Kako bebe komuniciraju

I najmanji se žele izraziti - i često su frustrirani kada im to ne uspijeva. Tečaj znakovnog jezika pomaže jer tko može napraviti «pa-pa», može «reći» još mnogo toga!

Znakovni jezik za bebe – zašto je koristan?

Koje su prednosti znakovnog jezika? Djeca već prije nego počnu govoriti znaju razlikovati stvari i radnje. Imenovati ih znakovima ili znati izraziti svoje potrebe djeci donosi osjećaj uspjeha. Manje su frustrirana jer ih se sada razumije. Geste su za njih prirodni pomagači - kao za nas u inozemstvu, kada ne vladamo stranim jezikom.

Zašto je znakovni jezik tako primjeren djeci? Većina gesti je jako zorna - kao npr. majmun koji se češe ispod pazuha ili ptica koja leprša krilima. Djeca mogu lako oponašati ove upečatljive, jednostavne znakove rukom, jer je njihova motorika - za razliku od govora - već dobro razvijena. Uz igre prstima i pjesmice začas zapamte geste. Pri tome je najvažnije zabaviti se. Bilo bi pogrešno to shvatiti kao program učenja.

U kojoj je dobi prikladno početi s gestama? Dobar trenutak je kada dijete, primjerice, oponaša «pa-pa». Ne bi trebalo započinjati ranije.

Za koju je djecu komunikacija podržana gestama osobito podržana? Za svu koja ne govore ili još ne mogu govoriti. Osmomjesečno dijete se osjeća jako samosvjesno kad može izraziti što ga muči. Geste su, naravno, ključne za djecu s poteškoćama u razvoju govora ili djecu s Downovim sindromom koja se bez pomoći gesti mogu izraziti samo ograničeno i kasno.

Odgađa li bebin znakovni jezik normalan razvoj govora? Naprotiv. Tako se potiče razvoj govora jer djeca uče da postoje oznake za stvari. To je temelj za usvajanje jezika. Osim toga, vizualno opažanje i govor aktiviraju različite dijelove mozga; tako nastaju raznovrsne veze, poput mreže. Čim dijete može izgovoriti riječi koje je dotad gestikuliralo, samo napušta govor rukama.

Pročitajte i:

Umorni ste zbog čestih noćnih buđenja? Što trebate znati o bebama i njihovom ritmu spavanja

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je podatak, međutim, prosjek i može se uvelike…

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…