Kako bebe komuniciraju

I najmanji se žele izraziti - i često su frustrirani kada im to ne uspijeva. Tečaj znakovnog jezika pomaže jer tko može napraviti «pa-pa», može «reći» još mnogo toga!

Znakovni jezik za bebe – zašto je koristan?

Koje su prednosti znakovnog jezika? Djeca već prije nego počnu govoriti znaju razlikovati stvari i radnje. Imenovati ih znakovima ili znati izraziti svoje potrebe djeci donosi osjećaj uspjeha. Manje su frustrirana jer ih se sada razumije. Geste su za njih prirodni pomagači - kao za nas u inozemstvu, kada ne vladamo stranim jezikom.

Zašto je znakovni jezik tako primjeren djeci? Većina gesti je jako zorna - kao npr. majmun koji se češe ispod pazuha ili ptica koja leprša krilima. Djeca mogu lako oponašati ove upečatljive, jednostavne znakove rukom, jer je njihova motorika - za razliku od govora - već dobro razvijena. Uz igre prstima i pjesmice začas zapamte geste. Pri tome je najvažnije zabaviti se. Bilo bi pogrešno to shvatiti kao program učenja.

U kojoj je dobi prikladno početi s gestama? Dobar trenutak je kada dijete, primjerice, oponaša «pa-pa». Ne bi trebalo započinjati ranije.

Za koju je djecu komunikacija podržana gestama osobito podržana? Za svu koja ne govore ili još ne mogu govoriti. Osmomjesečno dijete se osjeća jako samosvjesno kad može izraziti što ga muči. Geste su, naravno, ključne za djecu s poteškoćama u razvoju govora ili djecu s Downovim sindromom koja se bez pomoći gesti mogu izraziti samo ograničeno i kasno.

Odgađa li bebin znakovni jezik normalan razvoj govora? Naprotiv. Tako se potiče razvoj govora jer djeca uče da postoje oznake za stvari. To je temelj za usvajanje jezika. Osim toga, vizualno opažanje i govor aktiviraju različite dijelove mozga; tako nastaju raznovrsne veze, poput mreže. Čim dijete može izgovoriti riječi koje je dotad gestikuliralo, samo napušta govor rukama.

Pročitajte i:

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog mlijeka te će se dijete tako izložiti…

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…