Kako ostati povezan tijekom prvih mjesec dana?

Prva četiri tjedna kod kuće nazivaju se razdobljem gniježđenja: to je vrijeme kada roditelji i beba uče uskladiti se kao obitelj. Tijekom tih tjedana vaša je temeljna zadaća izgraditi snažnu međusobnu povezanost s bebom. Evo nekoliko savjeta iz knjige Povezujuće roditeljstvo Williama i Marthe Sears, koji će vam pomoći da što je više moguće iskoristite ovo vrijeme i svoju pozornost usmjerite na bebu i obitelj

  1. Uzmiteporodiljnidopust. Odmorite se od posla i svakodnevnih kućanskih obveza.
  2. I očevi trebaju uzeti dopust. Barem tjedan ili dva, ako je moguće, neka i tate uzmu porodiljni dopust kako bi pomogli svojoj obitelji.
  3. Zabranite pristup zagovornicima discipliniranja. Vaš je zadatak upoznati svoje dijete, a ne natjerati ga da se ponaša prema tuđim savjetima.
  4. Zamolite za pomoć. Prijatelji i rodbina neka vam pomognu oko kućanskih poslova koliko je god moguće. A ako imate financijske mogućnosti, razmislite o zapošljavanju nekoga tko će vam pomoći u kućanstvu dok je beba mala.
  5. Izbjegavjate samoću. Trebat će vam društveni odušak u kojem možete uživati zajedno sa svojom bebom, a koji će vam omogućiti da se dobro osjećate sami sa sobom.
  6. Hranite se kvalitetno i često. Zdrava prehrana uključuje puno svježeg povrća i voća, cjelovite žitarice, mliječne proizvode s malo masnoće, ribu, krto meso i piletina. Prvih šest tjedana nakon poroda nisu vrijeme kad biste trebali brinuti o tome kako ćete skinuti višak kilograma koji ste nakupili u trudnoći. Oni će se istopiti kad za to dođe vrijeme, osobito ako dojite.
  7. Vježbajte. Tjelovježba je izvrstan način borbe protiv stresa i podizanaj raspoloženja. Iskoristite taj prirodni antidepresiv. Hodanje je izvrsna vježba za žene nakon poroda.
  8. Odmarajte se. Kraća dnevna spavanja izvrsno su rješenje za majke nakon poroda. Naučite bebu da siše dok ste vi u ležećem položaju, tako da nakon hranjenja možete zajedno utonuti u san.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…