veseljem će prihvatiti igračku i zatim vam je ponovno vratiti.

A kasnije? Za nekoliko mjeseci dijete će i samo izgovarati nove riječi.

Gdje je nestala igračka?

Potrebno vam je: tri plastične posudice i manja igračka.

Ovo je novo: uz napetost i zabavu ponovno nešto pornaći; razvijati vještinu pamćenja, odnosno sjećanja.

Preokrenite posudice i postavite ih pred dijete. Ispod jedne od posudica skrijte igračku tako da dijete vidi što činite.

Pitajte dijete gdje je igračka. Katkad možete pokazati pogrešnu posudicu i pitati:"Je li tu? Nije!"

A kasnije? Tijekom druge godine možete pod svaku od posudica skriti drugu igračku. Zamolite dijete da vam pokaže, gdje se koja nalazi.

Važno

Vašem djetetu jako smeta kad mu - u trenutku kad krene gurati prst u utičnicu – s osmijehom kažete:"Ne, zlato mamino!" Ta dvoznačna poruka osmijeha i postavljanja granica čini ga nesigurnim, čak ga možete potaknuti da učini upravo ono što ne smije. Umjesto toga ozbiljan izraza lica i strožim glasom recite:"Ne". Nastojte ne prestrašiti dijete. Na taj će vas način dijete prije poslušati.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…